Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2009, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
10-те божи заповеди, са не кради, не лъжи ...... и т.н.
Ами господ ако беше написал 10 заповеди за направа на ракия какви ли щяха да бъдат те ? Аз мога да дам предположения за някой от тях:

1. Не слагай гнили плодове в материала.
2. Не прави захарноста на материала по малка от 18% и по голяма от 22%

Предлагам всеки да даде свойте предложения накрая да ги обобщим и изберем 10 НАЙ важни правила при варене на ракията.
:lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2009, 00:43 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
:) Подкрепям. Аз се сещам за доста повече от десет, ама после ще ги степенуваме. :)
  • Използвай само ароматни, добре узрели и здрави плодове без натъртени, загнили и плесенясали. Избирай добри ракиени сортове (ех, вилямова масловка...).
  • Измивай плода преди приготвянето на кашата. Изчиствай мъха на дюлите. Премахвай листата и дръжките.
  • Не разрушавай костилките и ги изваждай от кашата при първа възможност.
  • Предпазвай пращината от бактериална зараза - подкиселявай при необходимост с лимонена киселина, паток и т.н.
  • Поддържа захарност 18-22% или съответно по-малко, когато се спиртова с първак и паток.
  • "Дивите" дрожди носят риск. Използвай собствено производство или готови сортове.
  • Поддържай идеалната температура на ферментация 15-25°C.
  • Дръж пращината на тъмно и без достъп на кислород.
  • Вари пращината веднага след спиране на ферментацията.
  • Използвай излъскан и измит меден казан с голям купол.
  • Преварявай ракията.
  • Внимавай и бъди щедър с първака и патоките.
  • Отлежавай ракията във винена дъбова бъчва най-малко 2-4 месеца.
  • Отлежавай ракията неразредена и я разреждай с дестилирана вода при бутилирането.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2009, 10:34 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Браво Петъо. За тая ти мисла чадо шапка ти свааляяям.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2009, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Админе само с едно нещо от твоите предложения съвсем малко не съм съгласен това е миенето на плодовете, но по нататък се поправш като казваш че задължително трябв да се сложат дрожди.
Мисля че миенето и слагането на дрожди не са от най задължителните, защото ако не мием плодовете може да не слагаме дрожди.
Според мен по въпроса за дрождите не трябва да се месят, какво имам в предвид примерно да правиш кайсиев материал и да сложиш мая за хляб или винени дрожди. те променят вкуса на краиния продукт, нека каисиевите дрожди си ядът каисиите, сливовите сливите, а маята за хляб ако правим ракия от зърно.
А и това за винените дъбоби бъчви, ако имаме каисиева ракия то вкусът и ще се промени /ще се измени каисиевия вкус/, нали целтъ е да измъдрим 10 универсални правила. Дъбовите винени бъчви /в които предната година е стояло вино/, са за гроздовата ракия, макар че ги използват при коняка и уискито. Ако си съгласен да го променим на дъгово, черничево или акациево буре.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2009, 17:50 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Прав си, Петьо. Винената бъчва е частен случай, а дефиницията ти беше за общи правила :) И кестенови бурета използват французите за калвадоса си. Та вероятно нека остане само "дървено" :)

А за дрождите... Прекалено често разочарованията са свързани с тях. С миенето наистина повреждаш дивите дрожди, но също и бактериите, дето могат да навредят. Профитата слагат разни специални сортове дрожди, с които имат добра повтаряемост на добри резултати. Ама ние си слагаме някакви безименни дрожди от агроаптеката или дори хлебна мая, щото я има в бакалията отсреща :) А разните там Турбо-не-знам-какво не са много удовлетворяващи, освен ако не правиш водка.

Някъде бях чел, за самостоятелно приготвяне на селекция от диви дрожди с хмел и т.н. и ми се ще някой ден да пробвам. Нямам представа къде в София може да се намери хмел...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2009, 05:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
При казана на който варя ракия има 10 божи заповеди на добрия ракижия,не ги помня но имаше нещо като пий ракията най рано 100 дни след изваряването.
Най ми хареса 10-тата заповед " Наздраве"
За дрождите petiomalchev е прав само по предназначение и по предписание на производителя.
Купих винени дрожди за бяло вино и за ракия,така пише на етикета ще ги изпробвам,в крайна сметка и без тях протича ферментация но се надявам да дадат поне по висок радеман (на алкохол).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2009, 17:53 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008, 18:46
Мнения: 5
Местожителство: Варна
"Купих винени дрожди за бяло вино и за ракия,така пише на етикета ще ги изпробвам,в крайна сметка и без тях протича ферментация но се надявам да дадат поне по висок радеман (на алкохол"

Прав си ама пьрво трябва да убиеш дивите дрожди сьс серен двуокис или калиев метабисулфат чак след това да вкараш винените дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Айде и от мен:
1.Поддържай АБСОЛЮТНА чистота ,навсякъде и във всичко ,от плодовете,водата,съдовете, през казана,бурето,съдовете за съхранение до чашата и заветното..нздраве!!!
Ако не си готов по време на целият процес да отпиеш/опиташ от това което подготвяш за варене или те е гнус,значи няма да стане така както трябва!!! :D :D :D




П.П.Човека се познава по ракията!!!
Мърляча-също!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2009, 13:36 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2009, 01:29
Мнения: 10
Местожителство: Разград
Аз бих добавил:
Ползвай задължително захаромер ! Стига с тези :shock: окомери 1 : 3 и 1 : 4 ;)

_________________
Седя и си мисля седя и си мисля по едно време усещам че само си седя ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2009, 14:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
и аз да се разпиша но за вторият том "10 заповеди за направа на ракия" :lol: и по-точно последната 10-та заповед.


Преди да се заемеш с правенето на ракия, пий една такава.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 15:54 
Offline

Регистриран на: 07 Авг 2009, 14:58
Мнения: 1
[*]Отлежавай ракията във винена дъбова бъчва най-малко 2-4 месеца.

Изказвам дълбоко съмнение в посочения срок. Считам че добрия резултат изисква поне 12 месеца в дъбово буре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 17:22 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ццц :) зависи от бъчвата,ново буре прави хубава ракия и за около пет шест месец,но зависи естествено от обема му :) една година в ново буре е много,затова да се внимава и переодично да се правят проби... :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 20:23 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
ХАха то ново буре първия пут може и на дъска да удари алкохола които вадиш от него, за това трябва на чстичко да се опитва и веднага се вади ..За по неопитните е по хубаво малко бурре 20-30 о 60 литра за по големите количества и си наливаш имаш си и от прясната опредено количество и така няма да имаш грешка с бурето.. иначе председи ли много накъртва и ароматите от гроздето в рачията не се осещат а остава само силиния дъбов аромат които в голямо количество не е приятен за този тип домашен алкохол.. :wallbash: А при мен се е случвало и на втори месец да се вади от бурето и до една година съм държал... наздраве на сички


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 07:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За щедроста при отделянето на първака и патокито която сподели админа бих пояанил количеството на първака е 1% от общото количество на материала заложен в казана /заложен материал 130 л. хвърляме първите 100мл. и отделяме за преварка 1,2 л./. За парцуца отделянето става по лична преценка с опитване, падне ли под 50 ал/гр. ракията която тече от чучура трябва да се следи за поява на лош вкус и аромат /по често се опитва/. На 42 ал/гр. и да няма лош дъх трябва да се спре /навсякъде каззват 40, аз я спирам на 42 защото понякога спиртомера лъже, променя показанията си в зависимост от температурата, за по сигурно/. Как пробвам ракията, вадя спиртомера иго раслкащам леко, след това опитвам вкуса на ракията от това което е останало по него, когато отпиеш от ракията тя е с висок алкохолен градус и ароматите трудно се усещат.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
petiomalchev написа:
10-те божи заповеди, са не кради, не лъжи ...... и т.н.
Ами господ ако беше написал 10 заповеди за направа на ракия какви ли щяха да бъдат?

Предлагам всеки да даде свойте предложения накрая да ги обобщим и изберем 10 НАЙ важни правила при варене на ракията.
:lol:

Моето предложение е:
1. Ракията да е Господ, Бог твой; да не пиеш други алкохол освен Мен.
2.Не си прави кумир и никакво изображение на онова,което виждаш по равтовете на супермаркета, не им се кланяй и не ги купувай
3.Не изговаряй напразно името Ракия, тя е твоя Бог.
4.Помни че в почивния ден не се работи, а се пие от обяд.
5. Почитай баща си и майка си, те са те създали, за да живееш дълго с "мен" на земята.
6.Не убивай себеси и другите с некачествена РАКИЯ.
7.Не прелюбодействувай с друг вид аклохол
8 Не кради казана на ближния си, а си направи сам такъв
10 Не пожелавай лозето на ближния: нито бурето: нито това дето е в бурето
11 .(изгубена)Непожелавай жената на ближния, защото колкото и да е секси все накога на някой е омръзнала.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима