Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз съм практик а не теоретик. Всеки си избира какво да прави, просто споделих опит.
ilu6a написа:
Г-н Мони бъди така добър да прочетеш една "Микробиология" и тогава давай мнение за дрождите- с Гугъл нищо не става.

В момента чета в google http://www.izbivamkomleksi.com...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2013, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юни 2013, 22:53
Мнения: 15
MONI BARONA написа:
Аз съм практик а не теоретик. Всеки си избира какво да прави, просто споделих опит.
ilu6a написа:
Г-н Мони бъди така добър да прочетеш една "Микробиология" и тогава давай мнение за дрождите- с Гугъл нищо не става.

В момента чета в google http://www.izbivamkomleksi.com...



Пичове тук сме да си помагаме а не да се караме всеки си има философия, ако имате нещо да си казвате пишете си на лично.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2013, 10:11 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз кайсиевата я правя с дрожди за трудна ферментация (не ми се търси линк, вижте форума) и съм много доволен. Маята за хляб прави ракията по-груба от дрождите и оставя лек дъх на... мая. Плюс това дрождите за трудна ферментация гарантират протичането на процеса до дупка от начална захарност 22-25% което с маята го няма! Помня как една дрянова я чаках 50 дена с мая - ако беше с дрожди щеше да стане за 10-15 дена макс. Винените дрожди не съм сигурен дали са много подходящи за ракия. Тези от агро аптеките не работят добре без активатор даже с хубаво грозде - тествал съм го това - имайте го в предвид! Освен това някои винени дрожди са много бавни. Това за виното е супер - там за никъде не се бърза. Ама за ракия не е така... Това да се направи стартер за големи количества си е много добра идея хем евтина хем ще станат нещата както трябва.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2013, 10:40 
Online

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
При това топло време защо не оставите плодът да ферментира естествено?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2013, 12:31 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ами за да успее да изкара максимума от захарта в плода за кратко време.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2013, 18:55 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2009, 21:46
Мнения: 5
Искам и аз да попитам примерно бидон 80 л колко кайсии да сложа, колко вода и колко захар. Това 3:1 4:1 ми е ясно но никаде непише колко плод трябва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2013, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
viewtopic.php?f=7&t=631
viewtopic.php?f=7&t=328
viewtopic.php?f=7&t=1582
Кайсията не е с най голяма захарност но е ароматна. Колко плод ами различно :nixweiss: ако го купуваш е едно ако го береш от своя градина е друго.
Примерно 20 килограма плод и 60 литра сироп (захарен) -малко аромат повече спирт-добив.
Примерно 40 на 40 -повече аромат но добива намалява.
Примерно 60 на 20 -за аромат добре но добива е нисък.
Тия сметки са без кръчмар :) то е не се взима под внимание добавката на захар към захарността на плода.
Цитат:
Съдържание на захари в плодовете използвани за производство на ракиа
Плодове Съдържание на захари, %
Сливи 7,4 - 12,4
Кайсии 6,6-10,7
Праскови 9,1 - 11,6
Череши 9,6-15,4
Ябълки 7,2-14,8
Круши 8,2- 11,4
Скоруши 5,4 - 8,4
Малини 3,9 - 8,0
Къпини 2,8-4,1
Френско грозде 7,3-13,6
Боровинки 6,9-7,5
Ягоди 6,3 - 8,0
Хвойна 13,1-14,2

При правене на джибра е важно да се достигне захарност на кашата 20% за да се получи здрав материал /устойчив на болести/.
1 към 4 захар вода дава 19-20% захарност в зависимост от захарността на плода и съотношението плодова каша към захарен сироп може да получим и 15% захарност на материала.


За ароматите и захарността е важно плодовете да са зрели добре.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2013, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юни 2013, 22:53
Мнения: 15
Скоро материала ще е готов за пръв път ще варя ракия от кайсии и доста хора ме предупреждават да не нагоря казана. Искам да попитам вие как зареждате казана смисъл разреждате материала с вода или ? Даваха ми какви ли не съвети да съм слагал пясък на дъното на казана , да съм слагал материала в зиблян чувал , но тези методи ми се струват нелепи, надявам се някои да помогне :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2013, 22:10 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Мини материала през сито и зареди само течността. Това е начина. Изхвърли твърдите остатъци от кайсиите. Никаква вода в казана на първа преварка а за кайсии не виждам смисъл да се прави втора. Не се хващай на селски съвети! И огъня в началото слаб да не мине пяна в дестилата.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2013, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Материал в чувал - ако няма камък или нещо да го ограничава - чувалът се вдига нагоре, запушва дупката за лулата (освен ако не е с някакъв голям купол казана) и надига капака !
Най-добре само течност да се дестилира.
А за борбата с пяната има антипенител - 2 лв. за 600л. материал.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2013, 10:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Я кажете, как процедирате с дрождите? Чудя се, дали трябва да се сулфитира първо, за да измрат дивите дрожди и тогава да се закваси, или направо да се заквасва с културните. И на практика как може да се сулфитира?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2013, 11:38 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
На практика се сулфитира винаги когато искаме да развием чиста култура дрожди и така да проведем бърза и безпроблемна ферментация.
Нека не ви плаши момента, че могат да останат съединения при първоначалното сулфитиране и да преминат в дестилата-при ферментацията се отделя огромно количество газове, които изнасят (по Герасимов)даже и свързаните сулфити .Редно е да се отбележи ,че ако сулфитира при приключване на ферментацията по една или друга причина- то сулфити при една дестилация действително част ще преминат в дестилата.

Процедурата е обикновено се внасят 12-13гр КМБС или серниста киселина като при нея се спазват количествата...тя може да 5% или 6%-тна и количеството е различно спрямо %
Изчаква се час и половина два и се внасят рехидрираните дрожди или предварително подготвения стартер.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2013, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Благодаря! :respekt:
Сега пък ще трябва да попитам как мога да подготвя стартер за кайсиите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2013, 00:56 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
търсачката пробва ли?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2013, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Изглежда аз съм тъп, ама не мога да го измисля. Утре вземаме един тон кайсии. Докато ги вземем, докато ги претоварим и докараме от 150 километра, той деня минал. После трябва да се извадят костилките - още един ден. Ферментацията през това време неминуемо ще е започнала. Кога да сулфитирам и как, кога да правя стартер, кога да посявам? Голямо чудене. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bogdan_stg и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима