Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 16:06
Мнения: 3
Здравейте, майстори. Оказа се, че имам абсолютно същия проблем като колегата. Заложих 300 кг сини сливи на 03.09. Извадих им костилките и не им прибавих нито грам захар, само съвсем малко вода. Отначалото ферментацията започна добре, докато някъде към десетия ден като че утихна съвсем. При филтриране на сока, с проверен захаромер, показваше 6. И така си остана. Посъветваха ме преди около седмица да добавя повече вода, докато кола, с който разбърквам, не остава прав, като се забие. Като добавих водата, на другия ден измерих-4. Нормално, като се отчете, че е добавена вода- разредено е. Обаче днес пак мерих- същата работа. Времето не е чак толкова студено, имам заложено и грозде- то работи добре. Ще се радвам на всякакви съвети- дали да му сложа мая, или да го чакам, ако трябва и месеци? Според някои колеги, вече съм го изпуснал. Но защо има още захар? Слабо благни и на вкус. Благодаря предварително.

ПП
Да добавя. Шапката в бидоните постепенно изтъня и от 2-3 дни даже не се образува, материала стои на каша. Дори почва да избистря отгоре (не знам, възможно е да е и от водата, която добавих. Дали ферментацията е спряла окончателно и нищо не може да я възбуди наново? В такъв случай, най- добре да варя веднага, въпреки, че очаквам да пусне малко, поради останалата неразградена захар. А какви загуби мога да очаквам, ако се вари при захарност около 5?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 17:41 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Щом е тръгнала да пада шапката, ферментацията ти е спряла съвсем. Някой в сайта беше накупил турбо-дрожди, потърси с търсачката и вероятно колегата ще може да ти прати от тях. Може и да подкарат процеса, но пък май внасят малко недобър дъх. Не давай на кашата да изстива под 15°C.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2009, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
А сигурен ли си в точността на захаромера?

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2009, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
BREAKER написа:
А сигурен ли си в точността на захаромера?


Аз лично на няколко пъти се замислях да купувам и друг захаромер да не би на бабата да не е точен. Иначе ако питаш дали температурата на въздуха е 20 градуса... едва ли, все пак е мазе под бетонна плоча и то не под къщата,а на двора :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2009, 10:26 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2009, 15:42
Мнения: 6
Местожителство: Skala
Здравейте, при мен плода още е отгоре и са минали 25-26 дни ама мисля утре да варя че няма къде да слагам гроздето. Бабето си свари нейните на 22 ден и изкара еднакво количество ракия и молоз. Не знам дали ще сбъркам ама няма място за гроздето така че заминава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2009, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 16:06
Мнения: 3
Захаромерът ми е абсолютно точен. Изпробван е десетки пъти. Опитах се да потърся турбодрожди, според вашия съвет, но не можах да намеря, нито някакъв друг вид дрожди. Даже ходих до една фирма, линк към която взех от този форум : http://e-commerce.business.bg/. Оказа се, че там има частен имот, никога не е имало друго, а телефоните се оказаха несъществуващи...Както и да е. Понеже нямам много време да търся дрожди от друго място, до една седмица трябва да варя, защото после заминавам за известно време, реших да импровизирам. От гроздето, заложено преди три дни и започнало бурна ферментация, взех около 10 кг, разделих го на три части (толкова са ми бидоните със сливи), поставих на всеки бидон поравно и го размешах, без особени надежди. Това беше вечерта. На сутринта вече имаше тънка шапка и беше започнало да работи! Добавих още по малко "естествени дрожди" и пак разбърках. Ще го чакам още около седмица и варя, каквото и да е станало. Ще ви държа в течение за резултата.
А, освен това, от прочетеното разбрах, че от изкуствено отглежданите дрожди много често има остатъчна миризма. А в случая държа на качеството, не на количеството. Както писах, не съм слагал никаква захар и си направих труда да махна костилките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2009, 17:58 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Текс написа:
А, освен това, от прочетеното разбрах, че от изкуствено отглежданите дрожди много често има остатъчна миризма.

Зависи от сорта - но водкаджийските, дето работят при високи концентрации, май не дават добър резултат при ракиите. Не съм чувал отзиви от изпробвали винени дрожди... Нека разкаже някой, ако е опитвал.

А за сливите - свари ги щом не ферментират вече. Колкото по-рано ги свариш, толкова по-дълго ще отлежават :D

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2009, 20:29 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Когато се опитваме да осъществим ферментяция ние имаме една единствена задача да си отгледаме дрожди. Сулфатиране, захарност,киселинност,температура и тн. има една цел да създадем условия за определени дрожди да се развиват и множат. Проблема винаги е във нас, а не в дрождите независимо дали си ги отгледал сам или са от пакетчето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 07:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Относно проблема на pecatapanov и Текс, да споделя моя опит с джанките макар че разликата от тяхното узряване и на сините сливи е един месец, имам в предвид че температурите са по-високи когато ферментират обикновените сливи.
Тази година направих три бидона с джанки като единият не съм го сварил още.
Бидоните ги пълнех 1/3 с пасирани плодове,количеството на захарният сироп беше още 1/3 в съотношение 1/3, захарта я добавях след 2-3 дни, когато материала започне да ври. На 5-6 ден след започване на ферментацията прецеждах материала от костилки и шлюпки. Какво забелязах когато материала стигнеше 3-4% захарност на единият бидон сложих 1 пакетче сода за хляб, защото беше бая кисел, след два дни захарноста бжеше 0%. Явно високата киселинност в края на ферментацията подтиска дрождите.
Така процедирах и с другите бидони, така че за догодина може да пробвате и това с содата, може при мен просто да се е случило така и да съм се заблудил че метода помага, но поне няма опасност да развалите материала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 90
Местожителство: София
Спокойно хора, другата седмица ще варите с кеф.
/специално за "Текс" и да не ти падне до 0 захарност, пак го вари защото по-добро няма да стане. Ще изкараш по-малко но все пак ще има 20-25 л./


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 11:25 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Явно високата киселинност в края на ферментацията подтиска дрождите.

Така е. Но киселинността подтиска още повече бактериите, така че не е добре да я снижаваш съвсем.

За да разбереш дали да сложиш сода, направи проба с обикновена лакмусова хартия. Оптималната киселинност за сливите е pH 3,5. Ако стойността на pH е много ниска, слагаме сода, ако е много висока - лимонена киселина.

Най-добре е киселинността да се нагласи още в началото, а не да се чака докато се появят евентуални проблеми.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2009, 00:54 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2009, 21:44
Мнения: 7
Местожителство: Търговище
и аз сега се уча сварих ракия от сини сливи от 900 кг материал плюс 70 кг захар искарах 138 литра ракия 48 градоса захарноста ми беше между 5 и 0 но имах резервиран ден за варене на джибрите и трябваше дая варя на 31 ден иначе трябваше да чакам оште 19 дена пак ме беше страх дане стане много незнам дали збърках но товае а сега щесе помъча да направя гроздова пък дано стане


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Re:
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2009, 01:10 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2009, 21:44
Мнения: 7
Местожителство: Търговище
[quote="ejko"]и аз сега се уча сварих ракия от сини сливи от 900 кг материал плюс 70 кг захар искарах 138 литра ракия 48 градоса захарноста ми беше между 5 и 0 но имах резервиран ден за варене на джибрите и трябваше дая варя на 31 ден иначе трябваше да чакам оште 19 дена пак ме беше страх дане стане много незнам дали збърках но товае а сега щесе помъча да направя гроздова пък дано стане и наздраве на всички колеги от форума :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2009, 09:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 90
Местожителство: София
Поздравления! Пр сините сливи и да забвиш варенето не е фатално при тези температури, можело е да изчакаш още 19 дни и си щял да изкараш малко повече, но и така е чудесно.
наздраве. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 20:53 
Offline

Регистриран на: 05 Окт 2009, 15:38
Мнения: 1
Здравейте, нещо тази година и на мен май ми се прецака кашата. Събрахме сливите на 22 август, на 29 август им сложих захарта, и всичко беше добре докато не изстина много времето, тогава се наложи да се вкарат в една постройка защо крайните качета започнаха да подмокрят. От тогава почти спря ферментацията, захарността е около 4 - 5, сега съм ги запечатал и се чудя какво да правя. Ако може дайте съвет.
Някои от качетата даже са почти подмокрили


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима