Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 05:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
При правене на плодови джибри плодът си има необходимата киселинност но като се добави вода и захар, фактически водата е с pH 6-7.
А благоприятната среда за дрождите е pH 3,5-5,5 е те за това се добавя лимонтозу. Илуша беше направил опит със Софийска вода и лимонтозу и се установи че за 10л. вода са необходими 7гр. лимонтозу за да се вкара в нормите киселинността на Софийската вода.
Подчертавам че това е за София при pH на водата около 6 във Варна водата е с pH 7 но мисля че 1-2 грама не са фатални.
Кристалната захар представлява захароза тя е ди захарид, молекулата и се състои от два свързани молекули на глюкоза и фруктоза. Дрождите при ферментация преобразуват само моно захариди в алкохол /фруктоза, глюкоза/.
Метод по който може да се разгради захарозата на фруктоза и глюкоза е с добавяне на киселина и варене. Този процес в литературата е посочен като инвертиране на захарозата, кръстен е така защото водният разтвор на захарозата пречупва под един ъгъл светлината, а водният разтвор на глюкозата и фруктозата под друг.
При ферментацията дрождите отделят ензими които разграждат захарозата на фруктоза и глюкоза.
Пък дали е по-добре да се инвертира захарозата преди да се добави в джибрата :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Добавих към джибри от грозде вода, захар и активатор на ферментация за ракия, но забравих да сложа лимонтозу /7-10гр на 10л вода/. Късно ли е да добавя лимонтозуто 2-3дена след влагането на захарния сироп и започнала вече ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не, първо го разтвори в малко малко шара и после го добави, като разбъркаш добре.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима