Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 06:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
gizdo007 написа:
......... изкарах 10л. туба от минерална вода на 50 градуса и 4л. на 45 градуса, също така едни 10л патоки на 30 градуса. Ракията я държах 5 дни с отворена капачка и снощи като премерих градуса тази дето беше 50 сега е 40, а тази дето беше 45 сега е 30 градуса. Патока си е затворен с капачка и не е мръднал.
Възможно ли е на казана спиртометъра да ме е излъгал, защото течеше бая топла ракията от чучура или е изветрял градуса от отворения съд?


На някой спиртомера лъже и то с доста! Това, че е текла "бая топла ракията от чучура" е голяма грешка. От това следва и грешка в отчитане по спиртомер. Обаче при високи температури спиртомера отчита по-големи стойности и при охлаждане на ракията до 20 гр.С показанията по спиртомер трябва да се намаляват. Аз като аерирам държа отворен съда по 10 дена и повече и спада с 1-2 деления по спиртомер. Някакъв приблизителен вариант да провериш твоя спиртомер е да измериш купена ракия и да сравниш показанията с етикета. Това по възможност при 20 гр.С. Или около тази температура и после по таблиците ще се коригира. http://vinarko.com/tablitzi/2-tablitza- ... r-0-100-ob

ПП: Направих експеримент на неразредена крушова ракия
- при стайна температура 21.5 гр - показание по спиртомер 55.
- при загряване до 35.5 гр - показание по спиртомер 60.
При разлика от 14 гр разликата е 5 по спиртомер. Трябва да е текла ракията при температура около 50 гр за да има разлика 10 по спиртомер. Това е доста и дава голяма разлика в измерването.


Последна промяна IVO 68 на 07 Окт 2015, 13:39, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 08:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
При по-висока температура спиртомерът потъва повече (отчита по-голям градус алкохол) защото топлата течност има по-малка плътност (разширява се) , а той мери плътност.
Т.е. ако те на казана са мерили топла ракия и е показвал 48 примерно, нормално е после на 20градуса Целзий да покаже 42.
Оставянето на тубата без капачка е свалило още някой друг градус и сега е под 40, но пък се е аерирала добре :megagrin:
Аз лично аерирането в туба го правя така : махам капачката и пускам вътре маркучето на помпичка за аквариум (въздушна), която да бълбука вътре долу ниско в тубата. За да не ми бяга алкохола - запушвам гърлото на тубата с топка найлон или гумена ръкавица на топка.
Въпреки това, за две три седмици бълбукане градуса пада с до 5 единици.
Затова и не я разреждам докато не мине поцеса на аериране.

(Обратно на спиртомера, захаромера при по-топла течност отчита по-малко, тъй като захарността е право пропорционална на плътността, а тя при загравяне намалява)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 09:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Georgi_Romeov написа:
Добре де след като има разлика можеш ли да кажеш каква е, и на колко процента трябва да се препича?


Разрежда се на първо място от съображения за сигурност!Разрежда се до 20-25%.Всичко над тези стойности при дестилация води до концентриране на пари с висок %,а при едно даже леко издишане на казана може да доведе до възпламеняване и необратими последици за оператора му...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 01:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Georgi_Romeov написа:
Добре де след като има разлика можеш ли да кажеш каква е, и на колко процента трябва да се препича?
Мда, безопастността преди всичко! Мисля границата да беше 28-30%, както и да е.

Има на няколко места във форума графиките за коефициентите на ректификация на примесите. Към примесите спадат и ценните за нас ароматни съставки. Според процента на зареденото за преварка зависи как ще се отделят или пропуснат примесите в ракията. Първоточните, междинните и т.н. Та, има разлика дали ще е заредено 20% или 44%
За конячни дестилати, при втора дестилация, спомням си зареждаше се май на 32%, на конячните системи. Това е съвсем накратко и не по темата, иначе може речи да се пишат...

Сещам се сега за споровете около така нареченото "натрупване" на примеси в колоните. Първо трябва да се изпарят примесите от казана за да се "натрупват", и пак сме там, при КР а те зависят от процента на зареденото и т.н. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Здравейте, преварих ракията и докарах 12л чудесна и ароматна ракийка на 65 градуса.
Сега имам въпрос за джибровата.
Миналата събота от 200кг грозде за вино, източих 100л вино за тиха ферментация, а в джибрито сипах захарен сироп 75л вода на 23кг захар. Вече на 9- и ден захаромера е почти на 0, шапката се разреди, но клечката кибрит гасне и над бидона все още не може да се диша- има все ощя много серен двуокис. Да чакам ли още или да отивам на казан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 23:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Чакаш...и опитваш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима