Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2009, 23:04 
Offline

Регистриран на: 16 Фев 2009, 20:26
Мнения: 12
Здравейте, колеги. Заложих четири бидона от по 100 л. кайсии. Сложих на бидон, по 7 кг. захар, разтворена във вода, с 25 гр. мая на бидон, в затоплена вода. Не съм мерил захарност и алк. градус, започна да ври, уж добре и за 7 дни превря, след което реших да варя, обаче голям резил на казана. От 200 л. материал на една варка, пусна 12 л. на 50 гр. останалото кисела пърцуца, другият материал, реших да го варя, след консулт с Вас. Към момента материала се точи, като зелева саламура и е леко кисел, ако сложа захар /съмнява ме захарта, която сложих/ и мая отначало и затопля, дали ще стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2009, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Колко кайсии сложи на бидон и колко вода до къде се напълниу бидона.
Ако си варил два бидона и си извадил 12л. ракия с общ градус 50 е добре извадил си захарта по принцип каисиите пускат много малко те се слагат за аромат :P
Ако искаш да не излиза кисела ракията слагаи преди да вариш две пакетчета хлебна сода на бидон като отихне шуптенето пробвай на вкус ако е още кисело добави още едно и тн. /аз слагам направо 4/

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2009, 15:18 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
siviqt написа:
.... и е леко кисел .....

А ракията е ЛЮТИВА , нали ?

petiomalchev написа:
Ако искаш да не излиза кисела ракията слагаи преди да вариш две пакетчета хлебна сода на бидон като отихне шуптенето пробвай на вкус ако е още кисело добави още едно и тн. /аз слагам направо 4/

Е това е начинът за справяне с :
кисели джибри= ЛЮТИВА ракия,
както казва/пише "petiomalchev" СЛАГАШ СОДА ДОКАТО СПРЕ ДА ШУПТИ, опитваш и пак сода , и пак и пак докато не се усеща кисело
Ако преваряваш в ракията и/или в казана пак слагаш сода


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2009, 23:00 
Offline

Регистриран на: 16 Фев 2009, 20:26
Мнения: 12
Не съм претеглял кайсиите, но около 2/3 от обема, останалото вода и захар, затоплени предварително, бидона е пълен, на около 15 см под ръба и е 100 литров. Най- много ме притеснява, че останалият материал се "точи". Ако сложа отново захар и мая, как мислиш, а ?

Изпратено след 7 минути 34 секунди:
valentor написа:
siviqt написа:
.... и е леко кисел .....

А ракията е ЛЮТИВА , нали ?

да, люта е, но все пак е прясна и мирише на казан, има ... някяк си странен вкус, стои постна, като манджа, без месо :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 00:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Измер захарноста, акое 3-5% сложи едно пакетче сода след час кусаи ако е оше кисел сложи още едно, като падне киселиноста тябва да преври и останалата захар, след 24 часа премери захарноста пак.
Бая каисиики си сложил язък ако си ги купувал. Това че материала е лигаф хванал е някъква болест, загубена е чазт от захарта. Ако сметнем че каисиите са 2/3 от бидона да предположим 35л. вода 7кг. захар захарноста на добавеният захарен сироп, идва около 16,5%, захарност на кайсиите не повече от 14%, Предполагаме обща захарност на материала максимум 15%, за да превърнем захарта в алкохол умножаваме 15 по коефициент на преобразуване 0.59 и получаваме 8.85% алкохол което предполагаме че е максимума, по книгите за виното пише че под 11% алкохол джибрата няма имунитет, а зада се получат 11ал/гр. началната обща захарност на материала трябва да е 20% . Ако няма сладка жилка на вкус и захаромера потъва /колкото в вода/ няма за какво да възбуждаш нова ферментация. Връщане на зад няма слагаи пърцуцата и първака от предната преварка 6 пакетчета лимонтозу и хаиде на казана. Ако не ти харесва и предната ракия не слагаи парцуца та и първака просто свари и вторите джибри със сода и каквото си изкарал от двата пъти смеси сложи сода и превари втори път.
За догодина, да знаеш първо пасираш кайсиите, колкото вода сложиш 3 към 1 захар, ако не ти се занимава да мериш захарноста на каисиите. По възможност сложи бидоните в маза ако не поне да са на сянка. Бъркаи сутрин и вечер, след утихване на бурната ферментация 5-6ти ден, е добре да прецедиш материала аз го права с мрежа за рачило окот е 4-5мм /отделят се шлюпките и костилките/. Премери захарноста на прецедения материал, ако всичко е нормално ще е 3-5%, а може и да е готов. Пробваи киселиноста ако е много кисел добави сода едно пакетче на бидон и разбъркай след час два го опитаи пак ако е пак кисел добави още едно и го остави /високата киселинност затруднява ферментацията/, след 24 часа мери пак захарноста, ако е нула си готов за варене. Преди да вариш набутаи още две пакетчета сода. Задължително хвърли първите 100мл. на 100л. материал и отдели 400мл. за преварка. Отдели след 42-43 ал/гр. за парцуца и спри на 20ал/гр. Ако си сложил повече захар и се притесняващ да не те боли главата тогава направи двоина преварка, само че тогава при първото варене изхвърли само първъте 100мл. и точи до 20ал/гр. сложи содичка разреди получената ракия с вода до 20-25ал/гр. и превари. :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 22:14 
Offline

Регистриран на: 16 Фев 2009, 20:26
Мнения: 12
Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима