Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 12:43 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Здравейте!

Най-напред искам да ви поздравя за хубавия форум, който чета с голям интерес.

Сега дойде ред и аз да попитам нещо :-) Става въпрос за материал от кайсии. Захарността му в момента според мен е 0, но не съм съгурен, защото захаромера ми е разграфен до 5%. Работата е там, че отгоре има шапка, която прилича точно на мармалад от кайсии и след разбъркване пак се образува за около 2-3 часа. Вече не се усеща да ври. Преди да разбъркам паля клечка над материала - гори. След като го разбъркам клечката изгася близо до материала.
Въпросите ми са следните:
1.Дали е свършила ферментацията след като захаромера показва 0% и ако да защо продължава да се образува шапка?
2.Тази прословута "шапка" трябва ли да я чакам да "падне" и какво всъщност означава да "падне" - това трябва да стане без да бъркам материала ли, или след като го разбъркам да не се образува повече?
3.Колко време трябва да се разбърква материала - през цялото време до момента на изваряването или..?

Днес е осмият ден откакто приготвих материала, който се състои от 130 кг кайсии с извадени костилки + 24 кг захар + 90л вода.


Благодаря ви предварително за изказаните мнения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 15:33 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Murphy написа:
Здравейте!
1.Дали е свършила ферментацията след като захаромера показва 0% и ако да защо продължава да се образува шапка?
2.Тази прословута "шапка" трябва ли да я чакам да "падне" и какво всъщност означава да "падне" - това трябва да стане без да бъркам материала ли, или след като го разбъркам да не се образува повече?
3.Колко време трябва да се разбърква материала - през цялото време до момента на изваряването или..?
Днес е осмият ден откакто приготвих материала, който се състои от 130 кг кайсии с извадени костилки + 24 кг захар + 90л вода.


Моето мнение е следното:
Щом захаромера ти е раграфен до 5, ще показва нула когато целия е потънал и от него нищо не се подава над повърхността.
По отнощение на въпросите ти.
1. По мое мнение щом се образува шапка, значи все още има лека ферментация, която избутва гъстите части на кашата на повърхността.
2. Не е нужно да чакаш шапката да падне... това значи да потъне цялата и на повърхността да има само течност. В нашия район има една приказка, която доста хора я спазват... Варят пращината щом шапката се отлепи от стените на бидона или съда в който е.
3. Според мен не е нужно през цялото време да бъркаш пращината... Достатъчно е първите 5-6 дни.

Аз поне кайсиите ги варя след 15-я ден, или иначе казано чакам около две седмици.... и залагам казана като имам време..

А колко ще изкараш, вече ти ще кажеш....
Кайсията е като джанката има много нисък рандеман, само един аромат, така че според мен, колкото захар си сложил толкова и ракойка ще изкараш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Дали са готови джибритре може да познаеш като вкусиш сиропа, трябва да не се осеща сладко и да нагарчат. Хубаво е 5-6дни да се бърка материала така се вкарва кислород което е добре за размножаването на дрождите след това шапката трябва да се потопи с дървена решетка /когато шапката контактува с въздуха може да се се развият оцетни бактерии/. Като мине 14 ден /ферментацията е преминала в тиха/ и неможеш да вариш скоро трябва бидона да се затвори херметически.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
petiomalchev написа:
Дали са готови джибритре може да познаеш като вкусиш сиропа, трябва да не се осеща сладко и да нагарчат. Хубаво е 5-6дни да се бърка материала така се вкарва кислород което е добре за размножаването на дрождите след това шапката трябва да се потопи с дървена решетка /когато шапката контактува с въздуха може да се се развият оцетни бактерии/. Като мине 14 ден /ферментацията е преминала в тиха/ и неможеш да вариш скоро трябва бидона да се затвори херметически.

колега понеже всяка година варя ракия от кайсии пинеже имам доста дървете искам, не да ви поправя а просто да споеделя моят начин.
Не затискам шапката,не меря със захаромер, бъркам по няколко пъти на ден докато шапката намалее усезаемо. 3:1 вода и захар, плодове на око(сега тъкмоп запечатах едно бидонче 90 литра вода 30 захар и около 25 кг плодове) . Когато остане много тънък слой материал,щом го бутна с бъркалката и отдолу се вижда бистра течност запечатвам здраво бидона и когато намеря време и място на казана вземам мезето и биричката и отивам да варя. тази година май май няма много кайсии по моят край. Това е. Никога не ми е вкисвал материал и винаги съм изкарвал по около 2,3,4,5 литра отгоре на килограмите захар които съм сложил и понеже съм психопат и я оставям на 49 в общия бидон.
Преди ден замерих захарността на единият 200 литров бидон на точно тази фаза със малко материал от горе и глътна вод маймунката. около 0. запечатах около сряда четвъртак ще сваря и ще ви споделя. Кайсиев материал ми е престоявал запечатан около седмица и малко отгоре и си пусна с 2 литра отгоре на захарта. Това е моят скромен опит.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 19:50 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
wufan написа:
[винаги съм изкарвал по около 2,3,4,5 литра отгоре на килограмите захар които съм сложил


Колега по мое виждане тези 2-3-4 литра кажи речи са си на захарта. При добра ферментация, на мен захарта ми пуска около 1 л. - 1.2 литра ракия на кило захар.. Сигурен съм, защото токъв ми е рандемана, като варя жито, и тъй-като при мен няма ензими които да превърнат скорбялата на житото в спирт, всичко се дължи на захарта.
А за кайсиите съм виждал че почти нищо не пускат...
Преди години един мой познат реши да прави кайсиева.. Купи един тон и си науми да не слага захар, да е чиста... И да видиш после на казана - цирк.. Първия (120 литров казан) пусна има няма 5 литра - 40-41 градуса ракия.. Следващия казан с клизма пусна 4 литра...и т.н. Оттогава и дума не дава да се спомене за кайсии...
Така че твоята рецепта си е добра, малко плодове за аромат и захар...
Пускай тази седмица казана и кажи резултата..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 20:18 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
petiomalchev написа:
Като мине 14 ден /ферментацията е преминала в тиха/ и неможеш да вариш скоро трябва бидона да се затвори херметически.


petiomalchev, този срок 14 дни за всички плодове ли е? На мен ми казаха, че кайсиите са готови на 8 до 10 ден в зависимост от температурата. Аз когато приготвям материал от грозде(от джибри де) долу горе за толкова е готов (две седмици), даже и съм приближавал 3 седмици, когато е по-студено. С гроздето захаромера никога не ме е лъгал. Но от кайсии правих само веднъж преди 3 години и помня, че тогава направо на фантазия прецених кога е свършила ферментацията. Бяха минали близо 20 дни докато ги сваря, но ми пусна към 25 литра 45-48 градусова ракия. Казвали са ми, че кайсиите са най-капризни и най-лесно можеш да ги изтървеш. Сега искам да съм абсолютно сигурен, че имам контрол над процеса, затова реших да питам и за в бъдеще да знам каква е хавата при кайсиите.[/b]

Изпратено след 9 минути 32 секунди:
wufan написа:
...сега тъкмоп запечатах едно бидонче 90 литра вода 30 захар и около 25 кг плодове...


wufan, направо ме шашна с тези пропорции ... 25кг плодове и 30 кг захар. Ако я знаех тази пропорция щах да си приготвя материал направо за два казана. А усеща ли се осезаемо аромата при тази рецепта? Защото аз затова се бръкнах тази година за плод, защото аромата на кайсиевата ракия направо ме вкарва в екстаз. И не я правя за количеството, а за аромата. Като я оставя за 3 месеца в компанията на черничеви пънчета, става еликсир :lol: Пия я само с десерти, защото лекичко насладнява като отлежи (най-ми върви с толумбички:D ). Ако става хем този хубав аромат, хем добър рандеман с малко плод и много захар ще бъде чудесно. Непременно кажи получаваш ли хубава ароматна ракия с тези пропорции.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 21:37 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Murphy. Много зависи от района в които си правиш материала. 14 дни-20дни, такова животно няма. При мен в Садово лятото обикновенно е 35гр. на сянка, ако си оставя бидоните 20 дни не ракия ами и вода няма да има в тях. Доверявай се на захаромера ( купи си хубав захаромер с термометър) С времето ще се научиш само като опиташ материала да определяш дали захарта е разградена. Когато е готов имаш ли възможност вари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 22:11 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Murphy
Аз поне, ако нямам време да паля казана, не затварям бидона плътно, а му слагам един найлон на отвора и го стягам с ластик или канап... Така не се губят алкохолни изпарения...
Щото ако случайно не е свършила ферментацията, и се херметизира бидона... ше има проблем...[/code]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2009, 23:07
Мнения: 3
Привет и от мен... тази година за първи път мисля да пробвам с кайсиева ракийка... при мен нещата се развиват по същия начин, както при Murphy - сложих материала преди 7 дни, бърках всеки ден, кипя няколко дни, после утихна, днес вече има съвсем малко мехурчета... почти не се забелязват... на вкус няма никаква сладост, но ме притеснява, че има лека кисела жилка (но не горчива)... не знам дали това трябва да ме притеснява, но ми се иска да чуя Вашите мнения... и съвети, разбира се...
Иначе мирисът е хубав след като се обърка кашата и най-вече шапката на повърхността...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
venci вече написа пробваи с захаромера. За калиброване на захаромера потопи го в вода виж до къде потъва, в джибрата трябва да потъне горе долу толкова.
За тези който са заложили джибри от каисии препоръчвам да си наберете или купите 2-3 кг. здрави добре узрели и ароматни каисии, които да изсушите. Като е готова ракияа и сложете сушени кайсии, хем оцветяват хем дават допълнителен аромат. Чувал съм че някой слагат сушени плодове и в казана докато варят но не съм пробвал.
Забележка: не се подлъгвайте да вземете от магазина вносни сушени кайсии /те са захаросани/ и може да си развалите ракийцата.
chinacooker за киселото не се притесняваи преди да вариш сложи сода за хляб в бидона, сложи първо едно пакетче разбъркваш добре джибрата и остави да се оспокой след това добави половин пакетче пак бъркаш и така добавяш по малко и биркаш докато спре да шупти от содата или пробваш на вкус как е.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
petiomalchev написа:
За тези който са заложили джибри от каисии препоръчвам да си наберете или купите 2-3 кг. здрави добре узрели и ароматни каисии, които да изсушите. Като е готова ракияа и сложете сушени кайсии, хем оцветяват хем дават допълнителен аромат. Чувал съм че някой слагат сушени плодове и в казана докато варят но не съм пробвал.

Колега подозирам сте от някоя равна долина :lol: Аз си правя кайсиевата по този начин. Ако има материал годината преварям и после слагам две ама хубави шепи сушени кайсии,които баба ми суши на слънце,в един тензух и когато ми щукне разбърквам ракията. Не слагам келчки или квото и да е било освен сушенки.
Относно сушените кайсии в материалът да ви дам един съвек,ако решите да пробвате. Слагате материалът,палите огъня и не затваряте шапката докато материалът не започне да ви понапарва на пръстите,тоест можеби 50 градуса. Тогва гъстота на повърхността някак си става по-голяма и преди да затворите казана мятате сушенките. Това се прави с цел да не паднат на дъното да загорят.Веднъж ми загориха казана но със зрели кайсии,човекът беше мараклия да слага кайсии ама ги метнал от начало а аз не го видях. Виждал съм хора които слагат сушени,зрели кайсии,есенции. Моят съвет е да послушате колегата petiomalchev

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 21:23 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Колеги, днес ги изварих кайсиите. Казанджията първо каза, че май не са готови, но после ги измери с някакъв негов уред и каза, че са добре. Уреда му измервал сухото вещество, но не разбрах как се казва. Слага съвсем малко материал върху някаква плочка, която е част от самия уред и го размазва. След това гледа през уреда към светлината.

Че така де. Сварих го материала. Пусна ми около 30 литра 52 градусова ракия. Тръгна на 60 градуса и го спрях на 38. Според вас как е като "добив"?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 21:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Murphy написа:
Колеги, днес ги изварих кайсиите. Казанджията първо каза, че май не са готови, но после ги измери с някакъв негов уред и каза, че са добре. Уреда му измервал сухото вещество, но не разбрах как се казва. Слага съвсем малко материал върху някаква плочка, която е част от самия уред и го размазва. След това гледа през уреда към светлината.

Уредът е рефрактометър за точно измерване на захарното съдържание.

Изображение

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 21:52 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Много полезно уредче, но е скъпо. Рандемана е добър,ако има във вашия край има казан с колона вари си кайсиевата на него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 22:07 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
venci написа:
...ако има във вашия край има казан с колона вари си кайсиевата на него.


Виждал съм снимки на такъв казан, но тука (Добрич), не съм чувал да има такъв. Всъщност какви предимство има пред класическия казан? Тука в района има няколко казана за двойна дестилация, но не съм варил ракия на такъв. Дали е за предпочитане? Приятели, които са варили на такъв вадят ракия с много висок градус, но аромата се усеща много по-малко.

Изпратено след 1 минута 17 секунди:
Уреда, който имат на казана е същия, като на снимката в поста на SiteAdmin. Колко много е скъп?

Edit: Да, намерих му цената - 200лв. Не е съвсем фрапираща, но наистина е скъпичко :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима