Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
kaishev написа:
Захарта я инвертирам по следната рецепта:10 кг.3 л. вода и 7-10 гр. винена киселина завират и врат 15-20 мин.

Не разбирам - защо е необходимо да завират? Какво се постига с това? Не е ли достатъчно в топла вода да се разтвори добре захарта да се добави винената киселина и после всичкото във варела с джибрето?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
Цитат:
Не разбирам - защо е необходимо да завират?
Дезинфекция


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Хм, я да видим продуктите - питейна вода, захар, лимонтузу. Какво трябва тук да се дезифекцира, колега? ;)

Сега се информирах за инвертирането на захарта. Не е така лесно - само със изваряване. Непрекъснато бъркане и най-вече необходимост от ензима инвертаза.
Същността е :
Захароза=фруктоза + глюкоза
т.е. "лъжем" дрождите, че ги "храним" с плодов сок :D

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 15:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
По принцип в захарта може да има бактерии.
Но за инвертиране без инвертаза и аз не бях чул. И най-важното дали има полза да се инвертира предварително захарозата. Дрождите нали си го произвеждат тоя ензим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Така че, цялата процедура по изваряване на зах. сироп е напълно безсмислена. Но на който му харесва, не пречи да си я практикува.

Бай Танасе, по принцип бактерии има навсякъде ;) Да не говорим за джибритата...
Та значи ли това, че и тях трябва да варим :megagrin:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Мой приятел има сладкарски цех и всеки ден прави по един казан 130 л. инвертиран сироп . Пълни казана до някъде с вода загрява я, изсипва захарта направо от чувала. Казана е с водна риза. Като заври слага само лимонтузу, и изключва подгряването. Ври някъде към десетина минути и е готов.
Мога да го питам за пропорциите, но за него е важна и гъстотата. Давал ми е готов сироп и съм го пробвал точно на джанки.Не усетих разлика. :nixweiss:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
itev, да не прибързваме със заключения. Възможно е дезинфекцията да е само бонус от процедурата, описана от kaishev. За мен въпросът се свежда до това, дали монозахаридите са за предпочитане. Дали разграждането на захарозата не товари дрождите и оттам странични ефекти при ферментацията.
Досега мислех, че инвертиране се прави с инвертаза (оттам и името на ензима).
http://www.analytica-bg.com/bg/enzymes- ... invertase/
http://mpetrov.net/invertiran-zaharen-s ... -invertaza
Но явно може и при нагряване в кисела среда.
https://vk.com/wall-47356017_1244
http://kuharka.ru/talk/eat/cakes/6428.h ... ent=587603
Посочени са солна, лимонена, млечна, оцетна к-на. И баджо описа сладкарска рецепта с лимонтузу.
И сега идва интересния момент. Някои твърдят, че дори самогон, приготвен от инвертирана захар е коренно различен.
http://samogonka.org/braga/invertirovan ... bragi.html
Други, че ако дрождите не преработват захароза, а глюкоза и фруктоза, няма да миришат лошо след лизирането.
http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=978.0
А сега да видим дали е напълно безсмислено :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 15:25 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Бай Танасе, не съм достатъчно наясно с химията, за да преценя възникващите рискове с оксиметилфурфурола при инвертирането на захароза, но определено има такива. На всичкото отгоре и евентуалните практически ползи са съвсем неясни и експериментиралите се изказват противоречиво. Модераторът там сам дефинира критериите - "Коллеги, для оценки сбраживания (выхода) существует единственная методика - получить ВЕСЬ спирт. Все остальное - от лукавого.", което е прекалено опростенчески подход и се различава радикално от нашите цели.

При инвертиране на захар в домашни условия практически е невъзможно да се контролира получения вреден ОМФ. Да не стане така, че вместо да изпишем вежди, да избодем очите. ОМФ е една от причината за критиката срещу промишлените продукти с глюкозен сироп.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Да и не само това. Модераторът твърди, че в началото ферментацията протича бързо заради глюкозата, която е предпочитана от дрождите. После се "мръщели" на фруктозата и ставали лениви от отделения вече алкохол. Това трябва да се коментира от хора наясно с биохимията. Доколкото знам си има дрожди и за фруктоза.
А и при тях целта е ректификат. При нас водещ критерий е органолептиката. И ако Reflux е забанен, че предизвиква Лукавия, то има и други авторитети. Например на 7 стр от темата Zapal пише, че няма воня при ферментацията. Има печатна грешка, срува ми се - "Чисто ни инвертированном сахаре" да се чете "Чисто нА инвертированном сахаре" http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=978.120
Относно ОМФ има и други начини за инвертиране при по-ниски температури. Пчеларите също инвертират захар.
Не смея да твърдя, че е по-добре, писах, че е възможно. Заслужава си да се порови според мен и то именно за капризни плодове, които не се сулфитират - по-бърза ферментация, липса на странични миризми, а ако се използва винена к-на и снижаване на ph (киселината не участва в реакцията и трябва да се неутрализира ако е неорганична).
Иначе, още през 2011 Петьо Малчев е повдигнал въпроса в темата 10 Божи заповеди :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 19:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Пчеларите използват естествената инвертаза в меда, но явно ОМФ пак се образува, защото тъкмо чрез него лабораторно се доказва процента на фалшивия мед.

Май наляхме офтопик, ама после ще разделя темите, като се оформят.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ОК :)
Пчеларите са на друго мнение - http://beehoneyportal.com/library/kak-s ... ral-sirop/
И още 2 линка засега
домашно
http://mpetrov.net/tag/%D0%B8%D0%BD%D0% ... 0%B7%D0%B0
и промишлено
http://www.toshev-ltd.com/bg/Produkti-z ... inovation/
ПП. При ТК около 115*C колко ще премине в дестилата :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 19:57 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Не съм химик и не съм наясно - разширеното тълкуване на ето това ме е заблудило.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Противоречиви мнениея за инвертирането, ОМФ и т.н.
И тук мнения...
http://labspirt.com/forum/index.php/top ... l#msg56155
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,1368.0.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
бай Танас написа:
ПП. При ТК около 115*C колко ще премине в дестилата :?:
"Химический состав коньячных спиртов...
Альдегиды фуранового ряда...
Оксиметилфурфурол (С6Н6О3) имеет молекулярную массу 126, температуру плавления – 35...35,5 оС, температуру кипения – 114...116 оС. Хорошо растворяется в этаноле, воде, уксусноэтиловом эфире"

Добре се разтваря в етанол и вода... Следва да си има Кр оксиметилфурфурола.

Игорь, относно плюсовете и минусите от инвертираната захар.
http://labspirt.com/forum/index.php/top ... #msg118535


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2015, 12:34
Мнения: 11
Захарозата може да се инвертира в присъствие на минерална киселина и продължително варене. Обаче така се отделят доста странични вещества- не е само фурфорол... а и става много топло в помещението...жал ми е за сладкарите.....
Другият начин е ензимна инверсия- излиза по евтино и температурата е 30- 60 градуса и няма фурфорол.....използва се ензим Инвертаза....

Е наистина се лови при анализ....но само ако меда се фалшифицира тотално....например почти само инверсна захар.....иначе главно се използва като храна за пчелите и в редки случаи се добавя в меда, но само за коригиране на някой параметър, който излиза малко над нормите...например пестициди...
В домащното производство няма смисъл от инверсия...ако не се бърза де.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима