Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 12:44 
Offline

Регистриран на: 08 Авг 2009, 22:45
Мнения: 6
Здравейте
Реших за първи път в живота си да варя ракия.Имам малко(15кг) сливи и много(50кг) ябълки.Дали ще се получи нещо ако ги смеля и смеся?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2009, 04:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Хората от захар, вода, жито и мая правят ракия, че от ябълки и сливи няма да стане. :lol:
Проблема с ябълките е че трябва да ги пасираш на каша ако останат малки парченца примерно 1/1см. парченцата не ферментират. За това първо трябва да смачкаш ябълките а след това да ги пасираш.
Това приспособление за пасиране си го направих от бъркалка за теракол
Изображение
Ти с какво мислиш да ги смелиш.
След намачкването и пасирането добави разтворена захар така че общата захарност на материала да стане 18-20% и готово.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2009, 12:51 
Offline

Регистриран на: 08 Авг 2009, 22:45
Мнения: 6
Здрасти
Мисля да ги пробвам първо през мелачката за грозде, а после в зависимост от резултата да приложа бъркалка подобна на тази от снимката.
Имам и друг въпрос.Захаромера (не съм сигурен дали така се нарича) пише че е калибриран за 20 градуса на течността.Има ли някакви таблици за приравняване в зависимост от температурата на течността?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2009, 13:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да така е но отклонението при захаромера е много малко "+","-" 10 градуса е няма 1%.
При спиртомера е вече по голямо.
Ако искаш повече информация в тази тема има линкове към три ел.книги viewtopic.php?t=224

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2009, 15:48 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Важно е да се мери захарността да е 19-22% . При по-малко има опасност джибрата да вкисне, а при по-висока не ферментира или ферментира ужасно бавно.

Прибавянето на лимонена киселина и хлебна мая благоприятства процеса (маята е задължителна), виж от другите теми във форума по колко се слага.

От личен опит маята е добре да се слага по 2,3 пакетчета на бидон 60-70 литра. Разтваря се във вода със стайна температура и се прибавя към пращината.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2009, 21:40 
Offline

Регистриран на: 08 Авг 2009, 22:45
Мнения: 6
Днес варих.По-точно казанджията вари, а аз гледах.От около150л. материал(18кг.захар) на казан с тройна(според казанджията) дестилация излязоха 25л. 52 градусова ракия.Не знам как е като резултат.Щяха да излязат може би повече, но казанджията нещо не беше затворил капака както трябва.
Мирише на ябълки и на още нещо.Сигурно на казан.Сипал съм я в общ съд.Въпроса е отворен или затворен да го държа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2009, 07:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ракията старее при контакт с въздуха, капака да е леко отворен или ако е шише пълниш до скоса и покриваш гърлото с тензух. И да не се тревожиш до една седмица градуса на ракията ще спадне с 2ал/гр., ракията няма да избяга, след това градуса остава постоянен. Дръж я в отворен съд докато изчезне онзи другият аромат /на казан/. Може да сложиш и черничеви трески така по бързо омеква и я бъркай пчти всеки ден, за да вкарваш кислород. Черничевите трески трябва даса сухи, преди да ги сложиш ги накисни във вода поне за 24 часа защото и те пият ракия. Миналия месец накиснах в 8л. 60гр ракия сухи черничеви трески с дебелина два пръста, дължина една педя. Бяха на обем горе долу колкото ракията. Като оцветиха ракията ги извадих оставих ги да се изцедят но 2л. от ракията ги нямаше, а треските бяха понатежали.
А рандемана ти е добър. Руснаците дават за един кг. Захар - 0,51 / 1,10 и за Ябълки - 0,06 / 0,14 рандеман, първата стойност е за спирт а втората за водка 40ал/гр.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2009, 23:13 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2009, 01:29
Мнения: 10
Местожителство: Разград
Здравейте!
И аз съм съгласен с мненията по темата.
Само ако може някой да ми каже, защо преди време, вместо бидон с материал за ракия получих бидон ябълков оцет.При положение че уж съм спазил всичко и съм го направил както всеки друг път защо ми вкисна метериала.А в момента имам бидон с круши, който е на 5 захарност, и е така от 10-тина дена.Тогава му спря ферментацията.Къде греша?

_________________
Седя и си мисля седя и си мисля по едно време усещам че само си седя ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2009, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами кажи колко вода си сложил и колко захар и дали си смлял крушите.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 00:20 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2009, 01:29
Мнения: 10
Местожителство: Разград
Крушите ги пасирах.Събирани са докато бяха жълти но в момента на пасирането по-голямата част вече бяха кафеви (угнили така им казваме по нашият край) незнам дали не е в това проблема.Съотношението беше приблизително 30 литра круши пасирани : към 40 литра вода със захар.Общата захрност на материала я докарах на 20.Бурната фермрнтация си премина нормално но когато стигна на 5 захарност спря до там.Вчера изварих материала (понеже ми писна да му бая и да го чакам) и от 30 литра пасирани круши, 10-тина кг. захар и около 5 литра патоки на 30-тина градуса, изкарах около 8,5 литра ракия на 58 градуса и 8 литра патоки на 25 градуса.Дали ще е проблем остатъчната захарност ако преваря ракията?Пропуснах да добавя че добавих 10 пакетчета сода защото материалът беше кисел.

_________________
Седя и си мисля седя и си мисля по едно време усещам че само си седя ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 11:03 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
dreygo написа:
….Съотношението беше приблизително 30 литра круши пасирани : към 40 литра вода със захар….

За “ 10-тина кг. захар” , както пишете, ТРЯБВА да сте наляли 40 ЧЕТИРИДЕСЕТ литра вода. = общият разтвор вода+захар = 50 ПЕТДЕСЕТ литра


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 11:27 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
valentor написа:
За “ 10-тина кг. захар” , както пишете, ТРЯБВА да сте наляли 40 ЧЕТИРИДЕСЕТ литра вода. = общият разтвор вода+захар = 50 ПЕТДЕСЕТ литра

10кг захар + 40л вода ≈ 46л разтвор (ако не съм объркал сметките :) )

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 12:44 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Отново опряхме до плътността на захарта


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 12:59 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
По-скоро на захарно-водния разтвор.

10кг захар + 40кг вода = 50кг 20% захарен разтвор ≈ 46л

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 14:22 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
От което излезе че:
10 ДЕСЕТ килограма захар = 6 ШЕСТ ЛИТРА .
???


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима