Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 11:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2013, 22:49 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Стартера можеш да си го направиш 24-30 часа преди това-идеята е да имаш обем който вече ферментира...колкото е по-голям толкова по-добре,препоръчва се да е 5-10% от общото количество.
След изчистването и нарязването на кайсиите се сулфитира целия обем(количество) ,час и половина два по-късно се добавя стартера или дрождите заедно с активатора...Активатора се слага първо,разбърква се и тогава се добавят дрождите или стартера.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2013, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
Колеги, благодаря ви за страхотния форум.

Чета го от миналата есен и с вашите съвети и малко външна помощ направих много добро вино и гроздова: "Гордостта на новобранеца".

Реших да пробвам с Кайсиева, но има нещо, което ме притеснява - възможно ли е бурната фермантация да протече за 2 дена? Купих кайсии за ракия в чувал и вече се образуваше пяна във чувала. Добавих вода и захар, дрожди и на другия ден ДАФ. Първия ден ферментацията бе наистина БУРНА! Но след втория намаля до минимум и дори запалена клечка кибрит не угасва над неразбърканата шапка (държа капака отгоре без обръча). На вкус материала не сладни и е леко горчив. Довечера ще пробвам със захаромера филтриран материал и се страхувам, че ако покаже 0 ще трябва да варе утре(неделя), а материала е заложен в четвъртък вечерта. Възможно ли е поради високата температура на ширата дрождите да са оцелели само 2 дни и вече да ги няма, или липсата на сладост показва категорично завършила ферментация? Предварителни благодаря за компетентните ви отговори.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2013, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Напълно възможно е, просто условията са били добри. Високите температури , за да избият дрождите трябва да са над 45-50градуса, предполагам не е имало подобни. Липсата на сладост е признак за завършила ферментация.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2013, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
hellreiser написа:
Напълно възможно е, просто условията са били добри. Високите температури , за да избият дрождите трябва да са над 45-50градуса, предполагам не е имало подобни. Липсата на сладост е признак за завършила ферментация.


Днес носих на казанджията проба от материала. И той се съгласи, че няма остатъчна захар и каза да варя на моя отговорност. Все пак мисля да поизчакам да спре да образува шапка и след това да запечатам материала в бутилки от минерална вода 10л. Записах си час за казана за Четвъртък. Дано няма големи загуби :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2013, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юни 2013, 22:53
Мнения: 15
През почивните дни сварих ракията от кайсии и съм доста доволен като цяло близо 60 л ракия 45 градоса и близо 20 литра патоки от 350 кг кайсии и 35 кг захар варих само сока но ще правя преса за джибри иначе да се не чува за кайсии без преса :) Сега ще исуша малко кайсии за аромат :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2013, 00:43 
Offline

Регистриран на: 16 Юли 2013, 00:38
Мнения: 1
Момчета ,

сложих кайсии преди четири дни.Направих материалът : 180кг. плод , 30кг захар , 80л вода. Три дни вреше много силно и спря.Има ли проблем с материала ? Материалът не сладни , леко нагарча. Няма шапка.Преместих материала в други бидони.Може ли това да е причина за спрялата ферментация?

Ако някой може да ми помогне - да пише. :gott:

Благодаря Ви !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2013, 07:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
sli написа:
Момчета ,

сложих кайсии преди четири дни.Направих материалът : 180кг. плод , 30кг захар , 80л вода. Три дни вреше много силно и спря.Има ли проблем с материала ? Материалът не сладни , леко нагарча. Няма шапка.Преместих материала в други бидони.Може ли това да е причина за спрялата ферментация?

Ако някой може да ми помогне - да пише. :gott:

Благодаря Ви !


Идентичен случай с моя. След консултация с технолог винар и казанджия получих еднозначни отговори: "ВАРИ"!

Можех да сваря ракията още в Неделя, но получих съветите едва вчера, така че чакам до четвъртък и стискам палци.:)))

Успех и на теб.!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2013, 10:59 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Хора, мерете началната и крайната захарност. Един захаромер струва 2 лева. Не е толкова сложно.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2013, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
Joro Polimera написа:
Хора, мерете началната и крайната захарност. Един захаромер струва 2 лева. Не е толкова сложно.

Благодаря за съвета.
Просто не ми се вярваше, че може да ферментира за ден и половина ...
п.с. Имам два захаромера :) Показва колкото и във вода ... но ден и половина ... мистерия :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2013, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Мистерия ...
При тия температури няма никаква мистерия.
Ама не е лошо човек като почне някаква такава дейност да мери :

1. преди заквасване с дрождите - захарност. Ако е трудно да се прецеди малко колкото да измериш със захаромер - ми има и рефрактомери по 60лв. - там една капка трябва.
2. По време на ферментацията - следене на падането на захарността, и най-вече ТЕМПЕРАТУРАТА. Не е изключено при външна 30гр. в бидона да е над 40 ! Това е на ръба на поносимост на дрождите, да не говорим че се образуват и нежелани миризми.
3. Признаци за край на ферментацията или за спряла :
- няма шапка
- температурата в бидона е еднаква с външната
- материалът се избистря и всичко пада долу.
- Захаромерът показва 0 или под 0-та (рефрактомерът няма да покаже 0 - някъде около 6% ще е, има си таблица за корекция в зав. от началната захарност)
- няма отделяне на въглероден двуокис - след проветряване на бидона и изчакване 10-15 мин. поднесена горяща клечка продължава да гори на 1 см от повърхността на течността в бидона.

Ако всички тези признаци са налице без захаромерът да показва 0 или близо - а да речем показва 5-6 или 10 и нагоре %, тогава можем да говорим за прекъсната ферментация. Признаците са следните :
- Материалът леко сладни, но може и да е маскирано от горчив тон и да не се забележи.
- Материалът киселее доста - ако бие на оцет - имаме вкисване от оцетни бактерии, ако бие на развалено мляко - от млечно-кисели и други подобни бактерии.

Причините са различни - при ползване на диви дрожди или неподходящи дрожди и висока начална захарност - ферментацията спира на някакво ниво, при което дрождите не могат повече да натрупват алкохол защото са нетолерантни на висок алкохол. Решението - нови дрожди за висок алкохол + активатор.

Ако обаче киселее - имаме друг проблем. Поради високи температури се влиза в областта на действие на млечно-киселите или оцетните бактерии - 40-48гр.
Тогава те (бактериите) и дрождите си пречат взаимно за завладяване на средата , но ако надделеят бактериите - подкиселяването още повече пречи на дрождите и те спират да действат. Тук внасянето на нови дрожди и активатор няма да помогне ! Или поне няма да има забележителен ефект.
1. Трябва да се откисли средата - внася се откислител - сода бикарбонат, Калциев карбонат и т.н. тук за предпочитане е да се разполага с пеха-метър (60лв.)
2. Може да се стрилизира наново - серен двуокис или друго.
3. Посяване на нови дрожди + активатор и поддържане на нормална темп. на ферментация (20-30 гр.)

Откисляването може да стане и чрез разреждане с вода + още захар. Но така или иначе трябва да се мери пеха-то.
Стойности под 3.0 са очевидно неприемливи за ферментация, а стойности под 2.5 - говорят за силно вкисване. И тогава материалът вече е под въпрос за дестилацията.
Силно вкиснат материал ако се дестилира, едно че няма да даде добра ракия, второ - ще вдигне много нивото на етилацетата и други от естероалдехидната фракция и ще направи дестилата вреден.

Затова преди дестилация на намирисващи на кисело материали - сода бикарбонат, но внимателно.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 16 Юли 2013, 14:52, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2013, 14:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
@victoryvt

Благодаря ти за задълбочния анализ. Съжалявам, че не послушах вътрешния си глас и не я сварих в Неделя - щеше да е най-бързата ракия - Четвъртък вечерта нагласих материала.

Началната захарност на плода бе около 16. Добавих 1/4 захар/вода, сложих дрожди за трудна ферментация и се почна ...
Температурата не е минавала над 36 градуса - ползвам потопяем термометър за аквариум. Неприятни миризми не е имало.
Това, което ме накара да изчакам, е че все още има отделяне на СО2 и шапката се образува за два-три часа. Материала не се избистря - като ходих при казанджията ми показа готов материал - отгоре имаше слой вода - при мен не е така.
Няма сладка жилка и се усеща алкохола.

Затова написах - "мистерия" - клан-недоклан :) и реших да избегна "бързата кучка..."

За любител със скромни количества закупен материал, все още се ограничавам от закупуване на специализирана техника :)

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2013, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Да докладвам и аз резултата. Направих, както ме посъветва ilu6a, в един бидон стотина литра закваска - почистени кайсии + захарен сироп. Сулфитирах с КМБС 12 гр. разтворен в захарния сироп. В сиропа разтворих и 10 гр. Fermactive Activateur. Рехидратирах 20 гр. дрожди Fermactive FCD в 200 гр. вода. След 10 мин. им добавих 2 литра 20% захарен сироп с малко активатор в него. След 2 часа добавих дрождите в бидона. През цялото това време вървеше Голямото чистене на костилки (че и на следващият ден до обяд) Кайсиите (1 тон) имаха захарност 12% измерена с рефрактометър. Отделените костилки - около 100 кг. Добавихме захарен сироп приготвен от 165 кг. захар и 300 литра вода, 80 гр. Fermactive Activateur и 150 гр. лимонена киселина. Сулфитиране с КМБС разтворен в сиропа. След 2 часа добавихме и закваската. По изчисления стартова захарност 20%. На третият ден захаромера отчете 2%, на четвъртия 0%. На шестият и седмият ден варихме. 230 литра на 54% много ароматна и вкусна ракия. Аз доволен. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2013, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Петър И написа:
Началната захарност на плода бе около 16. Добавих 1/4 захар/вода, сложих дрожди за трудна ферментация и се почна ...

Нещо много висока захарност за кайсий ми се струва. Как я измери. Мисля си, че ферментацията е била нормално бърза, защото захарността е била под 20%.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2013, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
hellreiser написа:
Петър И написа:
Началната захарност на плода бе около 16. Добавих 1/4 захар/вода, сложих дрожди за трудна ферментация и се почна ...

Нещо много висока захарност за кайсий ми се струва. Как я измери. Мисля си, че ферментацията е била нормално бърза, защото захарността е била под 20%.


Напълно е възможно. При гъст разтвор вероятността от грешки е голяма. Съжалявам само че пропуснах да направя още един бидон материал. Вероятно кайсиите вече са преминали. Поне си научих урока ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2013, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
И така, след посещение на казана резултата е както следва:
1. Отделен 0,7л. Първак
2. 11 литра кайсиева с превъзходен аромат на 48 градуса
3. 3 литра патоки за преваряване другата седмица със следващия бидон материал

Общо вложени 70 лева.
Да се похвалиш пред приятелите - Безценно!

"Кеф цена няма!" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, marinero_bg и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима