Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Прав е ilu6a!
Освен това да започнем оттук:

hanibal написа:
вадя 2 л вино от сладкото затоплям до 28 30 град и тръсвам отгоре при затопленото вино заедно с 0.2 гр фосфат композе


Ами като за начало просто си "посолил" виното с дрождите и толкова. Това е практика, която аз изобщо не споделям. Още повече ако си сложил този фосфат композе директно в него заедно с дрождите за рехидратиране. Дано да имаш начин за измерването му, че с тези малки обеми грешката може да бъде доста голяма.
Дрождите се рехидратират по много проста процедура с вода, която обаче трябва да бъде спазена а не просто да се ръсят. Добавянето на вино към рехидратираните дрожди е с цел адаптиране. Там откъдето си взел дрождите не ти ли обясниха как да работиш с тях?
Освен това, подготвянето на стартер е доста лесен начин да спестиш малко средства, но и чудесен начин да опропастиш целия материал ако си действал неправилно, както е засега.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Съгласен .... обясни как ТОЧНО да наглася нещата стъпка по стъпка а аз ще спазя ДОСЛОВНО описанието .Ако стане виното ... и ще почерпя ... не от него разбира се . Дрожди има още около 20 гр .... имам прецизна златарска везна с която тегля барута за патроните ,така че , предполагам не съм "пресолил " дрождите с фосфата

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014, 17:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ами дай начални условия :
Колко литра е "виното",на каква температура се намира?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
ilu6a написа:
Ами дай начални условия :
Колко литра е "виното",на каква температура се намира?

110 литра , 22 град Целзий в момента в избата на воден клапан виномера показва малко над 12 % обемни алкохол ... отчетливо сладко комшийката много го хареса /Ако и аз я харесвах .... нямаше и да се мъча / на ракийка не ми се иска да го правя още повече че според мен явно има непреработена захар :(
Чакам упътване .

онези 2 литра с който правих опит сложих в едно шише от мин вода и затворих .Утре ще проверя има ли някаква дейност Т.Е. наличие на СО2 ...

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2014, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ако приемем че температурата ти е добра и не си сулфитирал допълнително, може да извършиш следната процедура:

1. По възможност отдели виното от утайките. Така ще го обогатиш и с малко кислород.
2. Прибави към виното около 20 грама активатор, съдържащ диамониев фосфат, амониев сулфат и тиамин и разбъркай добре. Твоето композе би трябвало да е подобно. Може предварително да разтвориш активатора в известно количество вино и така да го добавиш.
3. Подготви около 30 грама дрожди за трудна ферментация и около 300 - 400 мл. нехлорирана вода. Водата нека бъде с температура около 35 градуса. Може да добавиш и мъничко захар.
4. По възможност прибави към водата активатор за дрожди и го разтвори. Силно препоръчителен е в такива случаи.
5. Прибави дрождите към водата. В зависимост от съда, може леко да разбъркаш за да потънат всички дрожди. Остави в покой за около 15 - 20 минути.
6. Разбъркай разтвора с дрождите.
7. Към разтвора с дрождите добави 300 - 400 мл от виното и разбъркай. Остави в покой за около 10 минути.
8. Прибави разтвора с вече рехидратираните и адаптирани дрожди към виното. Разбъркай добре.
9. Направи си салатка и чакай ...

Имай предвид, че на колкото по-късен етап се вземат мерки, толкова по-трудно е рестартирането на ферментацията.
Успех!

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2014, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Оки разбрах всичко ще го направя стъпка по стъпка ... ферментацията умре преди 4 5 месеца дано не е много късно :) ще кажа след седмица дали е почнало да бълбука от клапана
Експерименталното винце не мръдва да прави СО2 :( фърлям го и отначало :)

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2014, 00:39 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
hanibal написа:
stefannankov написа:
16-17 об.% или дори повече.


за тези дрожди дават до 21 % в лабораторни условия и до 17 % в нормална ферментация Но .... вероятната причина е точно това :(

Извинявай, но нещо много точки не разбрах:
- кой точно ти каза че тези дрожди дават такива показатели????
- как замери че температурата е стигнала32 градуса?
- от коя част на съда взе пробата като мереше температурата?
- от къде ти ги пратиха тия дрожди с това композе?
- къде и как си я съхранявал тази джибра?
на чужд гръб и сто тояги са малко, но точката с комшийката наистина ме развесели :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2014, 01:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Значи темп 32 отчетох след като взех да источвам виното в другия сън ТЕ беше вече омесено ..... после на Сайта от който поръчах дрождите пише такива неща . Джибрата си стои в избата ....тогава 16 град но я затоплям с терморегулатор и нагревател д поддържане на темп около 24град мерени отвън на съда някъде околло средата ....... но това беше преди 4 месеца примерно ... сега и в избата е 21 град .....
A това са данните за дрождите "ВИТИЛЕВЮР В

Селекционирани дрожди
щам Pasteur 877

Дрожди, извеждащи ферментацията до край

ОБЛАСТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

ВИТИЛЕВЮР В е особено приспособен за подновяване на ферментацията: той осигурява повторно активиране на процеса, дори при завишен алкохолен градус.

Ароматични особености: този щам е неутрален и не се отразява върху аромата на вината.

ПРОИЗХОД

Щам, селекциониран от колекцията на институт ”Пастьор”

МИКРОБИОЛОГИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Вид: Saccharomyces cerevisiae galactose - (ex. Bayanus)
Характер killer: щам, чувствителен спрямо токсин К2. Този токсин блокира молекулното размножение, фиксирайки се върху стената на дрождите. Той е неактивен при температура над 25оС (начало на Алкохолната ферментация), следователно влияе малко върху ВИТИЛЕВЮР В, които се умножават по-бавно от останалите дрожди (cerevisiae), в този момент на ферментация; чувствителният характер на този щам, следователно, изобщо не е проблем.
Устойчивост на алкохол: различният мембранен състав на Saccharomyces cerevisiae galactose - , (ex. Bayanus), и слабата му чувствителност към мастни киселини, му позволяват да ферментира лабораторно до 21% vol. Могат да ферментират много богати на захар мъсти (16% - 17% vol. предполагаем алкохол), все пак вземете обичайните предпазни мерки.
Ферментационна кинетика: Прогресиращо започване на ферментация, нормална и пълна ферментационна фаза.
Оптимална температура: между 15о и 30оС.

ЕНОЛОГИЧНИ СВОЙСТВА

Рандеман захари/алкохол: 16,8 g захари/литър за 1% vol.
Продуциране на SO2: много слабо
Продуциране на ацеталдехид и пирогроздена киселина (CH3-CO-COOH): много слабо (1)

ДОЗИРАНЕ

Указателна доза : 20g/hl

ПРИЛОЖЕНИЕ

Рехидратирайте селекционираните дрожди в десеткратно количество вода с температура 35-37°C.
Разбъркайте и оставете за рехидратиране 15 - 20 min.
Aдаптирайте закваската към температурата в резервоара, добавяйки постепенно мъст : не трябва разликата в температурата на мъстта и закваската да надвишава 10°C по време на засяването.
Въведете закваската в мъстта с хомогенизиращо претакане.
Общата продължителност на рехидратирането да не надвишава 45 min."

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2014, 10:49 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
А къде пише за лабораторните условия че извеждат до 21 алкохол?
Имай предвид че тази температура си е висока и по принцип дрождите могат да издаянят и при нея, НО при нормални други условия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2014, 10:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
16-17% алкохол означава начална захарност поне 30%...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2014, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Така .... да дам отчет

Оказа се че мързела е мноо добро нещо и признавам че го практикувам с ГОЛЯМО УДОВОЛСТВИЕ :D

Ииии за винцето .... поради мързел :sleep: след пробата за приготвяне на стартер която се оказа неуспешна :furz: и така и не я добавих , позабравих изпълнението на новите указания .... днес обаче подготвяйки матриала за ракийката :klugscheisser: се наложи да сляза до избата за да взема уредите .... по традиция слизам с чашка :megagrin: за да дегустирам продукта , и какво се оказва ... ЗАБЕЛЕЖИМО намаляла сладост до ниво на МНОГО ПРИЯТНО УСЕЩАНЕ :) ..... от цялата работа печели оня ЗМЕЙ жена ли щото много харесва лееко сладнеещи вина ..... то ВИНОТО де вероятно ще престане да сладни ,НО .... требе да има ЗЪБИ :megagrin: за да се опази ... и като гледам 120 кила ... таман до новата реколта ще има какво да пийкаме ....

БЛАГОДАРЯ на хората които взеха участие в дискусията и благодарение на които разбрах за допуснатите от мен грешки ... бързо се уча .... жалко ще човек и до края си си остава ненаучен :) а когато все пак научи нещо твърде трудно е да го предаде на някой .....

така че .... обявявам мисията за изпълнена ... и слизам да си сипна ино винце че оня ден зех от МЕТРО ино сиренце ... ама понеже не стигаха парите зех МУХЛЯСАЛО едно такова ... горгонзола някаква ..... НАЗДРАВЕ!!! :cooler:

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима