Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009, 11:46 
Offline

Регистриран на: 27 Юли 2009, 13:35
Мнения: 9
Здравейте , нов съм в форума , както и в занаята , изчетох голяма част от форума , както и 2 книжки и то главно часта за ракията. Но се нуждая от малко разяснения .

Значи в едната книжка пише че от 100кг материал се получава следния рандеман ракия 40градуса ( рандеман е целия материал + патока и първака ??? ): гроздова 10-12л. плодова 8-10л. винена 20-22л. каленка 10л. Но в другата книга пише че за гроздовата се получава 20-25л 50 градусова ракия за същото количество материал. Кое е вярното от 2те ??

Освен това в другата книга е добавено като материал и Джибри от които става 12-15л (книгата е на проф. Атанас Янков).Та това нещо не мога да го разбера , та нали като сложиш материала , било то грозде джанки или др. при ферментацията се развиват джибрите , а като се пече на казана се слага образувалия се сок , а не самите джибри. Също така за материал се посочва и вино както и винени утайки(каленка).Значи като сложиш примерно 100кг джанки да ферментират с някакво количество захар и вода , кое от всички тези неща се взима предвид като материал - плодов , винен ,каленка или джибри ??? ( Защото в бидона както има и плод има и джибри ,а до колкото разбирам се образува и винен сок след ферментацията)

И другия въпрос ми е значи ако от 100кг плод мога да изкарам 10-12л ракия без да добавям захар, и се има предвид че приблизително то 1кило захар излиза 1 л ракия , то значи ако сложа към 100кг плод 50 кг захар , то по моите сметки би трябвало грубо да излезне 10-12л+50л= 60-62л ракия ?????
А и забравих да попитам от 1кг захар излиза 1л ракия но колко градусова ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Колега добре дошъл в клубът. :lol: Не съм спец в областта но ще се пробвам да отговоря на част от въпросите ти.
Значи какво е рандеман- това е оклончиво понятие. :lol: Принципно можеш да го ползваш за синоним на количеството ракия годно за пиене или литрите които си изцедил от казана (включително паток и първак).
В речника синоними на рандеман са :доход, добив, произведение, производство, производителност, продукция .. :wink:
Относно кой материал какъв спирт пуска :roll: относителна е работата отново . Тук вече не съм запознат,но става дума кой плод каква захарност притежава да речем: кайсията е със 12 % сливата 14-15% гроздето 17-22% зависи от годината,начина на отглеждане, сортове и куп такива работи непонятни за мен.

Сега важно е когато правиш материал общата захарност да е около 20 %. Един колега беше напсиал от 17 до 22%. Ако общата захарност на материал е под или над тези стойности шанса постигнеш едно голямо нищо е голям :wink: За това има едни неписани правила- на килограм захар 3-4 литра вода. Аз си го правя на 1:3 получава се чиста захарен сироп с 25 % захараност. Винаги ми е превирал материалът.

Така относно джибрата... :lol: не можеш да познаеш.. Отново относително понятие :lol: ,понеже по различните крайща различно го наричат. По моят край джибра и пращини е едно и също. Значи отново речника
"мн. пращини, ж. Смачкани и ферментирали плодове за ракия"
а джибра му се вика (поне аз така си мисля) на гроздовите пращини.
Най-правилно е да се вари само бистрото на материалът,но понеже е мъка голяма да цедиш 200 л крушови пращини хората варят всичко накуп в казана и ако материалът е гъст се долива вода. Ако правиш специално гроздова ракия задължително наливаш виното само а джибрите ги изхвърляш. Ако си направил вино и си го изпил и е дошла пролетта и искаш да си свариш джибрите то наливаш всичко в казана. Старите хора подлагат слама на дъното и първо се изсипва гъстото, демек джибрите, и после се налива виното с мътилката. Друг вариант за варене на джиброва ракия е наливаш всичко в достатъчно голям казан и пълниш с вода докато стане лесно за бъркане.

Това със 100 литра вода и 50 кг захар математиката ти е вярна за количеството,обаче ако сипеш това действително то ще получиш 50 % захарност и няма как да преври този материал и затова държа да повторя общата захарност на материалът ти трябва да е в границите около 20 % .

Тук един друг колега сподели опит и каза че при правилна ферментация му е пуснало повече от 1 л ракия на килограм захар.

Дано съм бил полезен. А и относо винената кал,тя теб не те засяга,освен ако не пиеш купешка ракия и вино,понеже от нея кал винзаводите вадят още продукция ..

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
Дано съм бил полезен. А и относо винената кал,тя теб не те засяга,освен ако не пиеш купешка ракия и вино,понеже от нея кал винзаводите вадят още продукция ..

Винената кал са дрождите паднали или умрели при тихата ферментация на виното.Чувал съм от стари хора за това че се вари на пролет като изпият виното но това са го правили кръчмарите защото наливат много вино и имат сметка. На мен от миналата година ми остана такава утайка в бидона но тя бе 10-15 литра и така се вкисна :oops:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
аз пък никога не съм имал кал на дъното. По точно на пролет си сварям джибровката и мятам всичко в казана и не съм обръщал внимание. Гроздова баш още не съм правил,но има време :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима