Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 11:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 12:35 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Един тъп въпрос. :megagrin:
Как мерите захарността на пазара? В касетките, а и в самите чепки има разлино узрели или различно изъхнали зърна. Едно зърно може да е със захарност 21, друго с 25. Как добивате представа колко ще бъде захарността след като се смели всичко?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 12:45 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
от горните касетки не се взема проба,отдолу и избирам по неузрели в сравнение с другите зърна
Ама въпреки меренето оня ден една сира на борсата мерих кръстосано 25% а като се смля у дома 23%...Идеята е все пак леко сверяване защото по думите на продавачите и тази година нямаше грозде под 24%...а картината си е съвсем друга.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Аз меря на лозето, от пазар не съм взимал досега.
Няколко чепки с различно "изложение". Изстискване с мрежа и измерване на плътност. И температурна корекция. Малко неудобно, ама грешката е минимална.
Реакцията на собственика/продавача обикновено е "дай, дай да видим, тъкмо и аз да знам" :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Хайде нещо от дядо.Като минеш покрай наредените щайги можеш да се ориентираш и без мерене.Там където смучат пчелите е хубавото грозде, а там където са осите със сигурност е започнало да вкисва.Те не са разделени разбира се от"сини каски", но винаги си личи кои са повече.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 14:34 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Цитат:
Реакцията на собственика/продавача обикновено е "дай, дай да видим, тъкмо и аз да знам"

Тази година два пъти ходя до пазара и два пъти меря захарността на половината грозде там, дори това, което не ме интересува. По същата причина : "дай, дай да видим". :lachtot: Имаше доста разочаровани търговци с грозде с 19% захарност :D

И аз съм стигнал до извода, че меренето на място е ориентировъчно, но реших да питам, може пък да сте измислили някой метод със средно аритметично от х броя зърна от y броя чепки. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 15:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
И аз като бай Танас си пазаря от масивите като ходя на зиг-заг между редовете и взимам по три зърна от чепка,горе долу и от средата после замервам плътноста на общото количество,горе долу се орентирва човек :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2014, 15:35 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Мисля си утре като отида да купувам, да взема три зърна от различни касетки, от различни места в чепките, да капна по една капка на стъкълцето от всяко зрънце, да ги смеся с пръст и така да меря. Не виждам как може да се измери по-близо до истината без да се цеди сок :? Ама то и да мери и да не мери човек, каквото има това се купува. :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, marinero_bg и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима