Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2014, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 26
Здравейте господа и дами(може и да има).Възхитен от знанията ви искам да попитам кой сорт праскови е най-подходящ за ракия и конкретно бейбиголд и андрюс,защото ми предлагат съвкупност от тези два сорта.Човека,който ще ми ги продава ще ги събира 2-3 дни-това проблем ли е?И последният ми въпрос е трябва ли задължително да сулфицирам,защото може да има гнили плодове?Благодаря ви предварително а и също благодаря за информацията,която придобих от ваши постове,защото благодарение на нея сварих перфектна кайсиева(варих я на 6-ти ден,баща ми ми каза около 22 пъти че материалът още не е за варене) :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2014, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И двата сорта са компотни и със сигурност ще има мухлясали, червиви и др, в предвид климатичните особености тази година. Ако ще ти ги подарява добре, ама ако ще купуваш по-добре недей, купи си сливи, ако има. Ако не изчакай още месец и си вземи сини сливи.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2014, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
kokotrikcs написа:
(варих я на 6-ти ден,баща ми ми каза около 22 пъти че материалът още не е за варене) :lachtot:
Би ли споделил какво си заложил и какво си изкарал,зощото 6 дни ми звучат :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2014, 07:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 26
Ще ги купувам.Цената е 25 стотинки(от Сливен).Гроздето ще е скъпо тази година а и имам и гроздова и от сини сливи,по-скоро ми се иска да направя ракия от праскови.Имам уговорка прасковите да са в касетки и да няма гнили плодове.Защо да не правя от праскови?Благодаря за вниманието,поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2014, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
kokotrikcs написа:
Ще ги купувам.Цената е 25 стотинки(от Сливен).Гроздето ще е скъпо тази година а и имам и гроздова и от сини сливи,по-скоро ми се иска да направя ракия от праскови.Имам уговорка прасковите да са в касетки и да няма гнили плодове.Защо да не правя от праскови?Благодаря за вниманието,поздрави.


Здравейте ,

Реших да не отварям нова тема , а да си задам въпроса тук. Взех днес 500 кг праскови на 20 ст. от едно Сливенско село и съм решил да слагам 65 кг. захар.

Модератор:
В бъдеще по-добре отваряй нова тема, вместо да разваляш с офтопик темите на другите. Тук се обсъждат сортове.


Въпроса ми е , ако спазя правилото за захар към вода 1:3 , дали няма да падне много захарността на кашата ?

Като го изчислявам при ориентировъчна захарност на прасковата към 10 процента , ще падна под 17 процента захарност на кашата , ако го направя 1:2 съотношението , долу горе ще я докарам към 17 процента.

Но дали няма да е много гъсто и да не може да преври ? Как мислите колеги ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2014, 09:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
Колега и моите праскови бяха към 500 кг и сложих 50кг захар и 150 л вода , сиреч 1:3 , но пак ми се струват гъстички. Утре ще варя ( в четвъртък ги събрах в събота сложих захарта и водата ). Утре вечер ще пиша резултата , но на теб май това с нищо няма да ти помогне, съжалявам.
П.П. Имаше и гнили плодове ,но вчера опитвах от всички бидони и нямаше нито слодост ,нито киселене . Но все пак ще взема малко сода за всеки случай.

Брат ми има 11 декара праскови, но градушката вкисна половината , а другата половина няма търговски вид . Някой от хасковско ако иска за ракия да пише , цената ще е символична предполагам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2014, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Здравей колега ,

Благодаря за отзива , ще ти бъда благодарен да споделиш резултата . :prost2:

Знам , че прасковата не пуска почти нищо и за това ми е интересно.

За първи път правя ракия от праскови , предполагам че и твоята гъстота на материала е долу-горе като моята.

И един въпрос накрая , падна ли шапката долу или си решил да вариш утре защото предполагаш , че захарността е 0 ?

Успех ти желая утре ! :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2014, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2014, 15:20
Мнения: 48
cnc8282 написа:
kokotrikcs написа:
Ще ги купувам.Цената е 25 стотинки(от Сливен).Гроздето ще е скъпо тази година а и имам и гроздова и от сини сливи,по-скоро ми се иска да направя ракия от праскови.Имам уговорка прасковите да са в касетки и да няма гнили плодове.Защо да не правя от праскови?Благодаря за вниманието,поздрави.


Здравейте ,

Реших да не отварям нова тема , а да си задам въпроса тук. Взех днес 500 кг праскови на 20 ст. от едно Сливенско село и съм решил да слагам 65 кг. захар.

Въпроса ми е , ако спазя правилото за захар към вода 1:3 , дали няма да падне много захарността на кашата ?

Като го изчислявам при ориентировъчна захарност на прасковата към 10 процента , ще падна под 17 процента захарност на кашата , ако го направя 1:2 съотношението , долу горе ще я докарам към 17 процента.

Но дали няма да е много гъсто и да не може да преври ? Как мислите колеги ?

слагаш 1 към 3 мериш с захаромера да не е под 18 или да не е на 21 и ще ок


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2014, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
Съжалявам за закъснението, но сноши не остана време.
Резултата е малко разочароващ - 50 л 50 градосова ракия изглеждаща ужасно.
Мътна и с едни мазни петна на повърхността.Успокоявам се с това , че не е горчива или кисела . Лизнах малко и долових само вкуса на праскови.
Бях оставил дядото да я вари и имам съмнения ,че не е отделял правилно първаците и лангьорите . На всичкото отгоре и не я преварил , защото НЕ МУ ХАРЕСАЛА .
Провал . Очаквах повече от прасковите ( и от дядото :) ).
Тя беше за него, но пак малко ме е яд ,че не стана по-добре.
П.П. Имаите предвид ,че бяха нарушени двете най-важни условия за добра ракия- плодовоте бяха гнили,а джибрите бяха вън на слънце.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2014, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 26
От бейби голд и андрюс,сварих перфектна прасковена ракия,но тези сортове са с много трудно отделяща се костилка и самата праскова е с много здраво месо.Повече надали ще ги избера.Разредена на 38 градуса,ракията буквално си мирише на праскова.От 200 кг праскови и 30кг захар искарах 60 литра ракийка на 40 градуса.Успех на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Здравейте!
Отдавна чета тук,но досега не бях писал,но ми се налага и аз да попитам нещо,колкото и странно да изглежда въпроса и ще помоля за отговор,ако някой има нещо предвид. :)
Миналата неделя сложих и аз за първи път 37 кг.праскови,18 кг.захар и 49л. вода,та вчера като замерих захарността ми показваше, с единия захаромер 0 градуса,а с другия около би 1-2 или 3 градуса,първя е бългрски ,а втория мисля руски.Т.е. би трябвало да е свършила ферментацията,но не е така,чува се,вижда се ,че има още ферментация,клечката кибрит гасне...защо е така,няма градуси,а още ферментира?
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Здравей колега ,

Първо на въпроса ти , според мен е добре да изчакаш още някой ден , да кажем 2-3 дни , прасковите падат на дъното когато е завършила на цяло ферментацията.

Но и да решиш да вариш , няма да е кой знае какъв проблем.

Предполагам крайния резултат и в двата случая , няма да се разминава много.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Благодаря за бързия отговор.Не ,че имам много зор за варене,просто ми се стори странно да няма градус според захаромера,а още да ври...пък и смятам утре и едни сливи да сложа и после да ги варя заедно...да не се се разкарвам на два пъти до казана. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
има много писано по въпроса с тези данни за захаромера. Сега във ферментиращата част има и част алкохол, който е по-лек от водата и поради което захаромера потъва повече отколкото ако мериш само водно-захарна смес. Независимо че захаромера показва 0, все още има останали захари. Ако в много дълбок съд сложиш захаромер и той удари дъното то тогава ферментацията ти вероятно е приключила (следят се и видимите признаци), след като сега ти показва около 0, а другия 2-3 това значи че реалното остатъчно съдържание е поне 5-6 % захари. Разликите които ти показват захаромерите в тоя диапазон за мен са нормални, т.к в края на скалата със сигурност имат отклонения, освен това те могат да се дължат и на различни прозаични причини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима