Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 21:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2009, 00:08 
Offline

Регистриран на: 10 Юли 2009, 12:31
Мнения: 2
Здравейте... Значи ето моя проблем : Имах 30-35 кг джибри сложих ги в един бидон 100 литра сложих 15кг. захар и напълних до горе бидона с вода. Изкачах няколко дни но процента на захарност си стой на 16 и не мърда. Купих половин колиграм мая и сложих вътре. Сега гледам започна да ври като мешам има пяна и като се заслушам шуми. Обаче ми стой на 15 % захарност вече 5-6 дена и не иска да мръдне. Бидона ми е на топлото даже и слънце го грее по някое време. Стой ми вече 20 дни общо и е на 15 %. Кажете как да спася материала :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2009, 08:44 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
От какво са джибрите?

Ако са гроздови има нещо ГНИЛО в цялата работа :o .

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2009, 13:04 
Offline

Регистриран на: 10 Юли 2009, 12:31
Мнения: 2
Да гроздови са... Бидона обаче стой навън и по някое време го грее слънце, но не вярвам да е от това... :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2009, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами от къде са тези гроздови джибри юли месец :wink:
На вкус как са джибрите сладки, кисели или горчиви.
Дрождите работят до към 38гр., сега времето е топло, слънцето е силно, при повишаване на темп. около 35гр. дрождите почват да работят интензивно следователно отделят повече топлина има условия температурата на джибрата да се вдигне над 40гр. ТОГАВА дрождите умират.
Според мен премести бидона по възможност в маза на темп 20-25гр. сложи около 100гр. мая.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: х
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2009, 16:05 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
на 100 л гроздов материал,колко мая слагате,и коя е по добра сухата на доктора :D или тази в пакетчета


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: х
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2009, 21:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
ika написа:
на 100 л гроздов материал,колко мая слагате,и коя е по добра сухата на доктора :D или тази в пакетчета


Тя тази на "доктора" е малко като наколенките на другия доктор :wink: Ползвай прясна мая и няма да имаш грижи
Освен това зависи от материала. Има "теория", според която селектираните дрожди подтискат действието на естествените. Ако търсим този ефект за 100л ще трябва към 0.5кг прясна мая. Ако сме поддръжници на теорията, че естествените дрожди могат да съжителстват със селектираните, тогава ще ти трябва доста по-мако.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2009, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
От опитите които правих установих че от маята на д-р Йоткер джибрата ферментира по бързо, но и от двата вида остава аромат на мая в ракията. Така че в плодова джибра мисля че не е добре да се слага суха или жива мая за хляб. Когато се прави ракия от зърно и захар, то не съдържа алкохолни дрожди така че там трябва да се сложи мая. Плодовете съдържат алкохолни дрожди но от тях има диви /който живеят до достигане на 5% алкохол в материала но тяхното КПД е много малко и хабят захарта/ другите дрожди са културни /те живеят до достигане на 12% алкохол в материала и имат високо КПД/. Всеки може да си направи мая от плода който използва като два три дни преди да сложи основният материал събере хубави плодове или грозде /при бялото грозде се прави 3-4л. шара/ 3-4кг. да ги смачка и сложи 6% серниста киселина 1гр. на литър материал, на третият ден културните дрожди са се развили достатъчно добре, а дивите са измрели от прибавената серниста киселина. Значи 3-4 литра предварително подготвен материал е достатъчно за 100л. пращина.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 22:55 
Offline

Регистриран на: 20 Ное 2009, 22:54
Мнения: 6
Нека събудя малко тази тема, за да не отварям нова. Иска ми се да си направя културни дрожди за дюлевите джибри.
Посъветвайте ме как да процедирам в конкретния ми случай.
Благодаря. :prost:
petiomalchev написа:
...другите дрожди са културни /те живеят до достигане на 12% алкохол в материала и имат високо КПД/. Всеки може да си направи мая от плода който използва като два три дни преди да сложи основният материал събере хубави плодове или грозде /при бялото грозде се прави 3-4л. шара/ 3-4кг. да ги смачка и сложи 6% серниста киселина 1гр. на литър материал, на третият ден културните дрожди са се развили достатъчно добре, а дивите са измрели от прибавената серниста киселина. Значи 3-4 литра предварително подготвен материал е достатъчно за 100л. пращина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2010, 06:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Дюлите са твърд плод, за това или трябва да се смелят с месомелачка или да се завярят и да се раздробят с пасатор за дрелка
Прикачени файлове:
Mikser.jpg

Този пасатор съм го използвал за сливи и гроздова джибра.
Ако завариш дюлите тогава ще измрът всички дрожди и ще трябва да добавиш такива.
Избери 3-4 кг. здрави и добре узрели дюли. Разцепи ги на 4 отдели семките и изгнилите части. Без да махаш кората защото там са дрождите. Смели дюлите с месомелачка. Расзтвори в 1л. топла вода (30-35гр.), 1кг. захар добави сиропа към смлените дюли разбъркай добре или пасираи. Прецеди в една чаша от сока и измери захарноста ако е над 20% добави вода. Готовата смес трябва да стои в помещение с температура 22-24гр. Ако си направиш подобен пасатор на моя е хубаво да пасираш сместа така ще вкараш повече кислород и ферментацията ще тръгне по бързо, а ако пасираш сутрин и вечер ще има повече кислород и повече дрожди.
Когато захарноста на сместа падне на 10% закваската е готова. Тогава имаш около 4-5% алкохол и дивите дрожди са измрели. С увеличаване на алкохола на закваската намалява и количеството на активните културни дрожди.
Косвен метод за определяне количеството на дрождите е бурноста на ферментацията, колкото по бурно ври толкова са повече дрождите , за това е добре закваската да стой на топло и да се бърка зада се вкара кислород.
Когато се добавя закваската трябва температурата на основната джибра да е около 30 градуса. При добавя захарният сироп към дюлевата каша той трябва да е с висока температура 40-45гр. след смесването обшата температура да е в границите 28-32гр. Тази температура трябва да се запази по дълго време за това е добре бидона да се завие.
Друг трик за за добрата ферментация, който гарантира работата на културните дрожди е периодичният метод на ферментация .
Примерно искаш да направиш 100л. материал от дюли. Имаш 120л. бидон, подготвяш 3-4л. закваска след като е готова за употреба подготвяш 20л. дюлева джибра (дюлева каша и захарен сироп) със захарност 20% смесваш ги в бидона, когато захарноста на материала при ферментацията падне на 10% добавяш още 30л. дюлева джибра и накрая когато след второто добавяне захарноста отново падне на 10% добавяш още 50л. дюлева джибра. Така се осигурява голямо брой културни дроди за цялото количество джъбра на които е осигурен кислород и хранителни вещества за целия период на ферментация.
При температура на джибрата 20-22 градуса периода между добавянията е 3-4 дни. Но сега е студено и незнам дали ще можеш да създадеш такива условия за протичане на ферментацията.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2010, 14:36 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Най-добре си купи дрожди...
Така получените дрожди могат да докарат най-много до 9-10% алкохолно съдържание в джибрите ...докато рандемана на накои видове дрожди достига до 18%...
http://www.copper-alembic.com/products_ ... 23&lang=en
тези са специално за плодове дрожди

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 00:09 
Offline

Регистриран на: 20 Ное 2009, 22:54
Мнения: 6
Благодаря за изчерпателния отговор, petiomalchev. Когато се позатопли ще се опитам да засиля ферментацията по този начин. Мойте дюли ги мачках в една тенекия с една гредичка - не съм ги варил.

Мислил съм и да си копувам дрожди, ilu6a. Със сигурност тези, които ми показваш ще са много добри, но ще ми се върже много скъпичко. Като гледам 1 опаковка е за 25 литра и е 2.86 €.
Чудя се дали някакви винени дрожди няма да са подходящи и за плодови каши?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2010, 16:51 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 11:40
Мнения: 6
Няма какво да се чудиш :) Има дрожди на пазара с неутрален характер подходящи за всякакъв тип ферментация, алкохол устойчиви са (до 18 об%), работят в температурен диапазон от 10 до 38 градуса С, една опаковката е от половин килограм и е достатъчна за 2,5тона материал ;)
Обаждаш се и ти ги пращат по куриер, ако си от Пловдив ще си спестиш и куриера даже :)
:sauf: :saufen: :sauf: :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2010, 16:09 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
vinar4o написа:
Няма какво да се чудиш :) Има дрожди на пазара с неутрален характер подходящи за всякакъв тип ферментация, алкохол устойчиви са (до 18 об%), работят в температурен диапазон от 10 до 38 градуса С, една опаковката е от половин килограм и е достатъчна за 2,5тона материал ;)
Обаждаш се и ти ги пращат по куриер, ако си от Пловдив ще си спестиш и куриера даже :)
:sauf: :saufen: :sauf: :saufen:


Ми кажи адреса поне ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2010, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
spout написа:
vinar4o написа:
Няма какво да се чудиш :) Има дрожди на пазара с неутрален характер подходящи за всякакъв тип ферментация, алкохол устойчиви са (до 18 об%), работят в температурен диапазон от 10 до 38 градуса С, една опаковката е от половин килограм и е достатъчна за 2,5тона материал ;)
Обаждаш се и ти ги пращат по куриер, ако си от Пловдив ще си спестиш и куриера даже :)
:sauf: :saufen: :sauf: :saufen:


Ми кажи адреса поне ?

http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... &Itemid=53 ,това е. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2010, 21:39 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Също така и на ето това място...гамата е доста по голяма от колкото в Бъчвата..
http://www.agroborsa.com/Plovdiv/SODINAL/sellerinfo.do

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hgeorgiev, kocyo, Мартин85 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима