Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 22:31 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Murphy написа:
Пусна ми около 30 литра 52 градусова ракия. Тръгна на 60 градуса и го спрях на 38. Според вас как е като "добив"?


Приличен добив.
Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 22:46 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Предимствата на колоната са много ( дълго е за обяснение ) особено за ароматните ракий с леки аромати.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 22:47 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Murphy написа:
Edit: Да, намерих му цената - 200лв. Не е съвсем фрапираща, но наистина е скъпичко :(

Ще се опитам да намеря по-евтини рефрактометри. Ако има мераклии, да се обадят.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 22:54 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
vaskonit написа:
Наздраве



И на теб Наздраве, vaskonit и благодарности на теб и на всички за съветите и изразеното мнение. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: за каисията
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2009, 00:24 
Offline

Регистриран на: 03 Юли 2009, 09:39
Мнения: 1
Местожителство: Pyce
petiomalchev написа:
venci вече написа пробваи с захаромера. За калиброване на захаромера потопи го в вода виж до къде потъва, в джибрата трябва да потъне горе долу толкова.
За тези който са заложили джибри от каисии препоръчвам да си наберете или купите 2-3 кг. здрави добре узрели и ароматни каисии, които да изсушите. Като е готова ракияа и сложете сушени кайсии, хем оцветяват хем дават допълнителен аромат. Чувал съм че някой слагат сушени плодове и в казана докато варят но не съм пробвал.
Забележка: не се подлъгвайте да вземете от магазина вносни сушени кайсии /те са захаросани/ и може да си развалите ракийцата.
chinacooker за киселото не се притесняваи преди да вариш сложи сода за хляб в бидона, сложи първо едно пакетче разбъркваш добре джибрата и остави да се оспокой след това добави половин пакетче пак бъркаш и така добавяш по малко и биркаш докато спре да шупти от содата или пробваш на вкус как е.


Искам да отбележа от опит,че не е добре да се слагат сушени каисии в ракията,защото ако си я бутилирате и я отворите след 1-2 години ,ще ви киселее.Значи,слагат се сушените каисии ,но не в ракията ,а на тензуха (марля) през която минава ракията когато излиза от охладителя.Тоест ,ракията минава през плодовете когато излезе от охладителя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2009, 06:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Може и така да е,така оцветена ракия не съм държал толкова дълго.
dobri4kiq това си г забелязал ако оставиш плодовете в ракията или и само ако я оцветиш с тях.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2009, 12:16 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Доста скъпо уредче. За любителски цели не си заслужава. Имам захаромерче /за 1 лев/ с 2 скали - една захарна, друга алкохолна . Щом захарната покаже 0, другата показва 12, и хайде в казана.
Тази година с кайсийте и горещото време, джибрата превря за 5 дни . Щом се избистри като сълза я сварих.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2009, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
petiomalchev написа:
Може и така да е,така оцветена ракия не съм държал толкова дълго.
dobri4kiq това си г забелязал ако оставиш плодовете в ракията или и само ако я оцветиш с тях.

колега ако кайсиите са домашно сушени и са хубаво узрели и изсушени няма как да да киселее от тях (поне аз си мисля такак де) . на един приятел баща му преваря кайсиевата после слага тензуха със сушени кайсии в големият бидон и после си я пълни в туби по 10 литра и на дъното слага по 3-4 сушени кайсии. и така си стоят. ракията става червена на цвят. :lol:
аз имах доста работа и съжелявам че съм пропуснакл да кажа каво изкарах. от 200 литра материал (35 кг захар ,105 л вода и може би 60 кг плодове ) изкарах 45 л ракийчица на 48 градуса :lol: сега дебна една круша да узрее....
колегията желая ви успех в начинанията и консумирайте умерено мезето, че да има място за ракията :lol: :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2010, 16:14 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Здравейте... Преди 2 години с 2 мои приятелчета решихме да сварим ракия. Поради периода в който взехме това решение (юли месец) направихме от кайсии. (това имаше на пазара това купихме). Въпреки че никой от нас представа си нямаше от варене на ракия камоли от кайсиева подходихме търговски и купихме 1 тон кайсии. Не съм убеден че нещо въобще направихме както триябва. Но можеби поради факта че сме новобранци и сме имали ниакакъв късмет в нещастието ракията не стана много но не стана и много гадна и за щасте успиахме да я изпием....
Сега е пак време за кайсиева ракия и реших да си използвам съдовете ( да не седят празни а да забъркам нещо в тях) въпреки че си бях казал преди да не посягам към тоя плод повече....
Имам една съвсем теоретична рецепта която смятам да пробвам:
100кг плод (без костилки)
28-29кг захар
57-58л вода
Молбата ми е който прочете тая рецепта да си остави мнението за нея. За да мога да съм подготвен какво ще излезе в крайна сметка.
И понеже миналата година добре си побъбрихме с сайт админа(съжелявам че не използвам имена поради незнание или не добра компютърна грамотност) този които е с една сова на снимката) за теорията на правенето на ракия ( в него случай ставаше въпрос за ябълкова) бих желал и той да хвърли един чисто теоритичен коментар на мойто съчинение...
Благодаря ви предварително и наздраве....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 20:19 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Искам да кажа да се внимава със сушените кайсии, които се слагат в ракията, защото аз лично не съм въобще доволен от опита си. Миналата година изсуших прекрасни кайсии и ги сложих в готовата ракия. В резултат ракията имаше аромат не на кайсии, а на ... сушени кайсии :wallbash: , който аромат въобще не одобрих. Сушените кайсии нямат аромат на пресни кайсии(освен ако аз съм объркал нещо при сушенето).

Просто искам да предупредя ако имате ракия с хубав аромат(каквато беше моята :datz:) не слагайте никакви сушени неща вътре за да го усилите. Ракията като поотлежи, сама си се омекотява и си "отваря" аромата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 20:32 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
trayn, аз лично слагам повечко вода -> Захар:Вода=1:4 дори и повече. Не само на кайсиевата, а на всяка ракия. Просто когато е по-рядък материала по-лесно му се измерва захарността, по-лесно се бърка, и по-малка вероятност има да загори на казана. Не знам доколко е правилно да е рядък материала - ще кажат тези, които имат по-голям опит, но за мен така е идеално. Така или иначе с тази пропорция Вода:Захар материала си е със висока захарност. Така, че аз бих сложил при 28-29кг захар поне 100-110л. вода. Но нека се изкаже и някой друг - би ми било интересно да разбера дали греша.

За сравнение, както съм писал в началото на темата за материала от миналата година:
"130 кг кайсии с извадени костилки + 24 кг захар + 90л вода."
Този материал е бил със захарност 17-18%. Нямам спомени за друг материал, който съм правил с какава захарност е бил, но миналата година си водих подробни записки и сега ги изрових. Ако ти е интересно мога да ти напиша как е протекла цялата ферментация на този материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2010, 23:45 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 267
Ако си мерил захарноста на кайсиите преди да сложиш каквото и да е можеш ли да кажеш каква е била?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2010, 18:47 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Не си спомням да съм мерил захарността само на кайсиите, а и не се сещам как мога да я измеря с любителски захаромер, предвид гъстотата на материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2010, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Съдържание на захари в плодовете използвани за производство на ракиа
Плодове Съдържание на захари, %
Сливи 7,4 - 12,4
Кайсии 6,6-10,7
Праскови 9,1 - 11,6
Череши 9,6-15,4
Ябълки 7,2-14,8
Круши 8,2- 11,4
Скоруши 5,4 - 8,4
Малини 3,9 - 8,0
Къпини 2,8-4,1
Френско грозде 7,3-13,6
Боровинки 6,9-7,5
Ягоди 6,3 - 8,0
Хвойна 13,1-14,2

При праввене на джибра е важно да се достъгне захарност на кашата 20% зада се получи здрав материал /устойчив на болести/.
1 към 4 захар вода дава 19-20% захарност в зависимост от захарноста на плода и съотношението плодова каша към захарен сироп може да получим и 15% захарност на материала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2013, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юни 2013, 22:53
Мнения: 15
Мисля да взема 500 кг кайсии на това количество колко горе доло захар мога да си позволя да му сложа ??


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима