Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 15:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
sioz написа:
"Купих винени дрожди за бяло вино и за ракия,така пише на етикета ще ги изпробвам,в крайна сметка и без тях протича ферментация но се надявам да дадат поне по висок радеман (на алкохол"

Прав си ама пьрво трябва да убиеш дивите дрожди сьс серен двуокис или калиев метабисулфат чак след това да вкараш винените дрожди.



Тук леко си в грешка - сулфатирането убива вредните бактерии, а не дрождите!

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 15:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Убива и дрождите които се намират по ципите ...за това след това се внасят културните!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 18:05 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а сулфатиране без посяване на културни дрожди излишно ли е ....става въпрос в ранен етап при ронкането и за бялото и за червеното


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ika написа:
а сулфатиране без посяване на културни дрожди излишно ли е ....става въпрос в ранен етап при ронкането и за бялото и за червеното

Не-защо да е излишно,загиват дивите, културягите си остават живи но по-бавно набират скорост от колкото ни се иска. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако гроздето е брано и веднага смляно и сложена серниста киселина дивите дрожди измирата а културните които са по ципата им се забавя развитието.
Тъста ми е противник на култивираните дрожди миналата година след сулватиране на шара от димят я чака 20 дни докато тръгне ферментацията, накрая и без култивирани дрожди стана прекрасно бяло вино на цвят, вкус и аромат.
Тръгне ли и съвсем леко ферментацията сулфатирането става безсмислено дрождите се обграждат с кислородни атоми и SO2 не може да свърши своята работа.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 20:24
Мнения: 2
Може би се отклоняваме малко от темата като заговаряме за вино, но аз много често използвам виното като суровина за ракия и затова, ще продължа с въпроса.
Като се има в предвид, че гроздето започва да ферментира 2-3 часа след като го прекарам през машинката за мачкане на грозде, означава ли това, че сернистата к-на трябва да се слага в кацата още при самото смилане на гроздето и сред това да добавим култивирани дрожди?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 11:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Здравейте!
Ако може да ви запитам , за лимонената киселина ми е доста интересно.
Пишете да се добавя за подкисляване на материала , но освен това срещам и друго , лимонена киселина се добавя към захарния сироп за да може да протече инвертаза - т.н инвертиране на захарния сироп с цел разпадане на захарта на прости захари с цел по лесно усвояване - това съм го чел из пчеларските библии понеже ми е интересно.
Та преди една седмица ходих на казан , бях приготвил следната смес - 300кг сини сливи , 50 кг. захар и според това което сочат писанията трябаше да добавя 500гр.лимонтозу , но човекът при който варих ми каза да добавя 2 кг.
След като сварих така приготвения материал получих като краен продукт 86 литра 50 градусова ракия.
За пръв път през живота си добавям лимонена киселина , но очаквам да коментирате не толкова получената суровина колкото количеството лимонена която ме посаветваха да добавя - защо такова количество, човърка ме идеята какво би се променило ако бях сложил само 500гр. както пишат повечето хора.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 12:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
????????????????????????????????????????????? :shock:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 14:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Kiril8305 написа:
Здравейте!
Ако може да ви запитам , за лимонената киселина ми е доста интересно.
Пишете да се добавя за подкисляване на материала , но освен това срещам и друго , лимонена киселина се добавя към захарния сироп за да може да протече инвертаза - т.н инвертиране на захарния сироп с цел разпадане на захарта на прости захари с цел по лесно усвояване - това съм го чел из пчеларските библии понеже ми е интересно.
Та преди една седмица ходих на казан , бях приготвил следната смес - 300кг сини сливи , 50 кг. захар и според това което сочат писанията трябаше да добавя 500гр.лимонтозу , но човекът при който варих ми каза да добавя 2 кг.
След като сварих така приготвения материал получих като краен продукт 86 литра 50 градусова ракия.
За пръв път през живота си добавям лимонена киселина , но очаквам да коментирате не толкова получената суровина колкото количеството лимонена която ме посаветваха да добавя - защо такова количество, човърка ме идеята какво би се променило ако бях сложил само 500гр. както пишат повечето хора.
Поздрави!

Темата е : 10-те божи заповеди за направата на ракия.
С твое позволение бих добавил следното предложение,
И не вярвай на пиян кажанджия защото от пияния и лудия бяга.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Аз знам,че лимонената киселина се слага, за да стане кисела средата и на дрождите да им е готино, щото обичат рН 3.5, а вече самите дрожди отделят ензими,които разграждат захарозата(която не ферментира) до глюкоза и фруктоза.
2кг лимонена к-на са 200 пакетчета лимонтозу, бах мааму

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
hellreiser написа:
Аз знам,че лимонената киселина се слага, за да стане кисела средата и на дрождите да им е готино, щото обичат рН 3.5, а вече самите дрожди отделят ензими,които разграждат захарозата(която не ферментира) до глюкоза и фруктоза.
2кг лимонена к-на са 200 пакетчета лимонтозу, бах мааму

На търговиите има опаковки от по 500гр.бройката , купих 4 такива излезе общо 12лв -което си е нищо в сравнение с това колко платих за захар- 109лв.
В допълнение на написаното по горе - лимонтозуто заргражда захарта до прости захари още при самото притопляне за да стане сироп , така много пчелари си приготвят сиропа за пчелите , понеже ако е чиста захар при приработката на самия захарен сироп , пчелата се изтощтава физически много докато преработи сложните захари в прости.
И от там възможно ли е на дрождите да им е по "готино" ако се налага да преработват само прости захари?
Друго обяснение което ми даде Гугъл , бе че някой производители на ракии слагат лимонтозу с цел да се намали наличието на остатачни захари в крайния продукт.
Просто обичам да си обяснявам нещата до край за това толкова много питам.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
И в крайна сметка колко лимонена киселина се слага в материала,примерно ако добавяме вода за направата на захарен сироп колко лим.киселина да сложим на 10л.вода?
При заливане на джибрите с вода за втора ферментация слага ли се пак лим.киселина и по-колко?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 18:45 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Привет на алхимиците!Да споделя и моя опит по въпроса, с молба по-разбиращите да коментират.От доста време спазвам следната технология при слагането на захарния сироп:10 кг. захар,3 литра вода и 2 пакетчета лимонтозу по 7 гр. слагам в тенджера или казан,загрявам и ври 15-20 мин.Получения разтвор слагам в бидоните с материал и разреждам до 18-20 % захарност.Слагам и по грам мая на литър материал.Резултата е почти веднага започваща бурна ферментация,като захарността след 72 часа в повечето случаи е по 10 %.Рандемана показва 11-12 % алк. в готовия материал.Аз съм доволен и се радвам да го споделя с Вас.Очаквам коментари и критики !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 18:50 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Да добавя - при използване на акация за материал киселиноста бе 4 ph а при грозде 3.5 ph.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
petiomalchev беше споменал, че се добавят 7гр. лимонтозу на всеки 10л вода. Моля кажете кое е по-правилно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима