Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 13 Дек 2017, 03:58 Дата и час: 13 Дек 2017, 03:58

Часова зона: Европа/София




 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ракия от смокини
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 06:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2009, 20:37
Мнения: 43
Здравеите на всички съмишлиници.Решил съм да правя ракия от смокини. Та въпроса ми е за съотношението на захарта към плода някои знае ли какво трябва да е или стандартно 3/1. Ще се радвам ако някои даде съвет.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 554
Местожителство: г. Русе
колега страхотна идея. Супер ракия става. Веднъж съм пил във Варна и е страхотна. Иначе аз винаги ползвам 1:3 за каквито и да е джибри, но изчакай някой с опит да сподели. Успех колега!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 20:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
миро написа:
Та въпроса ми е за съотношението на захарта към плода някои знае ли какво трябва да е или стандартно 3/1.

Най-добре си купи захаромер - може и от "магазин за левче". На око все можеш да сбъркаш, а и не отчиташ захарността на плода. Гледай да докараш общата захарност на кашата около 18-22%. При по-малко се увеличава риска ферментацията да тръгне накриво, а при повече захарта отива зян.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2009, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2009, 20:37
Мнения: 43
Понеже по нашият край около Созопол има много изоставени. Вече всички са баровци и пият само уискита.Та рекох да пробвам тази година но не съм наясно как ще ферментира. И за това реших да се косултирам с някои от форума.Като чета тук има доста напреднали в това много приятно и полезно хоби


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2009, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Смокините трябва първо да се пасират.
Аз пасирам плодовете с това Изображение
На 30л. пасирани смокини може да сложиш 10кг. захар и 30л. вода. и десет пакетчета лимонтозу защито смокините нямат киселина хич.
По принцип е добр да знаеш захарноста на смокините зада нагласиш джибрата на 20% захарност, но като пасираш плодовете кашата става гъста и трябва да я цедиш през тензух зада измериш захарноста. Приемаме захар към вода 1/3, защото предполагаме че захарноста на плода е 15-17% , така горе долу работите се нагласят.
Мая може да сложиш само ако след 24 часа след залагането не е тръгнала ферментацията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 10:53 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
Здравейте,
Цяла вечер варих смокинова ракия от 200 литра смокинова каша + 30 килограма захар. Страхотен аромат се носеше около казана, нно ми направи впечатление ,че накрая на 39 градуса ракията стана супер кисела и неприятна и сякаш леко мазна. Реших ,че са патоки и я отделих.До сега никога не се е получавало на 39 градуса да излизат патоки.

ПП: Казана както всичко беше идеално чист!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2013, 09:12
Мнения: 8
Здравейте ,колеги!
Направих джибрито както съветвате , но въпроса ми е :
Минаха 22 дни - джибрито мирише яко на спирт , но шапката си стои.
Какво препоръчвате , защото чух че при смокините алкохола се изпарява много бързо.
Моля за спешен съвет!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2017, 22:32
Мнения: 41
Ми много зависи как е протичала ферментацията, но 22 дни са доста... на мен на плодова ракия шапка не ми е падала. Направи ли клин или да се потопи надолу и хоп в казана. Инак чакам ли да падне нацяло - губя. Това съм забелязал от над 100 опита с плодови джибри през годините. На вкус се усещат най - добре - трябва да нагарчат леко.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 103
Зависи колко захар си сложил.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2017, 04:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1141
Viceroy написа:
... Това съм забелязал от над 100 опита с плодови джибри през годините. .....

По колко опита на година?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2017, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2017, 22:32
Мнения: 41
Различно, но най - често залагам по 20-25, 220 литрови бидона на година. Общо джибрите ми за година, като наблягам на сливите, защото имам сливова градина. Това не мисля, че е важно в случая. От Смокони съм правил едва 5, 6 пъти, но съм нямал проблеми. Какви ли не смехории съм чел. Че сливи се чакали, 30 дни, 40 дни, до Декември и темподобни... :o


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2017, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 564
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Viceroy написа:
Ми много зависи как е протичала ферментацията, но 22 дни са доста... на мен на плодова ракия шапка не ми е падала. Направи ли клин или да се потопи надолу и хоп в казана. Инак чакам ли да падне нацяло - губя. Това съм забелязал от над 100 опита с плодови джибри през годините. На вкус се усещат най - добре - трябва да нагарчат леко.

Съгласен съм за клина. :thumbs1:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2017, 13:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6644
Местожителство: София
Какво означава "да направи клин"?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2017, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2017, 22:32
Мнения: 41
Ами по време на бурната ферментация плодът е вдигнат горе и бълбука. След няколко дни започва тиха и плода постепенно пада, но не го чакам да падне на дъното а да се изравни с повърхността. Като започне да "пада" и да се изравнява с повърхността, покрай стените на съда, в който се намира материалът започва да се отделя и да образува клин. Но както вече споменах, на мен ми е най - лесно като опитвам на вкус.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2017, 13:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6644
Местожителство: София
Аз го карам само на вкус...нищо друго не ми трябва.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима