Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Виното сладнее
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Както се следва ранна пролет нагласих джибрата в бидона разтворих 20 кг захар в 60 л вода гореща и така получената смес налях при джибрата . Заквасих с културни дрожди и започна да ври .... бидона завит с одяло и вкл отопление с терморегулатор нагласен на 25 гр . на 9 ден отточих от майката и налях в друг бидон ... и ФАЛ спря всякаква ферментация ... чаках месец извадих 3 литра течност сладка и мътна направих посявка с културни дрожди . Налях при останалото количество и зачаках .Системаат е с терморегулатор нагласена на 26 гр но до сега никаква промяна .... има си леко горчив вкус прекрасен аромат но ....сладни :( така и не разбрах къде сбърках . Имаше един момент в който беше паднал датчика още докато беше в майката преди да го източа и темп беше стигнала 32 град .... макар да не вярвам това да е причината . Жините около мен много го харесаха че е сладко но на мен някак си .... не ми допада особенно .Някой ако има идея поради каква причина тва спря да ферменира или що стои още сладко моля да сподели . :( и така ще се изпие но .....

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Сигурно ще има и други изказали се, но каква е тая джибра - остатъци от вино ли. За мен си направил убийствена захарност - 30%, което разградено в алкохол много малко културни дрожди могат да го поемат.Резултативния алкохол идва да е 16-17 об.% или дори повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
stefannankov написа:
16-17 об.% или дори повече.


за тези дрожди дават до 21 % в лабораторни условия и до 17 % в нормална ферментация Но .... вероятната причина е точно това :( сега ще си пия сладко винце и ще е весела къщата ....нал жените го харесват повече :)
БТВ .... сега си капнах ИНА ЧАШКА и ... сладостта спада ...НО бавно и ..... много продължително явно ще се изпие на сангрия лятото :)

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Защо си източил сока от майката по време на бурна ферментация?
За второ вино сроковете за нея са двойни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Не отчиташ ли че в "майката"има алкохол който заедно с новопридобития надхвърля работният на дрождите? :?:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Вече 2 грешки ми откривате ...но човек се учи и следващия път точно ТЕЗ грешки няма да ги повторя :) А за двойните срокове при ферментацията чесно казано не знаех тез подробности :(

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 20:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Не е нужно само захар за дрождите... и храна им е нужна.В случая Активатор Fermactive Activateur,защото т.нар. майка е бедна на азотни в-ва и витамин В,които са необходими при такива критични стойности на захарта.
Дрожди подходящи за подновяване на ферментацията ... BO213 тъй като държат и при по-висока околна температура.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 23 Юни 2014, 00:04, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
hanibal написа:
Имаше един момент в който беше паднал датчика още докато беше в майката преди да го източа и темп беше стигнала 32 град .... макар да не вярвам това да е причината .


Да не си го сварил на компот? :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 00:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Е чак компот ... :) ама 32 гр си беше :)
Илюша ако подхраня и добавя дрождите дали има вероятност да започне ферментация ...Ако има дай инфо дрождите и подхранката от къде да намеря ?

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 08:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
посочените от Илюша дрожди са от сайта на http://www.vinarko.com Може и по телефона да ги поръчаш, и понеже доставката е 6-7 лв ако ще правиш вино и ракия таз година може да поръчаш всичко накуп. Тези ВО123 мисля ставаха и за разграждане на фруктоза (ракия от плодове).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014, 00:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
ПРОБЛЕМ колеги :( получих си дрождите за трудна ферментация ... и фосфат композе ..... вадя 2 л вино от сладкото затоплям до 28 30 град и тръсвам отгоре при затопленото вино заедно с 0.2 гр фосфат композе .... 6 часа след това НИКАКВА РЕАКЦИЯ :( добавих 100 гр захар .... затоплих на водна баня и ....ПАК НИЩО
Накой да има идея какво става ?

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014, 07:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Оле мале ... пак нови технологии. Я сега опиши стъпка по стъпка какво си направил. Като за начало пиши какви дрожди си ползвал и как ги рехидратира. Този фосфат композе, който си сложил, кога и в какви дози? Нещо друго? От поста ти се долавят няколко грешки, които може и да са поправими. Освен това ти за 6 часа какво очакваш, бурно кипене ли? Няма да стане, колегите ти споменават че тук нещата протичат малко по-различно.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Дрождите : Ветивилюр В за трудна ферментация рехидратирани във затопленото сладко вино , Фосфат композе на 2 л 0.2 гр поставени малко преди да сипя дрождите . ТОВА Е ПРОБАТА В 2 ЛИТРА ВИНО малко или много до тази сутрин трябваше да е ИЗКИПЯЛО в този малък обем с 20 гр дрожди ...да ама не ... къде е грешката която правя? .... имам още малко дрожди колкото за една проба .... Това е опит за направа на стартер един вид

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Дрождите : Ветивилюр В за трудна ферментация рехидратирани във затопленото сладко вино , Фосфат композе на 2 л 0.2 гр поставени малко преди да сипя дрождите . ТОВА Е ПРОБАТА В 2 ЛИТРА ВИНО малко или много до тази сутрин трябваше да е ИЗКИПЯЛО в този малък обем с 20 гр дрожди ...да ама не ... къде е грешката която правя? .... имам още малко дрожди колкото за една проба .... Това е опит за направа на стартер един вид

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014, 09:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Когато рестартираш ферментация няма нужда от стартер,още повече пък така направен.
Имаш остатъчна захарност ,вече наличен алкохол-не очаквай бурна ферментация.
Това ,което може да се наблюдава в някаква степен е отделяне на СО2 през клапана,нищо повече.
Подобна ферментация може да се проточи...от седмица до месец ....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима