Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Привет!
Най-сетне успях и аз да се регистрирам в този хубав сайт! (след 2 седмици неуспешни опити)
Та, по същество!
За пръв път правя опит за производство на домашна ракия! Купих 150кг. сини сливи (просто това ми изпадна, пък и като за пръв път нямах претенции). Направих си труда да извадя костилките на сливите и ги разпределих по ~ 30кг. на бидонче (червени, мисля, че са по 80л.). Прибавих разтвор от захар и вода в отношение 1:3, докато се покриха поне малко сливите (т.е. по 7кг. захар). Не остана време да намачкам сливите за жалост и затова го направих чак след 2 седмици. На втората седмица ми се струваше, че всичко е наред --> винарките са налице, плодът се беше смил, намачках го хубаво и захаромера показваше 10. На третата седмица запретнах ръкави за варене (защото от четене и разпитване разбрах, че горе долу на 20-тия ден ще е готово, но..), но захаромера показа 5 и все още имаше плод на повърнохността. Живот и здраве следващата събота и неделя стават 4 седмици и ми се вижда много и незнам от какво може да се получава така! Приемам всякаква критика колеги за да се поуча и за в бъдеще да знам какво правя. Благодаря Ви предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 13:55 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
"Прибавих разтвор от захар и вода в отношение 1:3"

Получава се 25% разтвор! (1/4 * 100 = 25%) . Началната захарност не бива да надвишава 22%. Аз направих тая грешка миналата година с дренките и ги чаках месец и кусур.

Като падне на 1-3% може да ги вариш, едва ли ще има проблеми...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 14:25 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Според мен за около месец (26-28-30 дена) приключва ферментцията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
valentor написа:
Според мен за около месец (26-28-30 дена) приключва ферментцията.

Прав си ,но дали няма да има остатъчна захар в материала? :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 06:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Направих няколко прости сметки,относно общата захарност на материала:
30кг сливи със захарност 10-12% - 3до 3,6кг захар
28кг захарен сироп - 7кг захар
58кг материал за ферментация 10-10,6кг захар
на 58------10,6
на 100-----Х
1060:58=18,3 ПРИБЛИЗИТЕЛНО 18% захарност.
Ако е така не би трябвало причината да е високия захарен градус.Иначе причини много но най вече температурата тоя месец температурата падна нощем е около 10-12градуса,ако материала е навън се е охладил и ферментацията се забавя.
Друго на теб съотношението плод и захарен сироп е 1към 1,някъде пишеше че на 100кг най добре е да се слага до 10кг захар.Е това е когато имаш плодове бол а не да ги купуваш.
Друго имаше валежи дрождите се на повърхността на плодовете възможно е те да са намалели в резултат на отмиване.
Дрождите са диви и част от тях умират с повишаване на алкохолния градус в кашата,като намалеят ще работят по бавно.
Не зная какъв е захаромера българския е min-5%--max25%,руския 0%-25%,с нашия трудно ще хванеш нулата.Пробвай на вкус бистрия разтвор не трябва да сладни и щом не сладни вари.
Дано съм полезен с тия съждения от разстояние,защото по някога сами се чудим какво объркахме па макар и самите ние да сме го правили.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Много благодаря за отговорите! Единственото, което ми остава е да чакам!
Може ли само да попитам как се измерва захарността само на плода? :roll: И после като се смеси плодът със захарта... как да премеря дали е около 22%? Нали захаромерът трябва да е в "редичко" за да потъва?! Извинявам се за глупавия въпрос, но както бях споменал за пръв път ми е. Питам този онзи и ходя да върша нещо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 09:55 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
pecatapanov написа:
Може ли само да попитам как се измерва захарността само на плода? :roll:

Поне на мен са известни два общодостъпни начина:
  • С рефрактометър - достатъчна ти е само една капка:

    Изображение
  • Със сокоизстисквачка.
Е, някои и на вкус могат... след няколко години тренинг... Ама само някои, щото иначе всички да сме дегустатори... :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Тези рефрактометри са скъпични за мен! Може би живот и здраве като навляза по навътре в технологията :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 20:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
pecatapanov написа:
Тези рефрактометри са скъпични за мен! Може би живот и здраве като навляза по навътре в технологията :lol:


Скъпи са. За собствени нужди можеш да филтрираш проба от джибрите през филтърна хартия или филтър за кафеварка. Ще бъдеш много близо до действтелната захарност на материала

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 11:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Сливи варя от 10-на години и винаги съм знаел, че са готови за варене на 40-я ден /някой ми го е казал някога и така съм запомнил/. Така, че спокойно, имаш време. Естественно зависи и от други неща /температура, захарност/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 16:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
mushmurok написа:
Сливи варя от 10-на години и винаги съм знаел, че са готови за варене на 40-я ден /някой ми го е казал някога и така съм запомнил/. Така, че спокойно, имаш време. Естественно зависи и от други неща /температура, захарност/.


Благодаря много, това вече ме успокои :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
На 40-ия ден се прави помен,за 8-и ,21-и ден и др. такива, но при грозде!(това е друг филм)
Никога до сега за сливови джибри не съм използвал захаромер.
Методи на стар майстор на сливова(от него съм ги запомнил и ги прилагам):
1.Вкусът на джибрата-горчив.
2.Мокрейки ръката си със течността,след като просъхне малко ако не лепи-се вари.
3.Джибра от сливи не се избистря(огледало) по повърхността,ако е готова за варене тя прави "клин"между шапката и стената на съда,а когато се избистри .............тогава се прави 40-то.(помен на джибрите)

:) :) :) :) :!:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Колеги утре ще отида до село да видя как са сливите. Ако са готови искам да ги запечатам хубаво да не "изфирясат" (както казва колегата). Та кажете как ще е най-сигурно?! Мисля да сложа пликове на гърлата на бидоните и да завия хубаво капаците? Ще стане ли работата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
pecatapanov написа:
Колеги утре ще отида до село да видя как са сливите. Ако са готови искам да ги запечатам хубаво да не "изфирясат" (както казва колегата). Та кажете как ще е най-сигурно?! Мисля да сложа пликове на гърлата на бидоните и да завия хубаво капаците? Ще стане ли работата?

Вземи 2кг. брашно,в клина(по-горният ми пост),наръсваш обилно както и по повърхността на джибрата,изчакай известно време малко да "дръпне"след което сложи найлон върху който наръси пясък за тежест.
Стягай чембера и ако е готова джибрата няма за какво да се плашиш. :) :) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2009, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Приятели, вчера ходих до къщата да видя как са сливите с още двама познати, които имат някакви познания уж по технологията! Не мерих със захаромер (колегата по-горе казва, че за сини сливи не използва захаромер), но бабата в Неделя (27.09.2009г.) е премерила и каза, че било пак на 5 (както беше и по-миналата седмица).
Плод има все още на повърхността и стои на кашичка. Сиропът понамирисва, но все още сладни (при вкусване). При тестване с кибрит, пламъкът угасва веднага след снижаване на клечката под гърлото на бидона. Не съм ги затварял хубаво, капаците си остават както досега! Стигам до извода, че може би помещението е студено и затова се бави толкова, или пък просто някои колеги са прави, че слива се чака 40-45 дни :D .Плодът и захарта са сложени на 01.09.2009г. рано сутринта, до днес са вече 28 дни! Чакам...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима