Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2015, 00:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 855
Местожителство: Плевен
Ееееееееееееееееееееееееееееееее,всеки вкиснал ма"тряла се оправдава със содата :) И аз съм го правил :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2015, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Със "залепналите клавиши" съм поставил въпросителен. Не съм писал че съм сигурен и не виждам как ще се разбере, освен ако на един и същ материал, веднъж се сложи содица и солчица а на другото количество не и тогава да се провери тая работа... Охх вярно че залепнах :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2015, 17:03 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
То е ясно как подобно твърдение може да се провери.
В случая интересното беше,какво физ .или хим. зависимост,реакция те е навела на подобни мисли за загуба на рандеман...Ама май няма такава...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2015, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Общия градус на материала при добавяне на сода или сол би трябвало да падне. Може да пада с милиминки от градуса, и в крайна сметка би трябвало да се получи и някаква минимална загуба при дестилацията. Говоря за неща, за които не съм компетентен, така ги мисля просто и ще ми е интересно да чуя мнения по въпроса :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2015, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Със сол, сода или пипер, спирта си e все толкова... ilu6a е написал за законите! :)
И от мен един от основните. download/file.php?id=3232&mode=view
Друг въпрос е на какво и как ще се дестилира за да се извади спирта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 23:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Яну 2013, 07:28
Мнения: 14
Малииии отиде зян чаша ракия във вечните алкални полета :fies:

Еликсирчето е налято в стъкло вече.
Време е за гроздова :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2015, 17:28 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Христо Петров написа:
Общия градус на материала при добавяне на сода или сол би трябвало да падне...


ЗАЩО?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Нямам личен опит, чул съм го от казанджия. На кисел материал добавили сода и после премерили градуса - градуса бил по-нисък. Сега какво са мерили и колко сода са добавили нямам идея.

В случая на Aeon содата е била напълно излишна да се слага. А за солта - за пръв път разбрах от него, че се слага. Не съм чул обаче да е често срещана практика..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 18:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Аз написа:
На кисел материал добавили сода и после премерили градуса - градуса бил по-нисък.

Не е бил по-нисък. Плътността е станала по-висока. Така му кажи на казанджията.
Ама май няма да те разбере :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Яну 2013, 07:28
Мнения: 14
Христо, няма как да се загуби градус, само се променя pH-то. Плътността също би се променила, но трябва с шепи да са слагали, че да изплува повече спиртомера.
Казанджиите много не ги слушай, че обичат да разказват едни градски легенди вместо да си измият казана :aspirin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Така, за добавянето на сол преди дестилация. Солта не трябва да е йодирана... 100g на 25 литра материал препоръчително, с добро разбъркване.
Забележителен ефект при еднократно дестилиране, тоест когато няма да има преварка...
Резултата от добавката сол е, че се променя ей тази ситуация download/file.php?id=3232&mode=view Колкото е по голяма разликата в температурите на кипене на компонентите, толкова по лесно се разделят. Казано с думи прости, по време на дестилацията отсичането на глави и опашки се улеснява. По-резки а не размити преходи между фракциите.
С добавянето на такова препоръчително количество сол колко ще мръдне точката на кипене на водата, според мен незабилижимо... Както и да е, има и друго влияние но по-късно, ако му дойде времето...
Спирта си е пак толкова но като се улесни отсичането при еднократната дестилация като косвен резултат би следвало увеличаване на средната питейна фракция.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
http://homedistiller.org/distill/dtw/salt


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
...Bokakob advises... Не ми стана ясно за какви дестилати са съветите, за плодови, гроздови ли, или за зърнени... На други места има различни мнения за солта... Аз проблеми с разделянето на фракции нямам никакви и не бих прибегнал до солта. Може да експериментирате... В предните постове и ilu6a написа за проверка на подобни твърдения... За мен единствено представлява интерес влиянието на солта върху ароматите...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Яну 2013, 07:28
Мнения: 14
Солта има значение за вкуса, ако се добави в много малки количества във вече готовата ракия. Засилва вкусовете и изважда нюанси. Нещо от порядъка на 1гр/5-10 литра. Често практикувано в сладкарството и кулинарията...питайте половинките :megagrin: Солта изважда малко допълнителни аромати, сложена преди варенето, но понякога е по-добре тези аромати да си останат в казана :skeptisch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 11:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
atz и аз се спрях на него, казва, че добавя сол при втора дестилация. Това ме навежда на мисълта, че при добавяне на солидно количество паток в казана, слагането на сол може да има положителен ефект.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bat Valio и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима