Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 22:05 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Вижте сега следващия път смятам да варя от ябълки вие ми казвате да гледам материала да е около 20% а чета в друг форум че не трябвва да е над 18%
viewtopic.php?t=25&highlight=%FF%E1%FA%EB%EA%EE%E2%E0

кое е верно...

И имам още 1 въпрос.
След като смесим захарта водата и ябълките не трябва ли да мине едно известно време за да се оеднакви захарноста на плода и захарния сироп. в общи линии след колко часа трябва да измерим с захаромер.
Ако отегчавам някой извинете ме

Изпратено след 38 секунди:
Аджамия съм (на диалект новобранка)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
trayn написа:

кое е верно...

Траянски здравей отново, сега прочетох разесненията по темата относно ябълковата ракия,там колегите обесняват, че тази пращина е по-капризна от останалите и в такъв случай се придържай към тези 18% и разесненията по темата която си намерил. А за останалите пращини които правиш се придържай към тези "универсални" 20 % .

trayn написа:

не трябва ли да мине едно известно време за да се оеднакви захарноста на плода и захарния сироп.

Просто трябва първо да разтвориш захарта в топла вода,казвам топла понеже по-лесно се разтваря,а и допринася за бързото размножаване на дрождите. После слагаш плода (намачкан,нарязан,пасиран и т.н.) и бъркаш якоо :) . 5 минути бъркане му стигат... Важното е да не остава неразтворена захар на дъното.

И колега не се пртеснявай питай. За това е форумът :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 12:51 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Ясно и след якото бъркане слагам захаромера ако не показва Близо 20% добавям захар или само вода За да стане точно. Сега възниква друг въпрос как мога да преценя колко вода се слага на материала за да не е гъст или рядък.

Благодаря ти много за вниманието (май ще станем приатели) :D щото имам много въпроси от отговорите на които следват още въпроси...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 17:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
колегите са винаги готови да помогнат не се притеснявай. Значи ще оставим тези ябълки на страна,защото не съм варил никога такава ракия. Ако смесиш 1:3 вода захар получаваш 25 % захарен сироп. Тази пропорция е подходяща за слабо захарни плодове като кайсии,праскови ... Има колеги ползващи пропорция 1:4 което прави 20% захарен сироп. Предполагам ти би трябвало да се насочиш към тази пропорция,но изчакай някой да потвърди. А за количеството плодове от теб зависи. Аз принципно слагам малко плодове,за аромат.На 200 л бидон слагам около 60-80 кг плодове.
Успех !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 20:35 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Тъй като се оформи нова дискусия, я отделих от темата за рандемана.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 12:39 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Ясно за съотношението захар вода е повече от ясно дори да не спазвам пропорция захаромера показва всичко но не ми е ясно каква е пропорцията килограм плод към захар или към захарен разтвор.
Примерно: има много блогове в които пише че хората слагат 35 кг плот 25кг захар от там следва и водата.
На мен това ми се струва много. Аз искам ракията ми да е с много плодове и сравнително малко захар (минималното нужно)
Но пък ако сложа малко захар по пропорцията с водата (малко захар малко вода) и материала става сух кашест чувал съм че не е добре както за ферментацията така и за казана. ( за казана майсторите добавят вода преди варене и можеби не е проблем не знам.
Ако може някой да ми помогне ще съм благодарен...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 13:07 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
В казана не трябва да се добавя вода! Това сваля добива като количество и като градус. Накрая получаваш по-малко ракия с по-нисък градус.
Иначе най-добре се дестилира рядък материал, тоест филтриран от джибрите. Редкият материал по-трудно загаря.

Друго е ако правиш втора преварка и предварително си нагласяш градуса на материала, който ще дестилираш до колкото искаш (примерно 20-25%).

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 13:24 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Моето съотношение е 1:1 плод-захар


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 16:04 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
trayn написа:
Аз искам ракията ми да е с много плодове и сравнително малко захар (минималното нужно)

Що се отнася до аромата на ракията, това е похвално.

Намачкай суровината в бидона и разбъркай хубаво. В професионални условия слагат и пектиназа за втечняване на пращината, ама ние ще минем и без нея. Отдели си половин кана и с помощта на захаромера и калкулатора уточни пропорциите в нея. Ако объркаш нещо, връщаш каната в бидона, разбъркваш и вадиш нова проба. Като сметнеш колко е нужно - сипваш в бидона колкото трябва.

При ябълките дрождите понякога се развиват бавно, особено при по-киселите сортове. Затова не слагай отведнъж всичката захар, а отдели една трета за след ден-два, като видиш че ферментацията е тръгнала. Тогава захарността ще е паднала, но не се лъжи да слагаш повече захар от предварително пресметнатото.

Заради недостиг на азот в ябълките се слагат торове за дрождите, но и амоняк може да свърши работа.

Обикновено се подслажда с отделно приготвен захарен сироп, защото иначе захарта трудно се разтваря.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 16:49 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Благодаря много за съвета.
Но все пак искам друга пропорция за захар плод примерно 100кг плод 25 кг захар как е ( и не говоря само за ябълки по принцип)
Благодаря...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 17:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Не става "по принцип". Кайсиите имат захарност 5-6%, ябълките 5-11%, а гроздето може да е доста над 20%. Зависи колко е узрял плода и какъв сорт е. За ябълки се препоръчва оптимална захарност 18%, за круши повече...

Смятай за зрели хубави ябълки средна захарност от 10%. За да я направиш 18%, слагаш 9,8kg захар на 100kg суровина. Отделно от това за водата, която доливаш, смяташ 220g захар на литър вода, т.е. 18% захарно съдържание. Вода слагай само колкото пюрето да не е много гъсто.

Във твоя пример с 25kg захар, трябва да долееш 69 литра вода...

Сметките са едно, но меренето си е друго - не знаеш предварително какъв плод ти се е паднал.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 22:19 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
По този въпрос колкото хора толкова и мнения. На кайсиевата и смокиновата слагам 30 кг. захар на 100 кг. плод на синята слива 50 на сто. Зависи от това каква ракия искаш да направиш. Махай костилките на костилковите продове преди ферментацията и прецеждай материала преди варене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 22:51 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Хм много интересно мене сякаш теорията ми е по интересна от практиката.
Следващия ми въпрос е каде мога да намеря приблизителната захарност на всички плодове. За да мога да смятам преди да правя.
А и не разбрах защо трябва да сложа на ябълките 9.8 кг захар на сто а не 8 за да стане процента от 10 на 18 (Теоритично)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 23:04 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
venci написа:
По този въпрос колкото хора толкова и мнения.

Така е - зависи кой какво иска да постигне.

Ако търсиш количество, слагаш повече захар - ограничение няма, че може даже и плод да не слагаш :wink: Аз пък предпочитам да сложа възможно най-малко, щото я предпочитам по-ароматна, без да ме интересува колко ще изкарам... Вероятно истината е някъде помежду... :)

Изпратено след 7 минути 40 секунди:
trayn написа:
А и не разбрах защо трябва да сложа на ябълките 9.8 кг захар на сто а не 8 за да стане процента от 10 на 18 (Теоритично)

Суровина 100kg със захарност 10%
т.е. имаш 90kg плодна маса + 10kg захар

добавяш 9,8kg захар
и получаваш 90kg плодна маса + 19,8kg захар т.е. заедно са 109,8kg

или захарност 19,8 / 109,8 = 0,18 = 18%

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 02:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
шефски много ябълки си сварил а ? :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, Мартин85 и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима