Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2009, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2009, 07:14
Мнения: 7
Местожителство: Русе
Здрвейте добри хора.И аз вече мога да се похваля с първата си ракия,но първо изкам да изкажа най-добри чуства към всички от форума.Реших и аз да си направя ракийка щото в нас е като традиция преди вечеря с жената си пием по една чашка с салатка,но все от магазина.Преди това почерпих знания от всички вас най-внимателно прочетох всичко и се захванах да сътворя и аз един елексир.На пет км. от апартамента има вилна зона с диво расли джанки набрахме една чанта .Като се прибрахме в лигена и ги измихме после в едно бидонче 18л.На следващия ден бяха умекнали намачках ги да си пуснат сока залях ги с разтвор от 2кг.захар и 7л. вода мерих с захаромера показа 19/20% захарност след това 2/3 от едно кубче мая го разтворих в 200гр. вода и една с.л. захар като шупна в бидончето след 15мин.го рзбърках и ферментацията започна почти веднага.Започнах да си майсторя казанче и ето какво измайсторих.Взех на майка ми старата тенджера подналягане тя е от алуминий от пръскачка взех тръбата окло 1,5м (медна) угънах я като преди това я напълних с пясък а охладителя е от тези белите траби за парно ф20 беше ми останала от монтажа на камината около 3м.направих я на серпентина и я сложих в един 50л. бидон.Между времено материала си вреше супер на втория ден изкарах костюлките те бяха паднали на дъното.Бръках го по 3/4 пъти на ден.На петия ден захарноста беше на 0% но продължаваше леко да бълбука,казах ще варя и монтирах казанчето.След като тръгна първите 50гр. ги изхвърлих всичкия материал го сварих на 3 пъти за да не е много пълна тенджерата всичко под 40ал.г.в следващото варене. В крайна сметка като я нагласих на 43ал.г. с минерална вода се получи 3л.ракийка с аромат на слива и по нищо не отстъпва на купешките.Това с варенето е голяма краста сега сам заложил 3 бидончета,да видим какво ще изкарам.Още един път искам да благодаря от почерпения опит сега остана аз да почерпя :lol: .Сигурно щото аз сам си я правил,но с ми хареса ракийката.
Ако някаде съм направил грешка няма да се сърдя да ме поправите.
НАЗДРАВЕ И ОТ МЕН.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2009, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
наздраве колега! крастата е голяма :) прав си. само че с тази тенджара доста време ще ти отнеме,а и пипкава работа. Най добре си направи 1 хубав бидон материал запази час на някой казан. губиш един ден и известна сума пари,но после знаеш че си готов :D ти си знаеш. със здраве и наздраве и по хубаво от домашното няма :wink: успехи за напред

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2009, 18:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2009, 07:14
Мнения: 7
Местожителство: Русе
Вярно,че играчката е голяма,но мерака е още по-голям.Мисля по нататък да си направя нещо от порядъка 30/40л.Ще ми свърше идеална работа.Според мен на обществен казан се губи тръпката. :)
Със здраве и наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2009, 12:00 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
vanko323 написа:
Според мен на обществен казан се губи тръпката. :)

Е щом има тръпка, рано или късно и ракията ще стане мераклийска. А такава в магазин не можеш да купиш :)

Успех!

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2009, 00:55 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
Здравейте и от мен.
Съвет от приятел, 30-40л. бързо ще ти омалеят за казан, по-добре 80-100л. меден (та дори и от пешеходните търговци (братята)). Едно зареждане догоре с варене на бавен огън и т.н. ти однема 1 ден.Голяма част от времето е самото почистване, зареждане, залепване (замазване) и обратната процедура,като за малкия ще трябвада го правиш 2пъти. В големия можеш да сложиш и малко материал и много. Но все пак си прецени възможностите.
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2009, 10:16 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Didimihail написа:
……..по-добре 80-100л. меден ….

Да , това е преобладаващата гледна точка , а и “икономически “ е доказана, обаче има и друга глдна точка, а тя е отговор на въпросът “ А ако се обърка нещо ?”
Та моят е 30 литра, от които използваем 0,66 до 0,8 = 20-24 литра “ матр`ял” , а като си правя ракия само от тази пролет , и още съм на етап експерименти .. ?

Нздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2009, 12:32 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
Кат се обърка
четеш и догодина наново с добра реколта добрач ракйкаи100л.казанщетималееь

наздрадраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 02:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Хора просто трябва да разберете, че в правенето на ракия няма нищо със медицинска точност. Важното е да ползвате пропорция вода към захар 3:1 понеже по тази формула получавате захарност на целият "разтвор" 20% . По повърхността на плодовете които ще слагате има микро организми- дрожди.Тези които си кретат по вашите плодове се наричат диви дрожди понеже никой не ги е отгледа с умисъл,понеже има отгледани дрожди,и разфасовки със дрожди за други цели. Например за хляб,сладкиши и тем подобни.
Дрождите обработват захаридите и ги преобразуват в алкохол и CO2. Затова когато материалът ферментира бълбука.Ако общата захарност на материалът превишава тези 20% дрождите не могат да обаботят всичката и повечето си умират без да извършат мисията на живота си :lol: . И така. ако случайно сте около 20%: под или над с около 1,2 нищо няма да се обърка фатално. Ако се случи пробвате пак с по голяма прецизност.
СЪДОВЕТЕ ВИ ТРЯБВА ДА СА ХУБАВО ИЗМИТИ,и в процеса на ферментацията т.н. врене, температурата трябва да е около и над 25 градуса и задължително постоянна +- 5 градусова амплитуда може и малко по-голяма амплитуда. Това са неща около които трябва да се целите. И няма нищо сложно,просто тръпката е адски по-голяма от мацаницата . Това обеснява защо някой си вари вкъщи или на обществен казан ! успех на всички и наздравичката. Сега при мен касийките бълбукат очаквам крушите, пралелно със сините сливи ...... :wink:

Изпратено след 11 минути 17 секунди:
а и да поясня. не си играя да меря материалът със захаромера докато е мътен,просто си спазвам 1:3 захар:вода

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 10:47 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Търся отговор на въпроса:
Каква е плътността на захарта
В едно по-старо издание намерих цифричката 1,6 ,което означава че един литър захар тежи 1,600 килограма , и обратно че 1кг захар е 0,625 литра
Ако това е така то излиза че за 20 % разтвор на 10 литра са потребни 3,200 кг захар.
Така ли е ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 11:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
НЕ 20% захарен разтвор в вода се прави като в съд се сложат 200 гр. захар и се долее вода до един литър. Аз го правя 1кг. захар 4л. вода. НО взимам пакетирана захар по един кг. Захарта я вземам от приятел и той ми препоръчва пакетираната незнам защо :wink:
Колегите може да се заблуждават от това че слагат разтворената захар 1/3 върху плодовете бъркат и мерят тогава може да им доиде 20% захар ако плодовете или гроздето са с по малка захарност от 20%.
При слагане на захарен сироп в плодови или гроздови каши това е правилният начин 1/3 бъркаш мериш,ако е по висока захарноста добавяш вода.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 12:45 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
petiomalchev написа:
…като в съд се сложат 200 гр. захар и се долее вода до един литър….


точно това е :
petiomalchev написа:
се долее вода до един литър

или обратното: като сложим 200 грама, то до един ЛИТЪР колко вода ще долеем
И ако е вярна “моята” цифра за плътността = 1,6
То тогава 200 делено на 1,6 е = 125 , или от един литър = 1000 , като извадим тези 125 то би трябвало да долеем 875 = 0,875 литра , и от там следва че 125 делено на 1000 е 12,5 % процента захар в разтвора
Или греша ?
Та отнво питанката, към всички:
каква е плътността на захарта на "пясък" в пакети ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Последният път като бърках материал, беше преди един месец, в кофи на които са разграфени литрите до 11л. /проверил съм разграфеното дали е вярно изсипах в празна кофа 10 литрова пълна до горе бутилка от минерална вода, водата доиде точно до чертата за 10л./ . Че с трези кофи налях в бидона 60л. вода и след това сложих 15 кг. захар разбърках добре докато се разтвори захарта, ИЗМЕРИХ ЗАХАРНОСТА показанията бяха 20%.
Виж това там съм писал подробно viewtopic.php?t=219&start=45

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 15:44 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
В случай че плътността на захарта е 1 тогава би било вярно че като сложим 2 кг захар на “пясък” и долеем до 10 литра вода то и разтворът ще е с 20 % концетрация на захарта
Довечера ще правя експеримент колко вода ще доливам.
Вярно че е е с относителна точност, но все ще е някакъв резултат


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
wufan написа:
наздраве колега! крастата е голяма :) прав си. само че с тази тенджара доста време ще ти отнеме,а и пипкава работа. Най добре си направи 1 хубав бидон материал запази час на някой казан. губиш един ден и известна сума пари,но после знаеш че си готов :D ти си знаеш. със здраве и наздраве и по хубаво от домашното няма :wink: успехи за напред
Преди години , когато бях още ученик бяхме направили казанче от електрически руски самовар, медна тръбичка от нафтова печка и охладител пластмасово кошче за боклук от училището.С една отвертка надупчих капачките на няколко компота и ...газ!Самовара побираше 3 буркана и излизаше около 200 гр. първак и паток заедно.якоооооооо!10 самовара и ...капут 2 човека!

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 19:25 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
valentor написа:
В случай че плътността на захарта е 1 тогава би било вярно че като сложим 2 кг захар на “пясък” и долеем до 10 литра вода то и разтворът ще е с 20 % концетрация на захарта
Довечера ще правя експеримент колко вода ще доливам.
Вярно че е е с относителна точност, но все ще е някакъв резултат


Колега, значи определянето на захарния процент се получава така:

Примерно да се направи разтвор на захар към вода в съотношение 1 към 4.
Това значи 1 кг. захар и 4 кг. вода. Общо прави 5 кг. И оттам се изчислява %-та на захарта в общото количество, (1 : 5) х 100 = 20. Значи захарен разтвор приготвен при съотношение 1 към 4 има захарност 20.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима