Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2013, 17:40 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Здравейте колеги.
Извинявам се че пиша в темата на колегата, но имам подобен проблем.
Направих материал от кайсии със захарност на материала 23.
Днес е 10-11 ден захаромера показва 5-6 от 2-3 дни си стои на тия градуси , кибритената клечка си гори над материала, днес ходих да ми го измерят с рефрактомер той показа 14. Материала ври като газирана напитка, а клечката гори :shock:

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2013, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
niko2308 написа:
Здравейте колеги.
Извинявам се че пиша в темата на колегата, но имам подобен проблем.
Направих материал от кайсии със захарност на материала 23.
Днес е 10-11 ден захаромера показва 5-6 от 2-3 дни си стои на тия градуси , кибритената клечка си гори над материала, днес ходих да ми го измерят с рефрактомер той показа 14. Материала ври като газирана напитка, а клечката гори :shock:

Използвате ли дрожди?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2013, 18:09 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Не съм използвал дрожди

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2013, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
niko2308 написа:
Не съм използвал дрожди

Според скромното ми мнение Много вероятно прекъснала ферментация. Купете дрожди за трудна ферментация, активират се по специална методика и се влагат в материала за доизкарване на ферментацията. При такъв висок начален градус на плодовата каша естествените дрожди са загинали без да довършат работата ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2013, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Точно така !
Без дрожди за висок алкохол не може да се разчита на дивите да изферментират 23%, което може би е било и повече.

Купете дрожди за трудни условия - BO213 или подобни + активатор. Следвайте инструкцията за рестартиране на ферментацията и ходете на казан чак когато покаже под 0 захаромерът.

Само напомням, че рефрактомерът ще показва доста повече от захаромера - причината е в алкохола !
Бях качвал тук екселки файл за корекция според началната захарност.
Ако са му верни числата на колегата - при 23 начална и показание 14 на рефрактомера - реалната захарност е 7.8% - т.е. 1/3 от цялата захарност още не е ферментирана.
Което са си пари на вятъра ако е много материала.
Ето ви друг линк за корекции на показанието на рефрактомера : http://forum.beer-bg.com/download/file.php?id=99&sid=9827796a5d87ececd65671543bf595af

Ако материалът дава признаци че ферментира, а не пада захарността и не се отделя въглероден двуокис - много вероятно е да е започнал да вкисва заради остатъчната захарност и горещото време. Проверете и киселинността как е. С пеха-метър или с език.
Ако киселинността е голяма (пеха под 3.0) рестартирането няма да се получи, ще иска първо откисляване и после засяване с дрожди за трудна ферментация. Откисляването става със сода бикарбонат или други винарски откислители.
Не трябва и да се прекалява.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2013, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
victoryvt написа:
Точно така !
Без дрожди за висок алкохол не може да се разчита на дивите да изферментират 23%, което може би е било и повече.



Друга често допускана и слабо коментирана грешка според мен е пропуска да се сулфитира плодовата каша преди влагане на активираните дрожди.

Повечето от нас, които купуват кайсии за ракия ще се съгласят, че при избора се ръководят основно от цената, а не както про гроздето от качеството на плода. Наличието на гнили плодове според мен налага задължително сулфитиране, което при първия бидон и аз пропуснах да направя.

Грешката е поправена при втория. Сулфитирах в две степени:

1. 0,5мл на кг директно във чувала с плодовете. Затваряне на чувала за половин час.
2. 0,5мл на литър във готовата шира. След разбъркване и половин час пауза влагане на активираните дрожди.

Резултат: Бурна ферментация след 3 часа


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2013, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Искам и аз да споделя какво направих с кайсиите. Взех 96 кг от които отделхме десетина кг за сладко и извадихме 10 кг костилки и гнили плодове. В крайна сметка имах 75 кг плод (изчистен без костилките). Докато се прибера от раобта, материала беше почнал да ферментира, сулфитирах с доза 16 грама на 100 кг материал изчаках два часа, сложих 17 кг захар разтворена в 20 кг вода и посях BO213.
Тук има нещо, което ми прави впечателние и искам да попитам. Почти всички приготвяте захарния разтвор в съотношение 1:4 или 1:3. Когато го прибавите към плод със захарност 7-8% с обем стотина литра, обикновено се получава 13-15% захарност. Нарочно ли не правите материала с по-висока захарност. В моя случай би трябвало да съм докарал около 20% захарност защото имам 75 литра материал с добавени 17 кг захар и 20 литра вода. Ако приемем, че кг захар е 1 литър и че кайсиите са били с 7% захрност се получава общо около 20%. За съжаление материала е доста гъст и нямаше как да премеря със захаромера.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2013, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
Как успя да разтвориш 17 кг захар в 20л вода ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2013, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
С вряла вода и бъркане на порции по 5 кг. Не стана трудно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2013, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:22
Мнения: 16
Местожителство: Русе
Както съм чел Кайсията е плод със слаб рандеман. Слага се за аромат, а количеството ракия идва от вложената захар. Сега съм заредил втори бидон със еднаква инвестиция на пари, но разменени количества захар и плод със цел да проверя на практика.
По съвети от технолог винар слагам захар/вода 1/4. Иначе захарта не се оползотворява напълно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2013, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Здравейте!
Отдавна не бях влизал във форума , но сезона е в разгара си.
Ето как подготвих аз материала от кайсии тази година.
Обрах 240 кг. кайсии , отделих от тях костилките(чувам разни теории , че може да оставя плода с костилките и преди варене да ги отделя , но не смея да пробвам) , изчистените кайсии разделих в 4 - 120литрови бидона по равно
закупих 30 кг. захар 500гр. лимонтузу и дрожди.Захарта разтворих в казан с топла вода в пропорция 1/4захар вода) като добавих лимонтузуто към сиропа.През това време си подготвих дрождите по описания на тях начин, и понеже беше доста жежко навън на дрождите им отне сравнително малко време за да се активират. Разлях получения сироп по равно в 4 - те бидона .Имах една тенекия мед от рапица който никой не купува и ми писна да го отделям от другите тенекии с мед , та го втечних и го разлях по равно в 4 те бидона и най накрая добавих и дрождите в бидоните.
След 14 дни след измерване с захаромер 2 - бидона са готови - захарност - 0 запечатал съм ги , и чакам в скоро време другите два да се избистрят - шапката остана съвсем рехава.
Като сваря въпросното съдържание в бидоните ще напшиа какво съм добил(не, че очаквам кой знае какво де все пак са кайсии)
Поздрави на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2013, 22:30 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Намират ли се още кайсии за ракия и къде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2013, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Kiril8305 написа:
Здравейте!
Отдавна не бях влизал във форума , но сезона е в разгара си.
Ето как подготвих аз материала от кайсии тази година.
Обрах 240 кг. кайсии , отделих от тях костилките(чувам разни теории , че може да оставя плода с костилките и преди варене да ги отделя , но не смея да пробвам) , изчистените кайсии разделих в 4 - 120литрови бидона по равно
закупих 30 кг. захар 500гр. лимонтузу и дрожди.Захарта разтворих в казан с топла вода в пропорция 1/4захар вода) като добавих лимонтузуто към сиропа.През това време си подготвих дрождите по описания на тях начин, и понеже беше доста жежко навън на дрождите им отне сравнително малко време за да се активират. Разлях получения сироп по равно в 4 - те бидона .Имах една тенекия мед от рапица който никой не купува и ми писна да го отделям от другите тенекии с мед , та го втечних и го разлях по равно в 4 те бидона и най накрая добавих и дрождите в бидоните.
След 14 дни след измерване с захаромер 2 - бидона са готови - захарност - 0 запечатал съм ги , и чакам в скоро време другите два да се избистрят - шапката остана съвсем рехава.
Като сваря въпросното съдържание в бидоните ще напшиа какво съм добил(не, че очаквам кой знае какво де все пак са кайсии)
Поздрави на всички.

Днес бях на казана , сварих горепосочения приготвен от мен материал и изкарах 70 л. ракия на 50градуса.
Това количество ракия ми струваше 30 кг. захар по 1.80 = 54 лв. , 70лв. за казан и лимонтозуто - 2.50лв. или всичко общо 126.50лв.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Да бъзикна темата по никое време. Сдобих се с 180кг замразени пасирани кайсии. След доста четене въпросът ми е до каква захарност да докарам крайния материал - над 20 или по-малко, т.к. няма да се ползват допълнителни дрожди. Надявам се да се вдигнат и температурите малко, че в това хладно време да не стана за резил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 17:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Bojo написа:
Да бъзикна темата по никое време. Сдобих се с 180кг замразени пасирани кайсии. След доста четене въпросът ми е до каква захарност да докарам крайния материал - над 20 или по-малко, т.к. няма да се ползват допълнителни дрожди. Надявам се да се вдигнат и температурите малко, че в това хладно време да не стана за резил.

Под 20 захарност и няма начин без дрожди тъй като са били замразени.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима