Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2009, 01:32 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 23:40
Мнения: 2
Местожителство: gabrovo
:? значи от каде да започна... така имам 10кг жито 10кг е4емик 10 царежица покьлнали сушени и тн. от начало по4на да ферментира като лудо все едно на огьн го вариш сега малко отихна ама то е студено нормално обаче опитвам кашата така да я нарека и е супер кисела какво да я правя незнам
захарност има едвам5


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2009, 06:47 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
va4eto3 написа:
:? значи от каде да започна... така имам 10кг жито 10кг е4емик 10 царежица покьлнали сушени и тн. от начало по4на да ферментира като лудо все едно на огьн го вариш сега малко отихна ама то е студено нормално обаче опитвам кашата така да я нарека и е супер кисела какво да я правя незнам
захарност има едвам5

Колега,дай малко повече инфо.Захар слагал ли си,колко вода,озахарявал ли си нишестето с температурна задръжка,колко е била захарността в началото на процеса,сварил ли си кашата,каква е началната температура на ферментация,каква е темп. в момента,какви са санитарните ти условия.Иначе с това оскъдно инфо през това топло време май на оцет отива работата.Да не би да си оставил по висока захарност(алкохола е убил маята,имаш остатъчна захарност,а оцетните бактерии почват да работят здраво)Имаш ли воден затвор на съда ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2009, 21:21 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 23:40
Мнения: 2
Местожителство: gabrovo
в на4алото не сам му мерил нито темп нито захарност захар не сам му слагал около 60-70л.вода замириса на бира днес го бърках само като го бутна и ври много силно ве4е е на 10-тина дена а о6те бри мн бурно мая сам му слойил 12 пакет4ета суха пекох го 1час не сам мерил темп за6тото нямах термометар


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2009, 00:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Би трябвало да си действал така и горе долу така да опишеш процедурите /че да може някой да ти помогне/:
- накисват се 10кг. жито, 10кг. царевица и 10кг. ечемик поотделно. Като се сменя водата 3 пъти на ден. Киснат се два дни.
-зърното се изцежда и се постила на наилон на хладно /в маза, препоръчително е за този сезон/ размесва се 3 пъти на ден при нужда се увлажнява.
- на 5-6 ден покълва /всеки вид зърно покълва за различно време/ кълненето се спира в зависимост от дължината на кълна, за ечемика кълна трябва да достигне 0,7 от дължината на зърното, за житото незнам и за царевицата 3-4 дължини на зърното.
- сушенето през лятото може да стане и навън под шарена сянка, зърното се слага върху рамка с опъната мрежа за комари, суши се докато възвърне първоначалният си размер /преди накисването/
- сухото зърно се стрива зада паднат сухите кълнчета и коренчета слет това се вее и пресява
- малца /покълналото и изсушено зърно с премахнати кълнове и корени/ се смила на ермомелка с диаметър на ситото 0,8-1мм
- смленият малц се накисва във вода /съотношението вода малц 1/3/ с температура 55гр. за 2 часа.
- след озахаряването се отделя една чаша материал /прицеден през тензух/ и се мери захарноста ако е ниска се добавя захар /Дали се е озахарило нешестето може да се пробва в чаша от материала капваш 2-3 капки йод ако полилавее значи има още не озахарено нишасте/
- когато температурата на материала падне на 30гр. се добавя маята
Тъй че ако виждаш някъде грешките си отговори си сам.
Че тая работа без подходяща посуда и инвентар /термометър до 100гр. и др./ не става. И аз пробвах без термометър но не можах да озахаря царевицата и стана еди киселоч и го хвърлих в канала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима