Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Май 2014, 18:37 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Здравейте колеги, майстори, пиячи и най-вече специалисти във високоалкохолната област,
тия дни попаднах на една интересна оферта- нектар от сливи на цена 4 лева за 3 литра, купих си за директна консумация и наистина продукта е прекрасен, има си точно аромата на синя слива, гъст е и е сладък. Състава му е следният- 55% или 60% нектар от сини сливи + вода и захар, и витамин С дават да има. Никакви съмнения нямам дали продукта е натурален понеже е взет директно от производител, а и мой близък работи там и гарантира, че няма консерванти и разни Е-та. Дадох на доста хора да дегустират всички си мислеха, че е домашен нектар, а по-възрастните го сравняват с тоя от "едно време" . За съжаление не премерих захарността, но скоро и това ще стане- просто свърши трябва да взема друг, а го вземам от друго населено място. Проста сметка показва, че излиза 1,33 лева за литър което е евтино за нектар за пиене, за материал за изваряване- не е много скъпо според мен, а и много познати с овошки се оплакват, че кайсиите няма да дадат добра реколта и няма да е ниска цената, а за сливите рано да се каже. Мисълта ми е, че ако си взема да речем 200 литра сок и сложа дрожди дали би се получила ферментацията? Най-вероятно икономически няма да е обосновано, но мисля няма да е толкова страшна разликата ценово. Просто имам притеснения дали ще ферментира тоя нектар и ако някой има опит в тая насока ще е много хубаво да драсне един два реда по въпроса, също така знам, че има доста хора във форума които са наясно с процесите и биха дали експертно мнение по въпроса. Предполагам, че днес до 21:00 ще мога да дам и информация за захарността на нектара. За друго не се сещам да пиша, така че вие сте на ход ....

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2014, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Пробвай с 5л.сок добави захар вода до 20% захарност на цялото количество.
Сложи или просто поръси със суха мая отгоре, може и малко лимонтозу и виж дали ще тръгне ферментация.
:lab:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2014, 21:10 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Това също е добра идея за която благодаря на MONI BARONA , един вид няма да прахосам много пари ако не става! Сега реших със захаромера да проверя за какво иде реч- ами не става, просто е по гъсто и не отчита коректно, а си потъва колкото го натисна, понеже нямам с какво да прецедя, то направих следното- смесих еднакво количество вода и нектар и получих показание около 18, ама дали е коректно така да се мери не знам, все пак ще пробвам с 5 литра и да видя какво ще стане, но ако някой има да добави нещо по темата- нека пише смело.

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 00:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Фев 2014, 15:26
Мнения: 16
Що да не стане виждал съм да слагат около 30 компота в гроздов материал защото капачкте не били читави и тръгнали да му се развалят на човека,но както и да е щом след тая термообработка компота ферментира защо не и нектара ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 09:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ако има сорбат в нектара (то и в домашните слагат)работата с ферментацията може и да не стане...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 14:09 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
ilu6a написа:
Ако има сорбат в нектара (то и в домашните слагат)работата с ферментацията може и да не стане...



Информацията която имам е, че нищо освен вода захар и нектар(пюре) няма! Единствено леко се заварявало и толкова! Днес разбрах, че мога да си купя направо пюре- тоест без да е добавяна захар и вода на около 1 лев за килограм, което според моите бегли познания относно мерните единици е оферта, понеже 1 кг пюре ще е доста над литър нектар. Довечера ще се направя опита с малко количество да речем към 5 литра и ако има ферментация, директно минаваме на етапа с голямото количество, а ако крайният резултат ми хареса- то доста работа ми се спестява занапред - от тая година ще почнат да предлагат- кайсия, череша и ябълка, освен двата вида до момента- синя слива и праскова. Направо почва да ми става едно такова благо на душата при мисълта да си направя ракия от петте вида- особено интересно ми звучи черешова - само съм чувал за нея- бях взел преди време от Кауфланд, ама беше нещо много гадно, нямащо нищо общо с ракия.
Само се чудя дали да ползвам дрожди или както ме посъветва MONI BARONA с мая за хляб, ама си мисля, че би трябвало и с мая да тръгне! Преди време имах едни мъки с едни компоти и тогава си купувах дрожди за трудна ферментация и стана.

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 14:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
1кг пюре по-скоро ще е с по-малък обем от 1л нектар.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2014, 15:07 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
ilu6a написа:
1кг пюре по-скоро ще е с по-малък обем от 1л нектар.


Напълно съм съгласен, но към него трябва да се добави вода(да речем 400 мл) за да не е прекалено гъсто, а най-вероятно и малко захар. Пък може и да греша тия преобразувания никога не са ми били силна страна.

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Илиян написа:
Направо почва да ми става едно такова благо на душата при мисълта да си направя ракия от петте вида- особено интересно ми звучи черешова - само съм чувал за нея- бях взел преди време от Кауфланд, ама беше нещо много гадно, нямащо нищо общо с ракия.


Миналата година правих череши с дрожди RX60. Стана една от най-хубавите спиртни напитки, които някога съм опитвал :) Наистина е нещо много хубаво, като я помиришеш усещаш сладък аромат и череша и грам не се усеща спирт или алкохол.

Къде е този склад, само на място ли можеш да взимаш? Интересно ми е да опитам нектарите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 01:00 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Доколкото знам засега само от там, тепърва ще се предлагат по търговските обекти! Става дума за село Зърнево, община Тервел.

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 07:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Като правим ракия от ябълки или дюли ги мелим с машина за мелене на месо.
Преди да варим меря периодично захарноста,да е паднала на 0,1 или поне две за варене.
Понеже също е гъсто,в някакъв съд прецеждам нектара през 3-4 пласта тензух или марля,каквото имам под ръка,докато събера необходимото ми за измерване рядко количество.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима