Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: За маята
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 16:06
Мнения: 3
Дали е удачно да се добавя мая в материал от сини сливи, заради забавена (или спряла?) ферментация. Ако някой може да даде отговор, моля, нека погледне в темата за забавената ферментация на сини сливи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: За маята
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 17:00 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Въпросът е : какво искаш да получиш ?
Или:
Ферментация заради самата ферментация= слагай мая
Или:
Чакане и / или варене на недоферментирало= по-малък но по-качествен добив.
Прочети мнението ми по-горе за резултатът от маята.
Или я замени с винени дрожди, може и да се получи нещо


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: За маята
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 11:41 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 11:40
Мнения: 6
Привет на всички в форума :)
Полюбопитствах насам натам за тази така наречена мая (понеже съм решил да си сложа едно бидонче със стотина кг грозде за винце:) ).
Та понеже един приятел работи в близкия винпром и ми обясни как правели виното и какво му прибавяли :D . Та от него разбрах що за животно е туй дрождата и в какво се състои нейната работа:), колко и как се влагат в кашата и каква е разликата между "диви" дрожди и селекционирани.
Реших да се доверя на професионализма му и се снабдих с прословутите дрожди (в моя случай за Каберне...) и следвах стапка по стапка препоръките на опаковката.
Сега ферментацията е на 7мия ден и почти е приключила (материала не сладни), нямам захаромер за да измеря колко е захарността но мисля да изчакам още два дни за да сам сигурен, че е изцяло ферментирала. За момента изгледите са да стане страхотно винце и ако е касмет ще е готово за онова прасенце което сме решили да колнем ноември месец :megagrin:
Успех при направата на вашето :prost: :sauf: :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: TRANSFORMERS и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима