Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2014, 16:48 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2014, 16:24
Мнения: 1
Здравейте!

Преди време случайно попаднах на информация от интернет, че от бъз се получава хубава ракия... Та ми стана интересно и реших да опитам да приготвя и аз :megagrin: . Обаче от плодовете на бъза се получава доста по-гъст и сладък материал в сравнение с джанките и сливите, които използвам обикновено за домашна ракия. Та, въпросът ми е, колко вода и захар е необходимо да добавя за килограм суров материал? Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юни 2014, 16:19
Мнения: 26
Местожителство: шумен
Това ще каже само захаромера.Показанията му трябва да бъдат около 20/21%

_________________
Все повече се замислям,дали китайския автомат може да пробие китайската бронежилетка???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 08:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2014, 10:13
Мнения: 29
Местожителство: София
Колега kalpazan, може ли да кажеш рецептата и дали се е получило нещо,защото ми е много интересна тая работа?Благодаря и поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2015, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2014, 10:13
Мнения: 29
Местожителство: София
Кажете,моля, от цвят или от плодовете на бъза са прави ракията?Рецепта може ли?Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2015, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Колега, не хаби това богатство за ракия! В Дивия Северозапад зрелите плодове на бъзака ги слагат във виното, защото само от алжирка на става достатъчно черно. Така всички полезни съставки преминават без загуба в елексира. Има само един малък недостатък - като пръднеш и гащите ти стават лилави :megagrin:

Аз тази благинка си я приготвям по рецептата на Петър Димков - плодовете се измиват и се оставят да се отцедят от водата, след което се изронват от чепките и се нареждат в голям стъклен буркан слой плодове, слой захар (приблизително съотношение едно към едно, тегловно). Отгоре се засипва по-дебел слой захар. Гърлото на буркана се завързва с някакъв плат, не се затваря с капачка, и се оставя 15 дни на слънце. Последните 3-4 дни се разбърква по един-два пъти с дървена бъркалка. Ден-два престой повече не е критично, важно е да не е по-малко, отразява се на качеството. Сиропът се прецежда и се затваря в стъклени бутилки студен, без стерилизация!!!! Държи се на хладно и тъмно. В бутилките протича процес на тиха ферментация, в резултат на който сиропът се газира и се самоконсервира. Така може да издържи до две години. Преди отваряне бутилката задължително се охлажда до 4-5 градуса, иначе всичко излиза навън! Разреждаш с минерална вода на вкус и пиеш вместо лимонада.

От сухия остатък става вълшебен мармалад. Е, ако не ти се претрива през цедка, може да го сложиш да ферментира за ракия. Но има милиони семчици, така че предполагам ще има и метанол, вероятно и малко цианиди.

Използването на пластмасови съдове е абсолютно непрепоръчително, защото това нещо като го пече слънцето две седмици и Господ не може да ти каже какви гадости се отделят.

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2015, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2014, 15:20
Мнения: 48
ракия от бял бъз някой да е правил и какви са пропорциите,цвят,захар,лимонтоз


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2015, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
По кое време на годината тоя бъз и става годен за беритба :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2015, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"По кое време на годината тоя бъз и става годен за беритба :?"
Мисля че е някъде през септември, но защо съм си втълпил че е отровен, а тук се споменава за ракия, вино, сиропи, мармалади и бог знае още какво.
За цвят от бъз (свирчовина) дори не знам как изглежда съм чул че се прави и ракия и става като безалкохолно. Тук очевидно май няма нищо общо с черния бъз или бъзе. Май става дума за различни растения - бъз, бъзе, бъзак, дайте малко инфо, че въобще не съм наясно...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2015, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Този който става е "свирчовина".Това е дърво, за разлика от черния бъз, който е с височина до метър и половина, приличащ на бурен. Цветовете на белия бъз се използват за чай и сиропи. Много добре действат против кашлица. За тази година обаче си закъснял, отдавна прецъфтя.Ракия не съм правил, но предполагам е както с акацията.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2015, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1 ... 0%B0%D0%BA
Явно съм имал предвид бъзак.
"Плодовете" са бели, като узреят стават черни. Това нещо има ли някакво приложение?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 11:52
Мнения: 4
Местожителство: край Габрово,на север от Витата стена
Ние използваме плодът на тревистия бъз(бъзак) за рецептата на П. Димков.
Много е полезен сироп. На дете по лъжичка чаена сутрин на гладно, а възрастен - супена лъжица сутрин на гладно.
Сега все още го има по поляните, далеч от пътища и магистрали. когато правите сироп завишете захарта,малко защото
ако плодът е влажен след време започва да ферментира.
http://mydelicious.info/2014/09/21/samb ... lus-syrup/
След като го прецедите, от остатъка става разкошно вино или оцветител на друго вино.
Внимание със семките- никога не ги изварявайте за каквото и било- съдържат някакви отрови и то много.
В нета има много писано по темата, кой за какво ползвал или излекувал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 23:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Винобой...преди са го ползвали за оцветяване на виното...Phytolacca americana

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2015, 11:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ilu6a написа:
Винобой...преди са го ползвали за оцветяване на виното...Phytolacca americana

Нищо общо с черният бъз няма 'Phytolacca americana' ,две съвсем различни растения. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2015, 15:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Да,просто от снимките на това растение ми заприлича.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 13:29 
Offline

Регистриран на: 09 Дек 2015, 22:12
Мнения: 1
тази тема е позамряла малко. Какво стана с ракията от бъз.
Има три вида бъз:
Sambucus Nigra - Черен бъз от цветовете му се прави сироп пролетно време. Дървовиден или храстовиден. В началото на септември узрява с черни плодове. Него цитира Димков за рецептата си.
Sambucus Ebulus - тревист бъз, узрява края на септември, узрелите продове се използват също за сироп. Тревистият всяка година през зимата изсъхва и през пролетта отново тръгва.

Разликата между двата е също така в плодовете: На Nigrata - плодовете висят, а на Ebulusa плодовете стърчат.

И на двата неузрелите плодове са отровни.

Третият вид е: Sambucus Rosemara - червен бъз - не се използв и е отровен дори и узрял.

Това са видовете и латинските им имена. В различните региони на България има различни наименования.

Пак да се върна на ракията: Стана ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима