Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2009, 09:32 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
От експерментът установих , че 0.1 литър = 100 милилитра тежат около 92 грама
От което следва , че разликата от около 8 % може да се пренебрегне практически и да се приеме че един килограм захар е един литър (повтарям : да се приеме) и тогава 1 захар + 4 вода = 5 литра разтвор с 20 % захарност


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2009, 15:12 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
valentor написа:
От експерментът установих , че 0.1 литър = 100 милилитра тежат около 92 грама
От което следва , че разликата от около 8 % може да се пренебрегне практически и да се приеме че един килограм захар е един литър (повтарям : да се приеме) и тогава 1 захар + 4 вода = 5 литра разтвор с 20 % захарност


Колега, извинявам се но малко бъркаш. Първо 8 % разлика не е за пренебрегване. Щом 100 милиграма тежат 92 грама, значи един литър, ще тежи 920 гр., явява се голяма разлика, съответно 10 литра ще тежат 9.2 кг. и т.н. Но не е там въпроса.
Не може да се приеме че 1 кг. захар е равен на 1 литър. Това важи единствено за водата.
Килограмът е мярка за тегло, а литърът е мярка за обем.
Тъй като захарта е на кристали, между тях остава голямо количество въздух, така че единствения вариант да се избегне това и да се измери точно, е 1 кг. захар да се разтопи (т.е. карамелизира), да сдобие вид на пчелен мед, и тогава вече да се изсипе в съд с деления и да се определи колко литра е един килограм захар.
Мисля че резултата ще се доближи до теглото на пчелния мед, т.е. 1 литър пчелен мед тежи 1.400 кг.

Друг по лесен вариант според мен е да смесиш примерно 1 кг. захар и 1 литър вода.... и да видиш колко литра е резултата. Всички милилитри над 1 литър вода са за захарта...

Лично аз мисля да го проверя, и понеже съм си запланувал на 18.07. да зареждам едни джанки, тогава ще го пробвам и съответно ще те информирам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2009, 19:35 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
vaskonit написа:
тогава ще го пробвам

Нека повече от нас да експериментират и съобщават резултатите си, ще е от полза за всички ни.
8 % не е много. Много е над 15 %= 1/6 една шеста


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2009, 20:55 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Valentor. Vaskonit. E прав ако искаш направи един опит: Разтвори в 4 литра вода 1кг. захар за да видиш колко ще е разтвора и да разбереш истината за захарта, а Vaskonit ще разбере защо се заяждам


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2009, 22:13 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
venci написа:
Valentor. Vaskonit. E прав ако искаш направи един опит: Разтвори в 4 литра вода 1кг. захар за да видиш колко ще е разтвора и да разбереш истината за захарта, а Vaskonit ще разбере защо се заяждам


Мдааа, ако смеси 4 литра вода и 1 кг. захар, той определено ще получи смес с тегло 5 кг....
НО с гаранция това НЯМА да са 5 литра (т.е. 5000 куб.см)
Ще се получи нещо от сорта на 4.8 - 4.9 литра, с тегло 5 кг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2009, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Я по добре си прегледайте учебниците по химия, по точно приготвяне на разтвори ,разтваряне и концентрации-тегловни и обемни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2009, 00:09 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Абе в този сайт никой ли не знае каква е относителната тежест на захарта????????????????
И не ми обяснявайте че 1 кг. захар е равен на 1 литър (1000 милилитра)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2009, 09:54 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
vaskonit написа:
И не ми обяснявайте че 1 кг. захар е равен на 1 литър (1000 милилитра)

Нали точно това написах и по-горе:
valentor написа:
.......... (повтарям : да се приеме) ..........

Не съм написал , че Е РАВЕН НА
vaskonit написа:
Абе в този сайт никой ли не знае каква е относителната тежест на захарта????????????????

За сега е така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2009, 12:01 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Вчера заредих следната пращина (първата ми джанкова) : 75кг джанки ; 100 кг вода ; 22 кг захар. Началната захарност беше около 19-20% (мерена със захаромер).
Сместа разделена в 3 бидона. По 2 пакетчета мая за хляб на бидон.

Джанките ги мелих с бъркалка за строителни материали, сложена на дрелка. Костилките мисля да ги махам преди варенето.

Днес пращината ври много добре. Плодовете са изплували отгоре и при разбъркване се получава розова пяна. Само да добавя, че всичките джанки неможаха да се смачкат с дрелката и се наложи да се мачкат на ръка като изплуват отгоре.

Ще пиша за резултатите.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2009, 18:05 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Равносметка : 75 кг джанки , 100 л вода, 22 кг захар, 6 пакетчета лимонтузу, 6 пакетчета мая за хляб.. На 10 ти ден махане на костилките и джибрите. На 12 ден варене.

Резултат : 20 литра 50 градуса ракия, 1 литър първак ; спряна на 38 градуса.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2009, 04:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво Жоро да си я пиеш със здраве.
А за тези по горе дето пишат за килограмите, обемите, и процентите.
Венци ви написа 4л.вода 1кг. захар бъркаш мериш. Зада съм го писал значи съм го пробвал.
1л. дестелирана вода тежи 1кг. значи на 4кг. вода слагаме 1кг. захар, обшо получаваме 5кг. разтвор. 100/5=20% :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2009, 10:14 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Мерси! Стана много ароматна, като се отвори тубата да се изпие 100 грама и целият гараж се омирисва.
Никога неможеш да скриеш, че си пил с такава ракия :) .

А за градусите - мерете хора, защото не се знае плода каква захарност има.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Вчера разбирках трета партида джибра от сливи около 90-95л. са само сливите.
Изображение
Пасирането стана много бързо но си ъпгреиднах пасатора, на 4 см от перката с пръстена заварих триъгълни ножове закривени както при домашните пасатори, направо стана фурия.
Изображение
На това количество смлени плодове сложих 10кг. захар която разтворих в 10л. вода, не спазвам никакви пропорции 1/3 или 1/4 просто гледам да докарам 20% обща захарност на материала. Днес ще измеря захарноста защото материала е много гъст, измерването няма да е вярно, в зависимост от бурноста на фермантацията ще е паднала захарноста 3-5% за едно денонощие, но ще ми помогне да се ориентирам дали да сложа още вода или не. При това варене ще се стремя да докарам силен аромат, а не голямо количество.

Изпратено след 14 часа 20 минути 4 секунди:
Днес мерих захарноста на материала 20%, ако предположом че за 24 часа е спаднала с 3-5% трябва да сложа още водичка. Но утре ще свърша тази работа да видя с колко ше спадне.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 14:23 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
Едно въпросче колеги:
Преди 3 дни сложих захар на сливовата джибра и ферментацията си започна. Сега обаче разчиствах тавана и си намерих към 20-30 компота и сладка от преди 7-8 години :) .

Та въпроса ми е : Може ли да ги сложа сега , след като ферментацията е вече започнала?

Образувал ми се е така нареченият капак , а знам ,че не трябва да се разбърква кашата , защото се аерира и процеса прекъсва. (първите два дни си я бърках редовно)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Първите дни е добре материала да се разбърква, така дрождите се размножават по добре. Докато протича бурната ферментация можеш да сложиш компотите, но ги разбъркаи в друг съд, докарай захарноста на 20% и така ги добави.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима