Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2014, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Здравейте на всички,
предварително моля да бъда извинен ако е писано по тази тема, но тъй като не открих дискусия по темата, за това реших да питам и аз!
На 30.09 заложих два бидона общо около 140 л. ябълково джибри, като ябълките съм ги подбирал да са добре узряли. Общото количество захар, която добавих беше 16 кг.Като в единия бидох захарността показваше 18 % а в другия 17%За по- лесен старт на ферментацията сложих в двата бидона по половин пакет хлебна мая.Ферментацията тръгна още на втория ден и според мен беше добре.Всичко това се случва в мазе при температура около 15 градуса.Но към края на октомври върху джибрито се появи бяла пяна, която първоначално си обяснявах с това, че все още тече ферментация.При захарност 5 пяната не изчезна а намаля.Днес реших да измеря захарността и показва 2, НО тук идва странното за мен а именно това, че пяната се бе превърнала в ситни бели "парцали", които плуваха върху джибрито( като шапката на кисело зеле). Но джибрито не е кисело, леко горчи но не ми киселее.Шапката не се е обърнала на пълно.Дядо ми едно време завираше сок от джибрито в един чайник и палеше, ако гори е готово.Същото направих и аз - гори ама както го дръпна от котлона гасне( може би ако джибрито е читаво количеството ракия ще е малко )
Моля помогнете - трябва ли да се притеснявам от тези "парцали" по джибрито, да хвърлям ли или да изчакам и изваря па каквото излезе...
Много благодаря на тези, които откилкната на въпроса ми :)
Ако трябва утре, ще направя снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2014, 23:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Дестилира колкото се може по-бързо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Да разбирам, въпреки че на захаромера показва 2, джибрито е готово, може би по прекарало? Питам защото съм много бос още в производството на домашна ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 18:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Не е готово и не е попрекарало , а е заразено ! Затова ВАРИ ВЕДНАГА !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Много благодаря за съвета ! Ракийките, които съм изварил до момента 99% са с Ваша помощ( четейки различните теми )


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Е ето, че забравих да питам на какво може да се дължи тая зараза ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 21:14 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
На лоша хигиена !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Признавам ябълките ги слагах в един леген с вода без да ги мия от прахта, разчитайки че ще отпадне от водата в легена.Ябълките ги счуках в едно чамово корито с чук, който обилно измих с вода и САПУН !!! Дали от там идва проблема ?
Питам за да знам и да не повтарям грешката си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 21:27 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
А изми ли коритото ? Дезинфекцира ли го ? А бидона ?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Коритото само го изплакнах със студена вода, също и бидона.
И между другото съм заложил и 100 л. бидон с джибри от грозде "отел", като и там само съм плакнал съдовете. Значи ли това, че и там трябва да очаквам същото ?
И цялата работа идва от там, че един дядо на 90 години ми каза "облей ги с вода и готово" ( той е от тоя 1%,който съм послушал без да чета форума и ето на ...:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
В интернет продават едни уреди за стерилизиране на съдове за вино.Нямаш ли такъв,какво се опитваш да направиш?
:o :shock: :explode: :? Ракия ли варим или правим ваксини?Спокойно си вари ракията.За толкова време ферментацията е приключила.Една забележка:защо подготвяте материал за ферментация с ниска захарност?Всичко,без значение грозде,сливи,ябълки,преди да бъде сварено на ракия,трябва да стане на вино.Мия си бидоните преди и след употреба с препарат,а каците със сода за бъчви и винаги се получава бяла пелена отгоре на виното,така че изобщо нямаш проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Бялата пелена е бактерийна зараза, освен хигиената фактор е и ниският процент алкохол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2014, 08:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
Вече пета година ползвам за ферментация на джибри два 220л. пластмасови бидона. Мия ги само с вода преди и след употреба. След като изсъхнат ги затварям плътно с капаците им и им стягам скобите. Ферментирам грозде без да източвам вино. Ако гроздето няма достатъчна захарност, винаги съм я коригирал със захар до 22%. До сега съм нямал такъв проблем - бяла пелена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2014, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Реших в събота да го турна на казана пък каквото излезе ! Задължително обаче съм решил да го преваря.
От грозде правя за трети път ракия( то всъщност съм правил общо пет пъти) и никога не съм източвал виното,макар че веднъж си точнах малко и ми хареса! Ама нали е отел и не посмях,иначе ракията излиза доста ароматна от него и зет ми много и се радва :drunk:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за помощ
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Време да се "похваля", каква я свърших с изваряването на въпросното джибри.
От сутринта до сега изварих цялото количество, като резултата е ...мани мани.Единственото нещо, от което съм доволен е аромата. Количеството,което изкарах е 13.2 литра заедно с първак и патоки с общ градус 40.Ще го преварявам, тъй като един приятел има 40л. казан иначе щях да го пазя за догодина.Възможно ле е малкото количество, което изкарах да се дължи на въпросната зараза или на нещо друго? Като това, че може би още не е било готово за изваряване...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима