Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Здравейте,
На 13 септември заредих 150кг сини сливи в 2 бидона от по 80л.
От вчера в единия бидон няма никаква ферментация. Не се получава пяна, няма шапка отгоре, цялата пращина седи много водниста. Сутринта прецедих сок и ми показа захарно съдържание 5%. В същото време на лизане кашата не сладни, а има леко горчив привкус. Захаромера е китайски според мен, за пръв път залагам сливи за ракия. Може материяла да е готов за варене? Палих клечка в бидона, но гърлото е малко тясно и според мен и без пращина клечката ще изгасне. Дайте съвет- да слагам дрожди или мая, за да възбудя ферментация или да ходя на казан ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Изчакай още няколко дена, ако положението е същото.... в казана :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Завих и двата бидона с 2 одеяла, но според мен няма да тръгне. Да търся ли утре друг захаромер да пробвам с него ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Мога ли да изчакам 3-4 дни , за да е готов и другия бидон? Искам да заложа и двата в един казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 08:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Привет,
миналата седмица сварих въпросната ракия на обществен казан и изкарах 10л. туба от минерална вода на 50 градуса и 4л. на 45 градуса, също така едни 10л патоки на 30 градуса. Ракията я държах 5 дни с отворена капачка и снощи като премерих градуса се хванах за главата. Тази дето беше 50 сега е 40, а тази дето беше 45 сега е 30 градуса. Патока си е затворен с капачка и не е мръднал.
Възможно ли е на казана спиртометъра да ме е излъгал, защото течеше бая топла ракията от чучура или е изветрял градуса от отворения съд?
Другия ми въпрос е какво да правя? Да слагам ли обратно в казана за преварка заедно с патоките?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 12:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Около 140кг сини сливи . Тубите бяха с махнати капачки изцяло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Нещо разминаване със спиртомерите и с температурите.Не може да спадне толкова.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Какво ще ме посъветвате, да преварявам ли?
Какво количество мога да изкарам от 10л. на 40 градуса и 14л на 30градуса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 18:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Пробва ли с трети спиртомер за да разбереш кое замерване е грешно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:13
Мнения: 16
Местожителство: Англия
Преваряй всичко на едно само първите 150 грама ги изхвърли.На мойто казанче от 27 л при разредена ракия на 25 % вадя 10 до 11 литра на 67% като аз събирам при варенето до 10%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
За първа година правя ракия и затова и въпросите са ми много. В тези 25л с общ градус около 35, да слагам ли вода в казана и до колко да разредя общата смес?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:13
Мнения: 16
Местожителство: Англия
Аз не съм специалист както много други но аз е разреждам до 23%.Варил съм и на 40% няма разлика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 00:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Аз също несъм специалист, но е прието преди препичане да се разреди до 30%, въпреки че последната крушова я бях разредил до 40% и бях много доволен от резултата, според мен не по малко от 30%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 00:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
cekobecan написа:
Аз не съм специалист както много други но аз е разреждам до 23%.Варил съм и на 40% няма разлика.
Има разлика!...
cekobecan написа:
Преваряй всичко на едно само първите 150 грама ги изхвърли.На мойто казанче от 27 л при разредена ракия на 25 % вадя 10 до 11 литра на 67% като аз събирам при варенето до 10%.
Защо 150 грама да изхвърли а не 1000-1200mL ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 00:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Добре де след като има разлика можеш ли да кажеш каква е, и на колко процента трябва да се препича?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима