Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Каква е гаранцията че в пасираните и замразени кайсии има някакви останали дрожди ?
А и да не се окаже че има или са използвани и консервиращи агенти ?
Според мен не е лошо да си "вържеш гащите" с едни дрожди, пък макар и били те във вид на прясна мая за хляб (ако няма начин да се купят винарски дрожди).

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Реших без дрожди, защото от същия изходен материал заложен около 1май само с вода и захар, вече има готова продукция за казана. Ще рискувам пък или ще се хваля или ще :cry: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
От Летница ли са кайсиите? цена? :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 08:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Разконспириран съм :D . Без костилки 0.45лв ма свършиха, има пасирани на 0.60лв и сливи на 0.50лв


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2014, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Пускам малко междинни резултати. На 180кг кайсии метнахме 54кг захар и около 160л вода всичко разпределено равномерно в пет 100л бидона. Захарният сироп го докарвах до 35гр и така загрях материала до около 24гр, че голям студ от ледените блокчета. Захарността само на кайсиите я измерих 15, стори ми се много, но явно стана някаква грешка защото мерих сиропа, който се получи при разтопяването на ледените блокчета. Беше един бистър, кехлибарен и перфектен за измерване - нямаше каша, която много пречи за мерене. Нормално някъде във форума четох, че захарността на кайсиите е 10-12гр. От един бидон след доста цедене събрах подходящ материал за замерване и изненада - чакам 20 захарни градуса, те 18. От тук разбрах, че наистина не бяха нормални измерените 15гр захарност, ама колкото толкова. Нямаше време за разтопяване на още захар, а директно в материала зор май се разтваря. Рискувах без дрожди и след два дена си завря сериозно - още два празни бидона бяха нужни, че без тях много фира щеше да има. Прекипя бурно за около 3-4 дена, днес е осмият след слагането на захарта, шапки нема, отгоре бистро, захаромера потъва като пирон на дъно, на вкус горчи, но от време на време излиза некое балонче. Дилемата сега е да кладем ли огъня или да почиваме още 2-3 дена, че като усещам алкохола дето фърка ми се къса сърцето.
И нещо друго странно, ма като съм незнайко - със спиртомер отчитащ от 10гр до 90гр потопен в избистрената част на материала показва доста под 10, а с виномер показва около 0 захарни и съответно 11-12 алкохолни градуса :? .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Кладете огъня :)
Относно измерването на виноматериал със спиртомер колкото и да е голям и точен - резултатър винаги е около 5-6% показание.
Това е така защото в материала има освен алкохол и вода и още :
1. Екстракти и багрила.
2. Винена, оцетна, лимонена, ябълчена и вскякакви други киселини.
4. Пектин
5. Неферментируеми захари
6. Още много други вещества.

Спиртомерът е един прост измерител на плътност - той мери колко по-рядка е кашата от водата.
Алкохолите вътре я правят по-рядка, но другите вещества обратно и като теглиш чертата - показанието не е 10-12 % както обикновено се оказва, а някъде около 5-6%
Същото важи и за захаромера - той е на същия принцип - мери плътност, но в посока - по-плътно от водата. Затова и след края на ферментацията на виноматериали показва около и най-често под 0-та. При ферментация на бира обаче винаги е над 0-та - около 2-3% и все пак ферментацията на бирата е приключила.
Всичко е въпрос на съдържание на примеси в крайната изферментирала течност.
Тъй че хич не се и мъчи да мериш нещо. Щом мирише на алкохол и няма признаци на ферментация, значи е време да се пали огъня :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Благодаря за поясненията.
Е па почна се. Първа обиколка с 70л материал завърши с 9,5л 56гр и баластра 6л на 37гр, в която влиза 0,4л първак на 70гр и останалото патоки. Слабичка тръгна май, но пък доста време тече над 50гр. Спрях я на 45гр, а патоките на 30гр - позамътиха се. По термометър на капака прокапа около 50гр и така до 65гр, като много бавно се покачваше температурата. От там нататък рязко се повиши на 73-74гр, като до тук имаше неповече от 50мл продукция. Е отиде на боклука. Най-дълго време беше на около 82гр, а към края 91гр. Патоките приключих на 93гр. Като количество надмина очакванията ми, като качество сичко си е наред. Понеже дегустирах редовно, май по средата около 53-54гр беше най-добра на вкус. На финала като ударим чертата май ще има бая материал за злоупотреба, ако има кой да чака да отлежава де.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Браво, и със здраве да я пиеш! И аз да си кажа право искам да се докопам до такъв материал, но щом Мони не се е доредил, надали ще стане.Единствената ми надежда е, че той си има доста ракия и просто не се интересува :megagrin:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2014, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Мар 2014, 11:59
Мнения: 4
MONI BARONA написа:
Изпитана рецепта от мен.
В 120л бидон слагам;
30 кила кайсии
15кг захар+4 пакетчета лимонтозу,
60л вода;
Разбивам с дрелката и поръсвам отгоре с 2 пакетчета суха мая(д-р йоткер).
Това е.. другото по процедурата....

При това съотношение колко ще излезе,знае ли някой.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2014, 14:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
stonewww написа:
MONI BARONA написа:
Изпитана рецепта от мен.
В 120л бидон слагам;
30 кила кайсии
15кг захар+4 пакетчета лимонтозу,
60л вода;
Разбивам с дрелката и поръсвам отгоре с 2 пакетчета суха мая(д-р йоткер).
Това е.. другото по процедурата....

При това съотношение колко ще излезе,знае ли някой.

Около 20литра на 50градуса чиста ракия за пиене, / без патоки и първаци/.... ако ферментацията е преминала добре :)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2014, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Като гледам моя резултат от преди месец ориентировъчно се получава от кайсиите на 10кг 1л, а от захарта на 1кг 1л ракия на 46гр. На 30кг сложих 9кг захар и 26л вода - захарност около 18%. При това отношение захар-плод аромат има, но не достатъчно според мен. При повишаване на захарта май ще избягаме от кайсиева към нещо друго откъм аромати, ама ако има много потребление наблягай на количеството :D .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2014, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Мар 2014, 11:59
Мнения: 4
Bojo написа:
Като гледам моя резултат от преди месец ориентировъчно се получава от кайсиите на 10кг 1л, а от захарта на 1кг 1л ракия на 46гр. На 30кг сложих 9кг захар и 26л вода - захарност около 18%. При това отношение захар-плод аромат има, но не достатъчно според мен. При повишаване на захарта май ще избягаме от кайсиева към нещо друго откъм аромати, ама ако има много потребление наблягай на количеството :D .

Thanks


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2014, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Мар 2014, 11:59
Мнения: 4
Благодаря и на Мони


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2014, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Bojo написа:
Като гледам моя резултат от преди месец ориентировъчно се получава от кайсиите на 10кг 1л, а от захарта на 1кг 1л ракия на 46гр. На 30кг сложих 9кг захар и 26л вода - захарност около 18%. При това отношение захар-плод аромат има, но не достатъчно според мен. При повишаване на захарта май ще избягаме от кайсиева към нещо друго откъм аромати, ама ако има много потребление наблягай на количеството :D .

Ако вадиш от кило захар литър ракия,то ти си последният алхимик :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2014, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
И според теб колко трябва да се извади, бе майсторе !?

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима