Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Мерло от района южно от Гурково брано вчера (неделя 04.10.2015) - захарност 21% , пеха 3.7 , чепки 50% кафяви - 50% зелени.
Загнили гроздове нямаше, но пък имаше доста сухи.
Както и доста листа за почистване.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 09:26 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
До 03.10.2015 съм измерил 15-20 проби от южните региони . Най -доброто което измерих последно (1,103@18оC) 24.7 % захар , Ph - 3.4 - 3.5 , сорт Мерло , регион Свиленград , без загнило и сухо .Рандемана по-късно ще е ясен .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
В петък 02.10.2015г. купих около 300 кг мерло от района на зеленчуковата борса Варна.
Чепките бяха плътни, много малко загнили зърна ( на десетина чепки по 1-2 зърна ),
за съжаление захарността беше едва 18%, чак не исках да повярвам.
В събота смляхме, сулфатирах, сложих дрождите.
Дано да стане виното, коригирах до около 22,5%.
В неделя сутринта вече имаше ферментация, температура в помещението 20-21 градуса.
Втори ден стискам палци и бъркам 4 пъти дневно. :)

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Днес, 5.10. купих грозде от борсата в Дружба, София. Тия са ненадминати. Закачих се за двама господа дето явно щяха да купуват. И двамата се качиха на кантара да се премерят колко тежат. Единия вика: 95 кг - може, с дрехи и мобифон :megagrin: Взеха си около 300 кг грозде и го смляха. Аз си взех моите 50/50 кг мерло и каберне за ракийка. Гроздето изглеждаше хубаво. Нямаше загнило и развалено. Отмери ми каката/Спаска от Свиленград/ 116 кг. Вадихме тара, пресипахме го в чували и отидох вкъщи да го "ронкам". Меря с кантара 64кг. :explode: Че лъжат, лъжат, ама двойно по-малко ми дойде множко. Звъня И на дамата, тя вика няма проблем господине, децата са объркали щайгите/ едни сополиви ромчета, пресипват щайгите и ти ги турят у колата/, елате ще оправим проблема. Брех, викам си бахти честните роми. Отивам втори път, лично се меря на канатара - 95 кг..- е толкоз съм си. Ти ли ми се обади по телефона - АЗ. Станала е грешка, слага ми още няколко щайги - така добре ли е. Викам и: а бре ква е тая работа, грешка , грешка, ама наполовина.... :motz: Няма пробем - тУри му още една касетка на човека да остане доволен. Не разбирам какво става, викам си вече съм "напред" и съм доволен. Разделяме се, аз едва ли не се разчувствам. Прибирам се вкъщи. Меря всичко наново: 95 кг грозде. Е останах "доволен". Бахти мошениците!
П.П. Захарността ми я дадоха за 24,5 % :? , в къщи на захаромер - 20%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 22:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Там трябва да се внимава много...па-добре да се пазарува с малки бидони...по 40-60л...така няма как да те метнат(с много).Като мелят и пълнят бидоните няма как 100кг да ти ги съберат в бидон от 60л.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 10:28 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Вчера взех 600кг. каберне совиньон от с. Камен. Цената беше 60ст, захарност 22.5, РН 3.35. Няма изгнило или изсъхнало. Имаше малко листа, но това не е сериозен проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 10:32 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
За контрол на количеството има лесен начин ако си знаеш обема на съда .При ронкано грозде 100 кг минало през роначка заема точно 85 л .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Ами за догодина ще знам. :megagrin: :megagrin: :megagrin: Ще разграфя бидоните с перманентен маркер през 5 литра и готово.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
В понеделник от разклона за Банкя купих 330 кг мерло, каберне и сира. Всички по 70 стотинки, средна захарност 23. Имаше и пино ноар със захарност 25 и нещо на 95 стотинки. Качество много добро. Жената, от която купих ми каза, че се очаква четвъртък-петък по борсите да тръгне и македонско грозде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Там са такива нагли мошеници( Дружба), че няма оправия.Най лесно е да си носиш кантар, но като го видят цената скача с 30% " щото знам ли го твоя кантар кво мери" :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2015, 17:31 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
По различни причини окъснях с мерлото тази година. Днес в Дружба вонята се разнасяше отдалеч - имаше само силно мухлясало, между 19 и 22, негодно за каквото и да е. Язък за мокренето в дъжда.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 481
Местожителство: Варна
Преди няколко дни бях на борсата за грозде във Варна и чух следния разговор:
-Какво е това грозде сира?
-А бе, дивачка!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2015, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Предполагам,мургави"братя" :) Из Плевенско го няма това грозде и нямам наблюдение как е.
Като не пия вино,наблягам на Мускат,Мискет :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 01:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 11:17
Мнения: 12
Мавруд в с. Ветрен на 60 стотинки с 20 захарност, мляно на място при човека. Добре ли е като оферта?

От софия съм но на Дружба не се чувствам комфортно да си напзарувам, та гледам варианти.

Търся Мерло, Каберне или Мавруд по принцип, като първите две ми се иска да е 23-24 градуса, докато за Мавруда май от всякъде чувам че 20 е нормално, даже е добре..

Какво ще кажете?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 09:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Мавруда трябва да е 26-28%...
Всяка оферта е по-добра от Дружба.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима