Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2014, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2014, 18:43
Мнения: 3
Здравейте, колеги! Нов съм както във форума, така и във варенето на ракия. Миналата година за първи път си направих сам джибри от джанката в двора ми и с един съсед, който има казан, заедно сварихме ракията. Всичко беше ОК - количество, градус и бистрота. Есента бях накиснал едни ябълки, не успях да ги сваря зимата. Пролетта си направих собствен казан от 2 перални, електрически - предполагам, че не са нужни повече обяснения за тези казани - сигурно всички ги знаете! През юни сварих ябълките - ракията стана малко кисела, но иначе всичко беше ОК. Питах приятели - според съветите - прецедих през въглен, слагах сода, овкусих с дъбова кора - горе-долу я докарах. Средата на юли направих джибри от джанки /два бидона/ и вишни/един бидон/. Приложих процедурата от миналата година, но на вишните - малко повече захар и малко по-малко вода. Преди два дни захарността беше 0 и плодовете бяха поднали на дъното почти всички. Започнах да варя. Предвид лошия опит с ябълките ме бяха посъветвали да сложа сода, въглен и да намажа капака с мед. Направих всичките тези неща с първия казан. Обаче - като потече "ракията" - течеше не ракия, а направо жълта боза, даже имаше и парченца плод, с градус около 60. Изтекоха около 3 л., после се избистри сама с градус около 50, до малко под 40 я спрях - около 5 л. Заредих втория казан от същия бидон, не слагах нищо този път, но изсипах "бозата" от предния казан. Всичко си мина ОК - количество, градуси и т.н. като по учебник. Заредих трети казан с втория бидон от джанка - пак класика - нищо не слагах, потече идеално, но след 3- тия литър отново потече същата "боза" - градуса падна в същия момент от 50 на 40 и всичко стана изведнъж, изтекоха около 5 л., после се избистри сама и изтекоха още 2 л. на 40 градуса, после вече - класика - бистър паток, с колкото трябва градуси и количество. Почти същото се повтори и с вишните - бистро, мътно, бистро, със същите градуси.
Моля за съвет!!! Не мога да намеря обяснение. Къде греша?
Предварително благодаря, колеги!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2014, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2014, 14:00
Мнения: 26
Местожителство: Хисар
smmj написа:
Здравейте, колеги! Нов съм както във форума, така и във варенето на ракия. Миналата година за първи път си направих сам джибри от джанката в двора ми и с един съсед, който има казан, заедно сварихме ракията. Всичко беше ОК - количество, градус и бистрота. Есента бях накиснал едни ябълки, не успях да ги сваря зимата. Пролетта си направих собствен казан от 2 перални, електрически - предполагам, че не са нужни повече обяснения за тези казани - сигурно всички ги знаете! През юни сварих ябълките - ракията стана малко кисела, но иначе всичко беше ОК. Питах приятели - според съветите - прецедих през въглен, слагах сода, овкусих с дъбова кора - горе-долу я докарах. Средата на юли направих джибри от джанки /два бидона/ и вишни/един бидон/. Приложих процедурата от миналата година, но на вишните - малко повече захар и малко по-малко вода. Преди два дни захарността беше 0 и плодовете бяха поднали на дъното почти всички. Започнах да варя. Предвид лошия опит с ябълките ме бяха посъветвали да сложа сода, въглен и да намажа капака с мед. Направих всичките тези неща с първия казан. Обаче - като потече "ракията" - течеше не ракия, а направо жълта боза, даже имаше и парченца плод, с градус около 60. Изтекоха около 3 л., после се избистри сама с градус около 50, до малко под 40 я спрях - около 5 л. Заредих втория казан от същия бидон, не слагах нищо този път, но изсипах "бозата" от предния казан. Всичко си мина ОК - количество, градуси и т.н. като по учебник. Заредих трети казан с втория бидон от джанка - пак класика - нищо не слагах, потече идеално, но след 3- тия литър отново потече същата "боза" - градуса падна в същия момент от 50 на 40 и всичко стана изведнъж, изтекоха около 5 л., после се избистри сама и изтекоха още 2 л. на 40 градуса, после вече - класика - бистър паток, с колкото трябва градуси и количество. Почти същото се повтори и с вишните - бистро, мътно, бистро, със същите градуси.
Моля за съвет!!! Не мога да намеря обяснение. Къде греша?
Предварително благодаря, колеги!
Нещо от рода на реглаж на нагряването ще споменеш ли... или караш на "мръсна газ" и форсаж , прилича ми на превиране,,, на висока температура и качване на пяна в лулата и оттам в охладителя

_________________
http://atos67.snimka.bg/trifon-zarezan/ ... ost.811100


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2014, 23:21 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Напънал си я като чужда булка и си изкарал пращина през серпентината.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2014, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Образува се пяна както когато вариш боб. :D
Цитат:
Предвид лошия опит с ябълките ме бяха посъветвали да сложа сода, въглен и да намажа капака с мед.


Содата се слага предния ден в материала за да може да си направи реакцията с киселините докрай, а не да се запенва като загрее в казана, а въглена също може да излезе с тая пяна, ако е посипан отгоре точно преди затварянето, даже не е и трябвало да го слагаш, за меда е писано 100 пъти, че за 3-4 часа варене не може да ферментира и да даде още ракия, така че е по-добре да се яде на закуска на филия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2014, 10:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Щом си виждал и парченца плод - значи си вкарал материал в лулата. Причината е - малко свободен обем и силно загряване, благодарение на което се е надигнала пяна с парченца материал и е преминала през лулата. После след като понамалее материала или ти намалиш огъня - естествено пяната спада и тръгва нормален алкохол през лулата.
Недей препълва казана и недей надува нагряването. Подгрявай силно докато се загрее материала, но наближи ли да тръгва ракията - намали до минимум. Следващото засилване е чак на патоките.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2014, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Ндааа.... вчера на джанките, на третия казан направих точно описаното от Виктор, да се е... :datz:
Добре, че почти цялата "супа" се събра в маслоуловителя, откъдето лесно я източих. До сега не бях варил джанки и това доста ме изненада. Предположих причината, а Виктор я потвърди. Явно с този плод трябва повишено внимание, защото с ябълките и гроздето до сега не съм имал проблеми...

Но пък ракията стана невероятна - такъв аромат :o
Явно незаслужено съм пренебрегвал този плод.
Ще видим какво ще сътворя при преварката.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2014, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2014, 18:43
Мнения: 3
Благодаря за мненията, колеги! Това, че съм вкарал материал в лулата е ясно - въпроса е каква е причината. Затова описах подробно всички свои опити, защото всеки път процеса портичаше различно - бозата потичаше на различни етапи, а всичко, което правех, го правех по един и същи начин - температурата не мога да я контролирам - казана ми е електрически и нагревателя е без термостат, пълнех го всеки път на еднакво ниво, но не мога да го пълня на половината - ако излезе течност напр.10-12 л. ще намалее нивото и може да изгори нагревателя. Оставям отгоре достатъчно празно място...? и всеки път еднакво. Чудех се дали не е трябвало да отлежава материала още няколко дни, дали не е възможно ферментацията да не е приключила напълно и при нагряването да се е възбудила отново - не знам дали е възможна такав причина? При първия казан , когато сложих сода и др.... :) - си помислих, че е от това, и затова после вече , в следващите казани не съм слагал никакви допълнителни съставки и вторият казан изтече идеално. :? Във всеки случай захаромера показваше "0", е не бяха паднали на дъното всички плодове, но половината - да, а ми казаха, че като започнат да падат трябва да се вари, защото иначе се губи градус / е, в моя слачй загубих доста :datz: :wallbash: :( /, но какво да се прави - начинаещ съм, а и това ми е първият казан - още не съм му хванал цаката/. :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2014, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
smmj написа:
При първия казан , когато сложих сода и др.... :) - си помислих, че е от това, и затова после вече , в следващите казани не съм слагал никакви допълнителни съставки и вторият казан изтече идеално.

Eто че и ти сам достигна до истината- прочети по-горе пак моето мнение затова кога се
слага содата и си ти. Освен това ти е трудно да подържаш температурата когато потича първакът, затова трябва да му свикнеш в тоя деликатен период да спираш и пускаш тока на нагревателя с прекъсвач докато премине началното запенване.


Последна промяна 5_kila на 04 Авг 2014, 14:29, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2014, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Казан на ток най-лесно се контролира.Има регулатори за жълти стотинки.Ако нямаш регулатор най- простото е малко преди да текне(когато лулата вече осезателно пари) да го изключиш от мрежата.Включваш- изключваш докато извариш. Предполагам ,че ще ти писне още на първата варка,ама поне няма да озяниш материала.Не вярвам ,че нямаш регулатор заради десетината лева, а по- скоро няма кой да те "светне".Питай колегата "atz".Не само го питай, ами го и послушай. Успех!

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2014, 00:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Баджо, отговарям без да ме питат... ;)
5_kila написа:
... Освен това ти е трудно да подържаш температурата когато потича първакът, затова трябва да му свикнеш в тоя деликатен период да спираш и пускаш тока на нагревателя с прекъсвач докато премине началното запенване...
Оптималния начин за регулацията на мощност е този, с пускане и спиране. Но не и ръчно... :) Освен това при дестилации не се поддържат температури чрез нагряването.
Малко данни като за сравнение на мощности и диапазона на регулиране с които работя, и съм доволен. 100% са ми 4000W. Собствени загуби 440-480W. При глави на 640-720W. При тялото на 2000W. При патоки нормално в последно време карам на 2800-3200W. Истината е в безстепенното регулиране с регулатори на мощност. В тази тема има доста полезна информация... viewtopic.php?f=8&t=1915&hilit=%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B7%D0%B8&start=150


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима