Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Декстроза
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 13:19 
Offline

Регистриран на: 17 Мар 2009, 10:16
Мнения: 10
Местожителство: Ямбол
Химически чистата глюкоза и известна като под наименованието декстроза. Декстрозата (С6Н12О6) е бял кристален прах. Тя се използва в хранителната и във фармацевтичната промишленост.

Имам 25 кг. Въпроса ми е:
Мога ли да я използвам за кайсиева ракия?
Някой може ли да каже Плюсове или Минуси при използването на Декстроза вместо захар?
Благодаря предварително за отговорите


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2009, 20:55 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
Доста отдавна следя този форум и особено тази тема. Нека някой ,който има информация относно това да я сподели, доста полезно би било.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 00:22 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Не зная за някакви недостатъци на използването на декстроза. Като монозахарид, тя директно се ферментира до етанол. Обикновената захар е дизахарид и за да се ферментира, първо се хидролизира от инвертазата. Но това става лесно и не вярвам дрождите някак да са затруднени...

За мен въпросът се свежда само до достъпност и цена на суровината.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 00:43 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
тогава следващия ми въпрос , каква е цената на декстрозата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 07:27 
Offline

Регистриран на: 17 Мар 2009, 10:16
Мнения: 10
Местожителство: Ямбол
Цената мисля, че е около 2 лв. За достъпност също не сам много сигурен, на мен ми я докараха от Русе. Ще разпитам тези дни и ще дам точен отговор. От 200 кг кайсии, 25 кг декстроза и по 2 кубчета мая в 4 бр. 120 л бидона резултата е 77 литра 62 градусова ракия. При варенето съм прибавил 20 литра около 40 градусова ракия и 15 литра 25 градуса патоки.
Това е моя опит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 00:00 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2009, 01:29
Мнения: 10
Местожителство: Разград
За декстрозата казват че пуска 1:1 и по мои наблюдения е така.Слагал съм я и на кайсии няма никъкъв проблем.В Разград се продава по около 44 лв. за 25 кг. торба.Пробвал съм я с различни плодове, няма проблеми с ферментацията.По принцип излиза малко по-евтино от захарта но ако в твоят град няма и се наложи да пътуваш или да плащаш на куриер със сигурност ще е по-изгодно със захар.

_________________
Седя и си мисля седя и си мисля по едно време усещам че само си седя ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 00:13 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
как 1:1 бе човек , че тя и захарта на мен ми пуска 1:1 , а захарта е 1.40


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2009, 00:00 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2009, 01:29
Мнения: 10
Местожителство: Разград
Извинявай колега не се уточних.Това 1:1 е общата ми ракия която излиза от казана а тя е около 60 градуса обикновенно.Ако прием че захарта пуска 1:1 40 - 45 грдусова ракия а декстрозата 1:1 самоче 60 градусова ракия то декстрозата определено пуска повече. http://drink.dax.ru/samogon/sam_03.shtml тук цитирам един колега от форума
Понеже си оставям ракията така като е излязла от казана без да я разреждам а разреждането го правя на малки 4асти (примрно 5 литра) преди консумацията и не я смъквам под 50 градуса явно това ме е подвело за да не уточня съотношенията и коцентрацията.Още веднъж извинявай ако съм те подвел.

_________________
Седя и си мисля седя и си мисля по едно време усещам че само си седя ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2009, 01:48 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
Така е ,вярно е това с градусите , но аз имах пред вид :

50кг. декстроза = 88лв
50кг. декстроза = 50л. 60 градусова ракия


50 кг.захар =70лв
50кг.захар = 50л. 45 градусова ракия


т.е за да направим ракията от декстроза 45 градуса прибавяме 6.666 литра вода (50х60=Х х 45 ; х=6.666);

=>
за ракия с декстроза 45 градусова излиза : ~57л. 45градуса = 88лв
за ракия със захар 45 градусова излиза 57л. 45градуса =79,80лв

По мои сметки излиза нещо такова , за това не ми се връзва ,че е по ефтино. :)

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2009, 12:49 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2009, 01:29
Мнения: 10
Местожителство: Разград
Дааам прав си.Не си бях правил трудът да смятам.Аз си карам по старата изпитана рецепта със захарта за по-сигурно ;) .Тогава просто ми беше попаднала на далавера ;) .Хората правят и от фруктоза там какъв ли е ефекта?И още нещо се 4удя, какво е това нишесте което пуска 1 : 1,5 и каква ли му е цената?

_________________
Седя и си мисля седя и си мисля по едно време усещам че само си седя ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata, Мъхнат, НИКИ 57 и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима