Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2015, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2015, 16:20
Мнения: 10
Здравеите колеги.миналото лято ми подариха два кега с бира хайникен, естествено с изтекъл срок на годност. дотук добре, и от тук нататък почна голямото чудене, какво да я правя тази бира.всички покрай мен ми казват че ако се опитам да я сваря на ракия щяла да стане горчива заради хмела а аз не съм много убеден в това тъй като казанчето ми е с колона. Кеговете ще ги продам но трябва да изпразня бирата че много тежат иначе. вариантите са три. Първо- изсипвам в канала, второ-преварявам да видя какво ще излезе като губя един ден, и третият вариант е -някой от вас да е правил вече това упражнение и да има желание да го сподели с мен. Благодаря предварително ако някой се отзове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2015, 23:34 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 862
Местожителство: Плевен
Бих изгубил един ден ;)
Приятел вари преди години от бира и не е споменавал да е излезнала горчива.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2015, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
viewtopic.php?f=7&t=249&p=1728&hilit
Аз също съм пробвал, :datz: ракията мирише на не мит гъз....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2015, 16:20
Мнения: 10
аз си мислех че ако неутрализирам предварително до рх 7 колоната ще може да се справи със страничните миризми. и до колкото знам бирата не е газирана в кеговете.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2015, 16:20
Мнения: 10
просто не съм сигурен ако неутрализирам предварително до рх 7 дали колоната няма да се справи със страничните миризми. и ако не бъркам нали технологията на правене на уиски и бира е една и съща до момента на слагането на хмела.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Технологиите са близки, но в никакъв случай еднакви. Неутрализирането не виждам до какво ще доведе. Така или иначе дестилата си мирише. Ако толкова искаш да дестилираш бира, обработи дестилата с активен въглен, като преди дестилация вземи мерки да дегазираш бирата, че иначе се пени сериозно в началото. Освен това сериозно се заблуждаваш, че бирата в кеговете не е газирана. Газирана е, макар и с 0,05% по-малко отколкото в други опаковки.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Става за дестилиране, обаче има няколко недостатъка :
1. 4.5 % алкохол означава че от кег 30л ще извадиш не повече от 2-3л.питеен алкохол на 40-50%. Което си е разходна време и енергия.
2. Учудващо или не - не мирише на хмел, но и не мирише на ракия.
3. Без антипенител не може - излиза през лулата. За в домашни условия за антипенител може да се ползва олио, не влошава миризмите, но и не е много ефективно. Който се интересува - имам истински антипенител.
4. Задължително преварка.

Малко прилича на уиски, но далеч не е перфектен вкуса.
Пия я в момента тъй като всичко друго свърши - сливови, гроздови, пълна липса.
Между другото, не бива много да се неутрализира, освен ако не е много кисела. Все пак е с пеха 4.5, за разлика от виното и виноматериалите, които са под 4, даже под 3.5.
(за кисела се счита бира с пеха под 4.1 , даже и по-надолу)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2015, 16:20
Мнения: 10
да ви кажа честно въобще не ме интересува дали ще изкарам няколко литра алкохол. Поставих проблема на масата за да го решим заедно веднъж за винаги дали си заслужава да преваряваш стара бира ако ти падне на аванта. И кегът ми не е 30 литра а два по 50 чиста английска бира - лично съм я докарал от лондон.Предполагам че 7-8 литра алкохол ще изкарам.Аза пеногасител смятам да използвам стеаринова или палметинова киселина - 5 мл на 100 литра. Максимум до два или три дена ще преваря тази бира и ще се отчета пред вас какво се е получило.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2015, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2015, 16:20
Мнения: 10
обещах да дам отчет след като сваря бирата и бързам да си изпълня обещанието. Итака налята бира 60 -65 литра . Сложих половин пакетче сода и при отворен капак нагрявах казана при непрекъснато бъркане до 50 - 55 гр. като обирах пяната и бирата се разгазира почти напълно. После херметизирах купола и при достигане на 80 гр включих охлаждането на дефлегматора в колоната и докато стабилизирам колоната на 78 - 80 гр протекоха първите 250 мл на 60 гр които се отделиха за казанчето на чистачките. Забравих да кажа че казанчето ми е на ток и първите два часа нагрявам на 3 киловата до 80 гр и после преминавам за средната фракция на един киловат. Средна фракция събрах 2.5 литра на 75 гр. и един литър на 50 гр. От 40 до 18 гр събрах 1.1 лт патоки на 30 гр. Значи Виктор беше абсолютно прав . Няма го горчивият привкус на хмела но и в никои случай не е уиски. Ако нямаш друго пие се съвсем нормално но е средна хубост. Ако ми падне друга бира на аванта най вероятно не бих се хванал да я правя на ракия.Много поздрави и с уважение към всички знаещи и начинаещи ракиджии в този форум.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2015, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 675
докато стабилизирам колоната на 78 - 80 гр протекоха първите 250 мл на 60 гр които се отделиха за казанчето на чистачките. Забравих да кажа че казанчето ми е на ток и първите два часа нагрявам на 3 киловата до 80 гр и после преминавам за средната фракция на един киловат.

Каква е тази кола с казанче за чистачки на ток и то 3 kW,бе човек! :shock:

Ето шутка! :lachtot:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2015, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2015, 16:20
Мнения: 10
Взимам си бележка от забележката . Човек наистина трябва да помисли малко преди да бърза да пише. Моят казан за ракия наистина е малък и затова употребих думата казанче защото е едва с 75 литра работен обем. Три кв вътрешно загряване плюс 2 кв парогенератор плюс колонка см ф 54 и височина 75 пълна със стъклени топчета и дефлегматорна глава висока 22 см с навита в нея медна тръба фи 6 мм . Термометри на казана и на колоната. Нищо особенно но ми върши работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2015, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 675
Радвам се ,че имаш чувство за хумор! :thumbs1: Така изказано мнението ти наистина ще попадне в темата "Форумни бисери" от раздел "Веселба" ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима