Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 14:52 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Не е така. Захарозата (обикновената готварска захар) има относително тегло 1.587 g/cm³, но сметката, че 20% разтвор е (1,587 - 1) * 0,2 + 1 = 1,117 g/cm³ не е вярна. Поради енергетични ефекти при разтварянето, полученият разтвор е с по-ниска плътност от изчислената и на практика ще измерим 1,081 g/cm³.

Затова с опростени сметки не може да се изчисли получения обем - за целта е по-добре да се ползват съответните таблици. В горния пример полученият реален обем е 46,243л, а изчисления е 44,747. Ако се опитаме да калкулираме захарната концентрация чрез подобна елементарна формула, при 20% получаваме 28% или относителна грешка от +40% (!).

Ето таблицата:

0% 0,9982
1% 1,0021
2% 1,0060
3% 1,0099
4% 1,0139
5% 1,0179
6% 1,0219
7% 1,0259
8% 1,0299
9% 1,0340
10% 1,0381
11% 1,0423
12% 1,0465
13% 1,0507
14% 1,0549
15% 1,0592
16% 1,0635
17% 1,0678
18% 1,0721
19% 1,0765
20% 1,0810
21% 1,0854
22% 1,0899
23% 1,0944
24% 1,0990
25% 1,1036
26% 1,1082
27% 1,1128
28% 1,1175
29% 1,1222
30% 1,1270
31% 1,1318
32% 1,1366
33% 1,1415
34% 1,1463
35% 1,1513
36% 1,1562
37% 1,1612
38% 1,1663
39% 1,1713
40% 1,1764
41% 1,1816
42% 1,1868
43% 1,1920
44% 1,1972
45% 1,2025
50% 1,2296
55% 1,2275
60% 1,2865
65% 1,3163

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 15:12 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
SiteAdmin написа:
….Захарозата (обикновената готварска захар) има относително тегло 1.587 g/cm³, …..
…….и на практика ще измерим 1,081 g/cm³……

Кое от двете ?
1,578 или 1,081
g/cm³


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 23:44 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2009, 01:29
Мнения: 10
Местожителство: Разград
Захарта + водата беше 40 литра, тоест 30 и няколко литра вода + 10 кг. захар.Захарността на водният разтвор беше над 20 за да компенсирам по-ниската захарност на крушите.Опитвах се да докарам общата захарност на материала (круши + захарен сироп) да бъде 20.Смятам че съм спазаил пропорциите ако не бъркам нещо.Ама ми кажете защо фермрнтацията спря на 5 захарност ??? А тези многото цифри понякога са доста объркващи, затова за най-сигурно пуснете си захаромерчето в материала за да няма грешки ;)

_________________
Седя и си мисля седя и си мисля по едно време усещам че само си седя ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2009, 12:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
dreygo написа:
Ама ми кажете защо фермрнтацията спря на 5 захарност ???

Една от причините може да бъде и прекалено много захар. При определено ниво на метаболитите (етанола) в пращината, дрождите умират (автолиза). Затова трябва в началото на ферментацията общата захарност да не е над 20%-22%, освен ако не ползваш специални високоустойчиви сортове дрожди. Смля ли крушите преди да измериш захарността? Ако не са добре намачкани, ще измериш по-ниска захарност от действителната...

Можеш да се опиташ за запуснеш отново ферментацията с пресни дрожди и малко барбутиране, но аз бих варил без да насилвам нещата. Ако имаш добитък, остатъкът след варенето е прекрасен фураж - добитъкът ти дори ще научи "Градил Илия..." :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2009, 13:43 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Също считам , че захарта е била много, за което писах и по-горе.
С други думи трябвало е още 10 литра вода.
Аз процедирам по следният начин:
Първо си разтварям захар във вода ,като се стремя за бидон от 11 литра да имам общо водно-захарен разтвор 8 осем литра, като в него има около 1,66 кг.захар.
Как го постигам ли:
В три три литрови бидончета разттварям по 1 кг. и в един седем литров разтварям 2 кг захар.
На втория ден захарта е разтворена-
Тогава в три 11 литрови бидона наливам по едно от трилитровите бидончета, от 7 литровият също наливам по един литър във всеки от бидоните(11 л.) , след което в 7 литровия наливам 2 литра вода, разклащам и наливам по 2 литра във всеки бидон.
След всичко това добавям
2 кг. плодове , пасирани, + 250 “грама” стар,лош алкохол + литър вода.
Никакъв проблем не съм имал с фементация.
Излиза ми някъде около 5,6 литра 40градусова ракия + патоки


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима