Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2015, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Яну 2013, 07:28
Мнения: 14
За пръв път ми се случва такава експресна ферментация - 48 часа.
След 2 денонощия захаромера удари дъното и 2-3 часа по-късно падна и шапката.
Обикновено ферментацията при мен става за 6-8 дни за плодови пращини.

Спънах се направо в едни 62 кила праскови на 50 ст/кг и те от щайгите с жален поглед започнаха да ми се молят да ги припека на казанчето. :roll:
Веднага изядохме две-три шепи....ммм...

Сложих 56 кг. почистени от костилките хубави и чисти, смляни с пасатор праскови, 24 кг. захар, 82 литра вода, 14 пак.(140гр.) лим. киселина.
С вряла вода залях кашата за дезинфекция и после добавих студена докато температурата стане добра за маята.
Ползвах суха хлебна мая Йоткер - 3 пак (21 гр.), а за активатор 6 таблетки ефервесцентни мултивитамини и 4 еспресо кафета без каймака :megagrin:
Маята я активирах в 200-300 мл 35 градуса вода с една с.л. захар, изчаках 15 мин и започнах да добавям бавно към нея от пращината,
докато общото количество стана към 1,5 литра и добавих към бидона.
Температура на прашината 30 градуса.
Разбърках здраво за аериране, че в началото на гадинките им трябва кислород, преди да почнат да бачкат анаеробно.
След 30 мин започна яка ферментация. Затворих капака плътно без да е херметично затворен, щото нямах воден клапан.
На следвашия ден добавих още 2 мултивитамина и 2 кафета и добавих 5 литра вода и 6 пак. (60гр.) лим. киселина, щото дребосъците я консумират и нея.
Доколкото знам при винената не се слага допълнително.
Сложих толкова много киселина, защото водата е много твърда и има много силна буферираща способност. При мека вода може да се мине с 50-70% от дозата.
От мързел не мерих pH, но предполагам е било около 3,5-4
Температурата по време на ферментацията плаваше между 23 и 28 градуса.
Втрещих се - всичко свърши за 2 дни.
Първо гледах тъпо половин час около бидона, вадих захаромери и топих пръсти. Захар няма, миризма на кисело също няма. Алкохолче - имааааа :lab:
След още малко цъкане добавих 80 гр. сода за хляб, 250 гр. морска сол и 10 литра опашки от предишно варене на 37 алк. градуса.
Декантирах и сложих в туби и на казана...обикновен селски.
Напълних общо 150 литра материал. 4 часа и половина варене.
2 часа до първака...бавничко около първите капки, час и половина средна фракция до 45 алк град и един час опашки до 30 алк град.
Ракията тръгна 65-66 алк град.
Струйка дебела колкото половин фас от цигара.
Изхвърлих един литър първак, а следвашите 2 литра сложих в тубата за опашките за следващия път.
После започнах да събирам до 45 град - 20 литра на 57 град. Тубата с опашките излезна общо 15 литра на 43 град.
Жегата ме налегна , пък и няма кой знае какво да се събира под 30 град.

Ех и ако казанджията си миеше казана веднъж в месеца или поне веднъж годишно :roll:

Рандеман точно не мога да сметна, че нямах как да премеря прасковите с рефрактометър, а после не ми се цедеше пращината за да меря с обикновен захаромер.
Сложих теоретично 14-15% захарност на прасковата (беше хубава и зряла) и го докарах нещо около 19,5-20% с захар и вода.

3 дни аериране на готовата ракия с мини компресорче за по 20-30 мин 3-4 пъти дневно, и 2 гр. на литър домашен карамел за цвят.
Баш тоя ден гаджето го нямаше - сигурно при любовника е била :P (поздрав за теб коте :fies: ) и трябваше сам да бъркам тая горена захар.
Някакси я докарах...почти

Дегустация - мдаааааааа ЕЛИКСИР :party:

Изключително мека, няма остри нотки, нито в аромата, нито във вкуса, пивка със заоблени ръбове, сякаш е лежала годинка - две в хубава бъчвичка.
За остри парливи миризми като на прясна домашнярка дума да не става.
Аромат на праскови - приличен. На 57 град се пие директно без разреждане и влиза като 45 град алкохол.
Разредих малко количество до 40 град. Аромата се засили много, даже прекалено и се появи малко вкус на цитрус.
На 57 нещо във вкуса наподобява кленов сироп и Джак Даниелс...точно надигам един сингъл барел :prost2: . Джак обаче има малко остър завършек.

След аерирането и бъркането се загуби малко под един градус в неръждаем казан. Плаче за бутилки, ама няма налични по магазините.
Кисна и мия стари дамаджани и част ще отиде в пластмасови бутилки от трапезна вода :mocken:

Малък недостатък на карамела е че дава само медно-златисто-кафяв отенък. А пък аз си исках лека червена нотка в цвета.
Затова се белят само коричките на 5-6 нектарини с много тъмно червен цвят, и се заливат с половин литър от ракията.
За 3-5 дни правят този половин литър ракия много тъмна и розово-червена.
Изсипва се в общото количество след като се филтрира и придава лека чевеникава нотка върху карамеления цвят + малко аромат.
Не ползвайте цели праскови - имат много захар и ще направят ракията прекалено сладка.

Чудя се дали ще я прецакам много, ако ударя една студена филтрация.

Всичко много хубаво, ама ми се искаше някой да ми каже как така ферментира за 2 дни...възможно ли е въобще да е завършила ферментацията.
Ако може да се ориентирате някак по добива и вложените материали...Щото аз смятам, ама друго си е някой да му хвърли един поглед.


56кг (14-15%) праскови = 8кг захар + 48кг друго
добавени 24кг захар + 82кг вода

Общо 32кг захар + 130кг материал

Съотношение 1:4,0625
Захарност 100/5,0625 = 19.75%

Вложено: 32 х 0,52 = 16,6 л алкохол 100% = 1660 градуса, добавени за преварка 10х37=370, общо 2030 градуса.

Добив: 1х65+20х57+15х43, общо 1850 градуса + несъбрани опашки под 30 алк градуса.


Айде НАЗДРАВЕ и СЪС ЗДРАВЕ :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2015, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
БРАВО перфектна работа и добре описана :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2015, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Aeon написа:
Плаче за бутилки, ама няма налични по магазините.

Заведенията изхвърлят амбалажа. Примерно бутилки 1 л от водка вършат чудна работа. Само трябва да се извади оная джаджа с топчето (става лесно с отвертка) и си имаш амбалаж за многократна употреба.
Има и обяви
http://olx.bg/ad/stakleni-butilki-novi- ... ad50f873b9
http://olx.bg/ad/prazni-stakleni-butilk ... ad50f873b9
Някои са на атрактивни цени
http://olx.bg/ad/stakleni-butilki-ot-al ... ad50f873b9


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2015, 14:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Каква е задачата на морската сол 250 гр. на 150 литра :?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2015, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
infomar написа:
Каква е задачата на морската сол 250 гр. на 150 литра :?

Уж за избистряне на ракията. Аз лично не съм срещал никъде научно доказано за ползата, защо, как и т.н. Никога не съм слагал сол, и никога не съм имал проблеми с бистротата. При правилна ферментация и правилна дестилация проблеми няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2015, 13:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Имаше някаква заигравка с температурата при това добавяне на солта...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2015, 15:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Имаше... Бях го обяснил ! Като добавиш сол се вдига температурата на кипене на водата , в резултат на което в края на дестилацията текат по-силни и следователно по-бистри патоки ... И те така !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2015, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Само, че не дестилираме вода, а цял комплекс от компоненти и там условията са други. :? Ако имаш някакво инфо дай да попрочетем малко. :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2015, 20:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Иво , пределно ясно е! Аз нямам време да давам пояснения защото съм под голяма пара - утре заминавам за Германия . :) И се надявам че няма да се върна скоро ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2015, 01:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Абе солта вдига ТК. Даваш приоритет на нискокипящи, подтискаш висококипящи. В резултат по-бистри патоки на по-висок градус. Не че е правилно - и на висок градус патокът си е паток. Сигурно някой тарикат-казанджия го е забелязъл, та да пробутва паток за ракия :lachtot: Май това има предвид Марио.
ПП. Хм, обиколка на Беласица, сега Германия :? Ашколсун :klatsch: Късмет :2thumbs: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2015, 06:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 481
Местожителство: Варна
На председателя на форума за чужбина, мястото му е в чужбина! Късмет и успех в начинанието! :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2015, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Яну 2013, 07:28
Мнения: 14
бай Танасе блгд за инфото с бутилките :prost:

Мда със солта опашките излизат на по-висок градус и по-бистри. Това има и минус, ако следиш на око без да мериш и опитваш, може да те подлъже кога е време за край на събирането.
Отделно солта и заливането със стари опашки спират всякаква ферментация. Върши перфектна работа, ако няма да се пече веднага.
Мултивитамините са заради В групата витамини, кафето за микроелементи. Кафето е най-добре да е втора цедка, за да няма мазнини и кофеин, ама на тези литри няма значение.

По принцип нито от сол, нито от сода има нужда, ако е ферментирало както трябва.
Кафета и витамини няма нужда, ако имаш активатор. Дрожди - винени е по-добре. Йоткер дава лек нюанс като на уиски, което не винаги се търси като резултат.
Винена киселина е по-добре, щото не се налага да досипваш по време на ферментацията, ама пък тя е скъпа.

Всичко беше спешно и в движение и трябваше да се импровизира :lab:

Просто ме шашна как цялата работа стана за 48 часа....не ми се беше случвало. Ама като гледам сметките май ферментацията е била напълно завършена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2015, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"добавих 80 гр. сода за хляб, 250 гр. морска сол"
При положение че материала е ферментирал както трябва, за мен това е излишно. Защо си мисля, че даже ще доведе до загуба на рандеман?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2015, 22:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
И как точно би довело да загуби?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2015, 22:50 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
ilu6a написа:
И как точно би довело да загуби?

Абе не е ясно, ама нали трябва да напише нещо. Зер може да му залепнат клавишите на клавиатурата.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима