Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2014, 22:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
От доста време изхвърлям всяка година пресовани джибри на 5-8 дена.Толкова задържам виното с джибрите...
Тази година(2013-2014) реших да се опитам да съхраня част тези пресовси.
По едно щастливо стечение на обстоятелствата диаметъра на пресата ми съвпада буквално с милиметър с диаметъра на 25кгвите баки(използвани за мазилки,латекс и т.н.).
Та опита се състоеше просто в пресоване и слагане на 2-3 пресовки в бака след ,което се затваряше плътно-всички издуха капаците тъй като все още течеше ферментация при отделянето им.
Сложих ги в полузатворено подземно помещение...при 36гр на вън сега юли,долу беше 20-22 градуса...зимата въобще не съм ходил до въпросното място-тоест нищо особено по отношение на съхранение.
Август като отворих 2-3 баки си стояха чудно ароматни ,веднага направих 25%захарен сироп ,сулфитиране ,дрожди ,активатори,подкиселяване...
След 18 дена дестилирах...ми резултата беше учудващо добър(поне за мен)
Успоредно заложих и на друго място доста по-голямо количество и там резултата беше чуден като аромат...
Та това ,което искам да кажа е ,че без никакви прийоми 10 месеца по-късно пресовките бяха се съхранили прекрасно...ПРесовките са полу към сухи и затворени плътно.
Приблизително слагах към 30кг пресовки на 100л сироп -при повече ставаше направо гъсто.
Смятам от тук натътък така да процедирам...да има с какво да се занимаем през лятото

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 22 Авг 2014, 15:09, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2014, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
С джибрата ли я вари или прецежда?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2014, 23:02 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Чепките отделени ли бяха?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2014, 10:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Варих с джибрата,която е без чепки и почти без семки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2014, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Аз направих същата работа, ама веднага след пресоването. Като изферментира, пресовах наново и изхвърлих джибрите. Виното и досега стои на хладно на воден клапан. Уж за експериментален материал, ама да видим - както няма грозде тая година :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2014, 23:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
И аз го мислех същото но нямах място за толкова течност,за това предпочетох сухото.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима