Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2013, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Изпитана рецепта от мен.
В 120л бидон слагам;
30 кила кайсии
15кг захар+4 пакетчета лимонтозу,
60л вода;
Разбивам с дрелката и поръсвам отгоре с 2 пакетчета суха мая(д-р йоткер).
Това е.. другото по процедурата....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2013, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
120 кг. кайсии + 20кг. захар + 60л.вода + дрожди BO213 + активатор = страшна ракия, но ми изкипя в 220л. бидон при много бурна ферментация първите два дена, след това заминах на море.
Дестилирах на 3 пъти по около 70-80л само течност.
Голям чанч е обезкостиляването, както и после цеденето само на течността.
Имам още около 10л. перфектна кайсиева.

Тая година няма да правя от кайсии, мързи ме.
Може би от сливи собствени.
И после от грозде.

А дотогава - бира, домашна бира !

В момента точа амбър ейл от втория кег на домашната ми разливна инсталация.
Е нема такъв кеф, вервайте ми !
Студена, точно колкото трябва газирана, перфектна домашна бира - сервирана по най-добрия начин.

Наздраве !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2013, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Точно и навреме MONI BARONA :thumbs1: Предполагам няма да се объркат нещата ако добавя стари компоти от кайсии без костилки. Мисля да измеря колко е захарността на компотите, сиропа. Толкова ще е и на плода вътре. После с пресмятане и добавки до резултат по твоята рецепта. Мисля да става и така!
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2013, 23:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юни 2013, 22:53
Мнения: 15
wufan написа:
petiomalchev написа:
Може и така да е,така оцветена ракия не съм държал толкова дълго.
dobri4kiq това си г забелязал ако оставиш плодовете в ракията или и само ако я оцветиш с тях.

колега ако кайсиите са домашно сушени и са хубаво узрели и изсушени няма как да да киселее от тях (поне аз си мисля такак де) . на един приятел баща му преваря кайсиевата после слага тензуха със сушени кайсии в големият бидон и после си я пълни в туби по 10 литра и на дъното слага по 3-4 сушени кайсии. и така си стоят. ракията става червена на цвят. :lol:
аз имах доста работа и съжелявам че съм пропуснакл да кажа каво изкарах. от 200 литра материал (35 кг захар ,105 л вода и може би 60 кг плодове ) изкарах 45 л ракийчица на 48 градуса :lol: сега дебна една круша да узрее....
колегията желая ви успех в начинанията и консумирайте умерено мезето, че да има място за ракията :lol: :lol:



Аз мислех за тази рецепта но не можах да се свържа с момчето за повече информация, как мислите дали трябва да сложа мая или дрожди като цяло дали и куца нещо ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 10:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ако искате нормална ферментация дрождите са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ-предъвквано е десетки пъти във форума.
Маята е за хляб,мекци,кифли и т.н

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Ако искате нормална ферментация дрождите са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ-предъвквано е десетки пъти във форума.
Маята е за хляб,мекци,кифли и т.н

Да така е,но маята на д-р Йоткер е високо технологичен продукт които няма нищо общо със суровата маята на кубчета.Има свички вещества необходими за една ферментация.
Хранителна информация на 100 g
съдържание на опаковка
Енергийна стойност (kJ): 1 650
Енергийна стойност (kcal): 390
Протеини (g): 48
Въглехидрати (g): 36
от които захари (g): 14
Мазнини (g): 6
от които наситени (g): 2,1
Фибри (g): 11
Натрий (g): 0,4
п.с. И не е все едно да вземеш две пакетчета по 0.30ст или скъпи дрожди за минимум 6 лв+доставка..... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юни 2013, 22:53
Мнения: 15
MONI BARONA написа:
ilu6a написа:
Ако искате нормална ферментация дрождите са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ-предъвквано е десетки пъти във форума.
Маята е за хляб,мекци,кифли и т.н

Да така е,но маята на д-р Йоткер е високо технологичен продукт които няма нищо общо със суровата маята на кубчета.Има свички вещества необходими за една ферментация.
Хранителна информация на 100 g
съдържание на опаковка
Енергийна стойност (kJ): 1 650
Енергийна стойност (kcal): 390
Протеини (g): 48
Въглехидрати (g): 36
от които захари (g): 14
Мазнини (g): 6
от които наситени (g): 2,1
Фибри (g): 11
Натрий (g): 0,4
п.с. И не е все едно да вземеш две пакетчета по 0.30ст или скъпи дрожди за минимум 6 лв+доставка..... :D



Добре за тази рецепта която поснах по-горе колко мая да сложа ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Аз не че разбирам нещо, но защо не ползвате дрожди за вино, не са кой знае колко по-скъпи на фона на материала и захарта. Също така дрождите за хляб не произвеждат ли по-малко алкохол, от тези за вино. Предполагам че и ароматите, които се продуцират от винените ще са доста по-добри от на хлебните, а нали това е една от целита на ракийката. За 100 литра каша, са достатъчни 20 грама винени дрожди за 4 лв. Едва ли това ще вдигне много цената на литър ракийка.
Суха мая за хляб има още от втората световна война и няма нищо високотехнологично в нея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Темата отива в друга посока! :!:
Да така е, дрожди за вино или специални дрожди за плодове е по добре.
Сухата мая(дрожди) е по скоро храна и активатор за съществуващите натурални дрожди в материала от кайсии.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 23 Юни 2013, 12:12, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юни 2013, 22:53
Мнения: 15
vsd написа:
Аз не че разбирам нещо, но защо не ползвате дрожди за вино, не са кой знае колко по-скъпи на фона на материала и захарта. Също така дрождите за хляб не произвеждат ли по-малко алкохол, от тези за вино. Предполагам че и ароматите, които се продуцират от винените ще са доста по-добри от на хлебните, а нали това е една от целита на ракийката. За 100 литра каша, са достатъчни 20 грама винени дрожди за 4 лв. Едва ли това ще вдигне много цената на литър ракийка.
Суха мая за хляб има още от втората световна война и няма нищо високотехнологично в нея.



Аз съм от Троян и ако знае някои къде мога да намеря винени дрожди в града да каже, проблемът е че утре ми идва материалът.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 12:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Не се опитвам да споря или да ви карам да ползвате дрожди за вино, просто ми беше интересно защо ги ползвате, само заради цената или имате и други съображения.
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Re:
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 21:35 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
hecarim написа:
Мисля да взема 500 кг кайсии на това количество колко горе доло захар мога да си позволя да му сложа ??

40 кг захар и в зависимост от качеството на кайсията ще извариш общо около 80 литра ракия 40 градусова.
рандеманът на кайсията за ядене е повече от 10кг за литър.
Гаранция имаш ,че ароматът ще е истински и наситен на кайсия.
Аз всяка година купувам 60-70 кг кайсия с непродаваемо качествои с 4-5 кг. захар изпичам около 10 литра 40 градусува ракия.
Нещата стават други / в положителна насока/ ако намериш зарзали. Ама да не я опушиш! Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 21:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
Сухата мая(дрожди) е по скоро храна и активатор за съществуващите натурални дрожди в материала от кайсии.

Съжалявам но това са пълни глупости-не знам от къде ги четеш...
Хората трябва да се наясно,че за нормална ферментация на даден материал са необходими съответните дрожди...скъпи били 6лв -и това не е вярно...да не говорим ,можеш да си направиш стартер...за 5лв за 1тон примерно..?много скъпо..а и т.н....купуваш материал за 100лв...и те се свиди за 7лв???
Г-н Мони бъди така добър да прочетеш една "Микробиология" и тогава давай мнение за дрождите- с Гугъл нищо не става.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Еее, това за стартера никак, ама никак не беше честно...спрямо търговците на дрожди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 22:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Всеки може да развие ,чиста култура дрожди в даден малък обем-активира го..(10-20-30л)и след това да го добави към общата мъст.
Апропо това си е практика във винопроизводството дълго време.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима