Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 19:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Здравейте колеги.На 4.10. след като източих виното, към джибрите добавих 20кг. захар и 70л. вода,като захарноста стана около 22-23 грдуса,добавих и дрожди към него.На следващата събота като премерих захарността беше паднала само 3-4 гр.Миналата събота пак не беше превряло и аз два дена го загрявах и добавих отново дрожди.Днес като го проверих отново показваше 10 гр.сложих му пак топла бутилка с вода вътре...не иска да превира и това е...падат по малко градуси само като го загрея.Температурата в помещението преди беше около 18гр.,а днес 14гр....имате ли идея защо така и дали ще преври въобще и какво може да се направи по въпроса?Иначе материала си мирише на джибри,мисля че не е развален.

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Топли,не се опъвай :)
На 14гр. малко винени дрожди могат да ферментират добре. Едва ли си уцелил точно тях. Тъй че - поне 18 гр. околна температура или ако няма как - вътре в бидона да е 18, а ако може и 20.
Има едни кабели за размразяване на улуци, не са скъпи - един два метра такъв кабел (то всъщност не е кабела е някакъв полупроводник с променливо съпротивление спрямо температурата. Има различни видове за различни темп.) - та с консумация от около 15-20 вата може да затопли материла в бидон 200л. добре завит с изолация до ферментационни температури.
Другият вариант, който ползвам аз е аквариумен нагревател с мощност 200вата, който си има терморегулатор и се наглася за някаква температура - от 18 до 30 гр.
С негоима един проблем - не бива да се топи директно в джибрата, защото люспите залепват и загарят. По-добре е да се разпробие една бутилка 2л. и нагревателят да е в нея, а тя в джибрата и така около него има само течност. Разбира се, при това положение при зададени 30 гр. на терморегулатора, в бидона е 20-22 защото бутилката става един вид буфер.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Да загрявам,но са на село,а аз не съм...! ;) Дрождите са някакви витавюлер Б или нещо подобно... :) А откъде се купуват тези кабели за загряване?

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ако се ползва такъв нагревател за нагряване на бидон с вино - джибрата е махната , има ли опасност от неравномерно затопляне на материала, примерно около него да става около 18 -20 гр както е зададена температурата на терморегулатора , а в по отдалечените места да е по ниска и ферментацията пак да не става ? Как се процедира по принцип за 100 л пластмасов бидон за вино с такъв нагревател? :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 07:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Предполагам, че процедирането трябва да става с често разбъркване или поставяне на повече бройки нагреватели равномерно по цялата площ на бидона :?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако е само вино аз топя директно аквариумния нагревател в бидона, а самият бидон е изолиран с вата. Едва ли би имало значение един два градуса разлика в периферията и вътрешността. Но със сигурност не са повече.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:13
Мнения: 16
Местожителство: Англия
здравейте,попаднаха ми 30 килограма малини и ги сложих за ракия.бидона ми е 80 литра добавих захар и захарноста ми стигна 19%.Не добавих още захар защото минаха 3 дена докато е взема ;липса на време :explode: .
Добавих също и 14 грама гранулирана хлебна мая.Всичко до тук добре ,но вече 3 (три ) седмици Ври че ври материяла и няма намерение да утихва.Та въпроса ми е някои правил ли е такъв и имал ли е подобен проблем.И дали ако сложа още мая ще се оправи проблема


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 22:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Радвай се че ври,лошо щеше да бъде ако за 2-3дни спреше.
Не слагай мая,ще се вмирише. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:13
Мнения: 16
Местожителство: Англия
Благодаря за съвета но не е ли много времето за такова бурно кипене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
Здравейте маняци (имам предвид експерт-тертиплии)!
Напоследък все не остава време за любимия ми форум, но ето че имам нужда от помощ... ПАК.
И аз имам проблем с превирането. Материала е от калта на "виното" 50 кг захар и 150 л вода. Мина повече от месец ,даже два. Първата седмица захарноста падна от 20 на 10 , втората падна до 7 и от тогава всяка седмица по една еденица само пада. Мисля да завивам бидоните с електрическото одеало ,но да питам дали нама да се загуби от алкохола? Мисля да затопля джибрите кофа по кофа на водна баня в казана ,в който варим компотите, а после одеалцето да ги поддържа топли.
Има ли някаква опастност да прецакам материала , защото за сега е направо като вино?

Айде НАЗДРАВЕ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 22:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Материала за ракия ТРЯБВА да е като вино............!!!
Опсност няма,бавното превиране да не те притеснява. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
Antonchu написа:
Материала е от калта на "виното" 50 кг захар и 150 л вода. Мина повече от месец ,даже два. Първата седмица захарноста падна от 20 на 10 , втората падна до 7 и от тогава всяка седмица по една еденица само пада.

И в друга тема сме го дискутирали този проблем и решението е';
Има много алкохол в материала,той убива дрождите и забавя ферментацията
Решението е дрожди за трудна ферментация или добавяне на вода в материала.
Аз лично съм добавял топла вода в съотношение на 100л материал 5 л вода
нещата тръгнаха но си иска и топлинка на джибрата.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 23:32 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Затваряш,забравяш и Юни вариш :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
Здравейте другари. Малко късно, но все пак да докладвам , че електрическото одеало свърши работа. Бях смаян ,че само за 48 часа вече усещах лека топлина в бидоните, а преди това ръката ми измръзваше като бръкна вътре. Едно одеало на двата бидона , покри по-малко от половината им повърхност и пак успя да ги стопли. Сложих и по 5л водЪ ,както ме посъветва колегата и работата стана . Захаромера показа 0 ,но ми се стува ,че още врят - леко бълбукат . Ще изчакам още два-три дни и ще варя. Одеалото е изключено вече , предполагам че няма как да се вкиснат на тия температури.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
За протокола.
Текна на 60 грдуса.Дядото за малко да припадне като взех първите 2-3-4л и ги изсипах при патоките, за които не остана място в казана. Смесена ,питейната ракия излезе 30л на 52градуса.От 43 до 30 градуса събрахме патоки - 10л с общ градус на кофата близо 40.
Не знам дали сметката за 50 кг захар излиза ,но съм доволен от продукта - кристално чиста ракия с лек аромат на грозде ... дано лекия аромат не изчезне в последствие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима