Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 22:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ракия от смокини
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 06:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2009, 20:37
Мнения: 43
Здравеите на всички съмишлиници.Решил съм да правя ракия от смокини. Та въпроса ми е за съотношението на захарта към плода някои знае ли какво трябва да е или стандартно 3/1. Ще се радвам ако някои даде съвет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
колега страхотна идея. Супер ракия става. Веднъж съм пил във Варна и е страхотна. Иначе аз винаги ползвам 1:3 за каквито и да е джибри, но изчакай някой с опит да сподели. Успех колега!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2009, 20:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
миро написа:
Та въпроса ми е за съотношението на захарта към плода някои знае ли какво трябва да е или стандартно 3/1.

Най-добре си купи захаромер - може и от "магазин за левче". На око все можеш да сбъркаш, а и не отчиташ захарността на плода. Гледай да докараш общата захарност на кашата около 18-22%. При по-малко се увеличава риска ферментацията да тръгне накриво, а при повече захарта отива зян.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2009, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2009, 20:37
Мнения: 43
Понеже по нашият край около Созопол има много изоставени. Вече всички са баровци и пият само уискита.Та рекох да пробвам тази година но не съм наясно как ще ферментира. И за това реших да се косултирам с някои от форума.Като чета тук има доста напреднали в това много приятно и полезно хоби


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2009, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Смокините трябва първо да се пасират.
Аз пасирам плодовете с това Изображение
На 30л. пасирани смокини може да сложиш 10кг. захар и 30л. вода. и десет пакетчета лимонтозу защито смокините нямат киселина хич.
По принцип е добр да знаеш захарноста на смокините зада нагласиш джибрата на 20% захарност, но като пасираш плодовете кашата става гъста и трябва да я цедиш през тензух зада измериш захарноста. Приемаме захар към вода 1/3, защото предполагаме че захарноста на плода е 15-17% , така горе долу работите се нагласят.
Мая може да сложиш само ако след 24 часа след залагането не е тръгнала ферментацията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 10:53 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
Здравейте,
Цяла вечер варих смокинова ракия от 200 литра смокинова каша + 30 килограма захар. Страхотен аромат се носеше около казана, нно ми направи впечатление ,че накрая на 39 градуса ракията стана супер кисела и неприятна и сякаш леко мазна. Реших ,че са патоки и я отделих.До сега никога не се е получавало на 39 градуса да излизат патоки.

ПП: Казана както всичко беше идеално чист!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима