Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 23:25 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
● Неузрял плод

    Симптоми
      Липсващ сортово-специфичен плодов аромат, тревист или билков мирис.

    Предотвратяване
      Контрол на зрелостта на плода.


● Презрял, загнил или плесенясал плод

    Симптоми
      Гранива или гнилостна миризма.

    Предотвратяване
      Подбор и добро измиване на плода.


● Заразяване с млечнокисели бактерии

    Симптоми
      Поява на акролеин. Остра, подобна на хрян миризма, дразнене на лигавиците.

    Предотвратяване
      Добро измиване на плода, спазване на хигиена, стерилни прибори.


● Оцетна (етанова) киселина

    Симптоми
      Кисела, оцетна миризма. Поява на ацетати.

    Предотвратяване
      Прекратяване достъпа на въздух, използване на висококачествени дрожди, стерилна работа. Недопускане на бавна ферментация или престой на материала след приключването ѝ.


● Етилацетат

    Симптоми
      Остра миризма, напомняща разтворител, лак за нокти.

    Предотвратяване
      Недопускане на оцет (виж предишната точка). Използване на чист плод. Засяване с работоспособни дрожди, осигуряване на достатъчно интензивна и чиста ферментация. Подкиселяване с винена киселина до pH 3. Изолиране от въздушния кислород.


● Ацеталдехид

    Симптоми
      Остра, тревиста миризма, напомняща сено, стари джибри.

    Предотвратяване
      Виж предишните три точки.


● Диацетил (най-вече при презрели круши)

    Симптоми
      Миризма на масло, сметана, презряло.

    Предотвратяване
      Подкиселяване pH 3. Стерилност. Виж "млечнокисели бактерии".


● Плесени

    Симптоми
      Миризма на застояло, мухъл.

    Предотвратяване
      Добър подбор и измиване на плода. Добро почистване на амбалажа, работните съдове, бъркалки, маркучи, инструменти и т.н.


● Сероводород

    Симптоми
      Миризма на развалени яйца, мая, сяра.

    Предотвратяване
      Контрол на киселинността и захарността. Осигуряване на азот за дрождите (ДАФ). Използване на устойчиви и работоспособни дрожди. Поддържане на достатъчна за дрождите температура, особено в края на ферментацията.


● Меркаптан

    Симптоми
      Миризма на чесън.

    Предотвратяване
      Виж "сероводород". Недопускане на продължително съхранение на материала, особено с джибрите или върху калта.


● Етилкарбамат

    Симптоми
      Миризма на горчиви бадеми, костилки.

    Предотвратяване
      Премахване на костилките от плода, без да се нарушава целостта им.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1 мнение ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима