Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Сеп 2018, 18:09 Дата и час: 25 Сеп 2018, 18:09

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 04:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 645
Местожителство: Берлин
Ще засегна темата за озахаряването-най - вече за направата на уиски-особенно , за царевицата... тип чичо Джак Даниелс...и др.-където са големите мъки !!!! Първо!!!!-разваряването на материяла ( царевица) отдавана е изхвърлено при тези технологий..тъй като, при разваряването ,в миналото-презумцията е била, да се увеличи количеството получени - обобщено накрая- захари-оказва се обаче,че при по- високи температури на варене , разграждането на моно захарите, като прицес е по- голямо, отколкото добива на допълнителни захари - значи-получените глюкоза и фруктоза или някой други моно захари,при висока температура,се трансформират в не захари - съответно в алдехиди,кетони, които не ферментират.Така,че-добива не расте- разрастват се нашите мъки -качамак ли ще е... :D мамалига ли ще се получи.. :D А после как да го филтрувам.... :wallbash: Голяма скоба -( това нас много би ни улеснило,но и даже това не е нужно- старите спиртни и нишестени заводи-например Разград ...Правят хидро- термична обработка....на целите зърна,накисват ги 48 часа в хладка вода.....След като стане еластична обвивката,пускат през валци,смачкват зърното- нишестето изтича в течна фаза, и от не- рзтворено се е получило разтворено нишесте ....от тук- нататък следват процесите на озахаряване....)Даже до тук става ясно, че никакво варене не е нужно.... а новите заводи работят по тн. механично ензимни методи... Малца също е ензим....тоест няма ВАРЕНЕ !!!!! За нас-разчупена царевица ,пшеница и тн....-едрина - като малца съотношение 1/4 или 1/3 ( за неверници :megagrin: ) 63 градуса...... и успех.....и pH -то ей !!!!

Само да дам пример-В завод при pH 5,4 за няколко минути се е озахарило -за царевица иде реч... пъти повече отколкото при pH 5.9 За няколко часа !!!!!!!!!! :prost:

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 09:18 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7121
Местожителство: София
Звучи прекалено хубаво за да е истина...дай препратки към тези материали и някоИ нови технологиИ

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 16:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 645
Местожителство: Берлин
Няма как да дам препратки-Това са думи от устата на проф. М.Маринов...Бях споменал, че имах среща с него....Тогава-освен многото други общи въпроси го попитах и за озахаряването на царевицата.... Сега на пролет,като си дойда-пак ще го питам, ама вече много по-конкретни неща.... ;) Та..... така отговори той.....както го написах-точо го цитирах....И аз гледам и се ровя тук-там-навсякъде разваряват,изваряват.....Затова и не смеех да споделя тук,ама снощи :saufen: и морето до колени и добих смелост....А от сутринта се ровя в тубата да намеря без разваряване,но и без ензими...само това намерих от стотици.....Ама работи значи... ;) а всички други стотици си готвят кашите.......

https://www.youtube.com/watch?v=h40-YDD3Ouc

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 16:40 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Без да съм много в час на материята, браво akiro. :thumbs1:
Коментара под видеото:
"Для начинающих.В моём видео приведён один из примеров описанных в книге " Производство спиртных напитков"авт.А.К Дорош и В.С.Лисенко стр. 65-66 вар.5."
За тази книга струва ми се някъде бях пускал препратка...
За втори път предлагам, ако има някакъв начин проф. М.Маринов да стане почетен член на форума. Не съм сигурен в титулуването "почетен член" но е ясно за какво иде реч... ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 18:38 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1460
Местожителство: Дупница
Браво Акиро - хубава работа си свършил снощи!!! А казват че пиенето било вредно ! :megagrin:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 645
Местожителство: Берлин
Просто споделих нещо,което ще правя на пролет...При по-малки обеми е по-лесно разваряването...аз с мойте - нямам шанс...А няма начин от почти 6000 човека форум да няма хора с конкретен опит.....Гонят ме съмнения за вкуса...Но и при чисто малцовото, пак са само 63 гр..С.Освен ако не играе чичко Пастьор...

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
На посочения клип се вижда правене на малц от зърно - ечемик, пшеница и ръж.
В последствие този малц го смилат на каша през електрическа месомелачка (аз го правех с ръчна понеже нямам електрическа), смесват го с пшенично брашно и вода и правят озахаряване с повишаване на температурата от 45 градуса до 65.
И това съм правил и то много пъти.
Разликата между озахаряване с разваряване и такова без разваряване е в рандемана на захари и съответно спирт - не е голяма разликата.
Аз бих го направил с разваряване с помощта на термостабилна алфа амилаза , с последващо охлаждане с подобна на посочената в клипа серпентина и подкиселяване до пеха 5.2 след внасянето на малцовата каша. Но и без разваряване пак ще стане, просто ще "пусне" малко по-малко на теория, а може би и на практика, но в края на процеса пак ще има същия по качество зърнен алкохол, от който както е видно от думите на автора на клипа - може да се добие или уиски или водка.
В зависимост дали ще се отлежава или ще се ректифицира.
Аз лично не съм съгласен че за уиски ще се мине само с отлежаване на сиреца в дъбово буре. Или може би не съм разбрал добре думите на мужика.

А ако аз реша да си правя зърнен алкохол - ще го направя така :
1. Смесване на малцова и немалцова каша с вода при около 35 гр.
2. Плавно повишаване на температурата до 52 гр. и пауза там около 20 мин. за да се задействат ензимите на малца разцепващи бетаглюканите и протеините. Това ще даде свободен азот и аминокиселини за ферментацията и ще улесни филтрацията или ако се налага - центрофугирането на "бражката".
3. Бързо подгряване и разваряване с помощта на термостабилна алфа амилаза (промишлен ензим) около 30 мин.
4. Охлаждане до 65 гр. с помощта на серпентина , внасяне на нова порция малцова каша и подкиселяване до пеха 5.2
5. Озахаряване на 60-62 гр. за колкото трябва време - час и нещо. До добра йодна проба.
6. Охлаждане до температура на ферментация и внасяне на дрождите.
и нататък е ясно.
Дестилира се само течното и т.н.

Има и още един подход , характерен за Шотландия :
Ферментира се само течност по следния начин -
източва се течността от първото озахаряване посредством специален съд за прецеждане с лъжливо дъно и триците се промиват с вода както се прави по пивоварната технология, но промивните води не влизат във ферментатора, а с тях се започва ново озахаряване.
Източва се течността от второто озахаряване и се добавя в общия ферментатор като с промивните води от второто озахаряване се започва трето и т.н.
Това е подходящо ако се прави непрекъснато озахаряване след озахаряване до безкрай.
Така във ферментаторите захарността е (началната захарност) около 20 % в зависимост от количеството вода при озахаряването (т.н. хидромодул)
И същевременно няма загуби от остатъчен екстракт в непотребните трици.
Ферментацията само на течност дава много по-мек алкохол и по-малко странични миризми в крайния алкохол (както и сами сме се убедили при ферментацията на плодови каши).

Всъщност, усилието за правене на малц е съизмеримо с усилието за разваряване на немалцовия материал. Тъй че , може би по-добре е да се прави зелен малц на каша, отколкото да се разварява и обработва с промишлен ензим немалцово зърно. Поне в домашни условия.
В промишлени - не знам ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 645
Местожителство: Берлин
Доста се рових, но намерих само този клип-със зеления малц.....Иначе,основната реч беше за царевицата.....но на две паузи 55 С.. и основна на 63 С.-С хубав - вносен малц...Това с двете паузи е моя приумица изхождайки от таблица за клейстеризация на цитираната от Тони книга...ако я намеря ще я постна.... А Маринов каза:Смело на 63 градуса и това е.. никакви разварявания...Иначе за класическите варки на други зърнени....съм харесъл и имитирал това:

https://www.youtube.com/watch?v=LrHeXiLCmp0

Особенно циркулацията при промивка !!!!

П.п. А някой, озахарявал ли е чисто нишесте било то царевично или пшенично-с хубав малц ???Най-вече питам за вкуса-за рандемана ясно....особенно на тази цена- около лев за кило.... :)

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2604
Местожителство: Пловдив
Тц, тц, тц, тъкмо щях да те похваля за смелостта и нестандартното мислене :respekt:
А то
akiro написа:
... така отговори той.....както го написах-точно го цитирах...


Важното е да има прогрес :) :prost:
ПП. Индианците. Докато мъжете ловували, жените не се занимавали с глупости, а дъвчели жито и го плюели в съдовете за ферментация ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 645
Местожителство: Берлин
Щот съм честен човек.... :P Ама нещо бавно напредвам......На пролет ще се развихрям....

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 15:04 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1208
Ако става въпрос за тази книжка, може да се види от линка по-долу.
"Производство спиртных напитков. Сырье, аппараты, технологии получения спирта и водки" - Дорош А.К.

http://booksshare.net/index.php?id1=4&c ... 995&page=3
Скачать (прямая ссылка): dorosh.djvu


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 18:38 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
akiro написа:
....На пролет ще се развихрям....
Мнооого, много време има до тогава. Чудя се дали да не забъркам след месец-два една доза за малолитражката. :? akiro и victoryvt вероятно няма да сте против да ми станете консултанти. От затварянето на люка на дестилатора нататък си знам... ;)
akiro, я провери в гуглето за "холодное осахаривание", във форумите. Има теми...
Книжката е същата, да... И поста намерих, страниците и т.н. viewtopic.php?p=50520#p50520


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Само една вметка - понеже и затова съм спорил с "неверници" :
Разликата в рандемана на захари и от там на спирт между български малц (Болярка) и немски малц (Вайерман / Бест малц) от тип пилс малц е в рамките на процент - два.
Или иначе казано почти няма разлика.
/За съжаление от Болярка вече е почти невъзможно да се закупи малц освен с камион за насипни товари и то от тон нагоре. В Чирпанския завод питат - "Колко вагона желаете да закупите" , Елин Пелин го нарязаха на скраб, а в Плевен са французи .../
Т.е. - дали е немски или български малца - разликата би се загубила в неточностите на домашното озахаряване и т.н.
Докато разликата между домашен малц от фуражен ечемик и какъвто и да е промишлен малц е съществена.
Просто защото няма от къде да намериш пивоварен ечемик и ще трябва да ползваш фуражен, и отделно дето много трудно ще поддържаш оптимална температура на покълване на зърната.
Но ако целта е просто да се ползват ензимите му за озахаряване на някакво нишесте (брашно, зърно, грис и т.н.) си струва да се пробва. И няма нужда да се суши - мели се както е мокър , но трябва да се преизчисли количеството поради наличието на 50% влага (вода) в него.
(Примерно - ако за 20 кг. немалцово зърно преди си ползвал 5 кг. промишлен малц, сега ще трябва да си направиш поне 10кг. мокър собствен малц, че и горница)
А за уиски истината е в бурето, а не в озахаряването :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 645
Местожителство: Берлин
Да Тони има, но специално търсех в тубата да се види какво става точно ;) Книгата е точно тази-Доброш А. К.,Лысенко В.И. Произодство.... стр е 32-таблицата-от където става ясно:
пшеница начло набухвания-65 С.(край)-клейстеризаций-80 С.....Царевица: 55С.-75С. ръж:50с.-55С......ечемик 57.5С.-62.5С. -Още оттук става ясно,че не са нужни никакви разварявания.....качамаци и тн.----Още повече, както каза професора,че и се губят захари под формата на кетони,алдехиди....

Стига с тез шеги за консултаций-така и така ме е срам....Няма тук във форума- по-голям капацитет и специалист на тази тема от Иван Flanker.... :respekt: - Поне засега аз не знам- Ей, да не се обиди някой ей !!! :prost:


Викторе.. :respekt: Един от началните ми учители :respekt: Така и никой до сега не отговори: Чисто нишесте... било царевично или пшенично.... да се озахари с ХУБАВ малц -какъв е вкуса,Дали няма да е като към хубав малц прибавим захар....(след озахаряването говоря)....За по- голям рандеман.....някой така правят..... аз питам за вкуса.... :prost:
П.П.
По-конкретно да питам-ако към 40 кг. малц се прибавят15- 20 кг чисто нишесте ще се изпорти ли вкуса.....

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 09:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7121
Местожителство: София
victoryvt написа:
Разликата в рандемана на захари и от там на спирт между български малц (Болярка) и немски малц (Вайерман / Бест малц) от тип пилс малц е в рамките на процент - два.

А разликата във вкуса каква е?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: arion и 36 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима