Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 08:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
didko_g написа:
Здравейте, нещо тази година и на мен май ми се прецака кашата. Събрахме сливите на 22 август, на 29 август им сложих захарта, и всичко беше добре докато не изстина много времето, тогава се наложи да се вкарат в една постройка защо крайните качета започнаха да подмокрят. От тогава почти спря ферментацията, захарността е около 4 - 5, сега съм ги запечатал и се чудя какво да правя. Ако може дайте съвет.
Някои от качетата даже са почти подмокрили


Честно казано и на мен ми мирише на тази работа! Миналата Събота или Неделя трябваше да отида да видя как е кашата, но имам много за учене и не ходих! Живот и здраве на 10-то число (Събота) стават точно 40 дни. След изпита от Свищов право към село и дано има смисъл! Хора ако и бабата не е завила бидоните и им е било студено и пак си има захар какво да правя и аз?!Помагайте!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 11:05 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 11:40
Мнения: 6
kupi si drojdi4ki priqtelyu (takiva za trudna fermentaciq) :prost:
Купи си дрожди (такива за трудна ферментация)

Приятелю, моля пиши на кирилица. Благодаря ти предварително!
Аз :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Добро утро на всички!
На 11-ти (Неделя) бях на село и сливите най-сетне бяха готови според мен! Захаромерът показа 0 и кибритена клечка гореше в бидона! Хората, които бяха казали, че сини сливи се чакат 40 дни бяха прави :) Та така, изсипахме единия бидон в казана и бабата си беше замесила тесто от пшенично, царевично брашно и пепел (аз бях чувал само за тесто от вода и брашно). Позапълни капака на казана и лулата :nixweiss: (така се наричаше нали?) и запалихме огъня! След като прокапа се установи, че явно тестото на бабата не беше сложено добре, защото започна да си цвърчи от доста места като тенджера под налягане. В помещението имаше доста изпарения от спирт и силно блъскаше в носа. Ясно ми беше, че ще се загуби много от количеството, но... :nixweiss: При опит за запълване върху горящ казан тестото се разтичаше и не ставаше добре. Започна да тече с градус 70, спря да капе, когато градусът беше на 40. От 35-40л. сок паднаха около 5 - 5.5л. Казах си "е хайде, нали да покаже бабата като за пръв път" :datz: Първият опит неуспешен, живот и здраве сега Събота и Неделя отивам сам с подръчни инструменти малко да се поизправи капакът и лулата, ще замеся тесто само от брашно и вода и ще си поиграя хубаво за да няма загуби. Дано успея!
Благодаря за помощта! Ако имате някакъв съвет към мен отностно проблема ми с това изпускане на казана, ще съм доволен ако споделите! :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Направи си тесто само от брашно и вода и го слагай да уплътни хубаво и навсякъде. Не го жали. Остави си малко резерв ако някъде ти "избие" и веднага го запушвай. АКо нямаш тесто за запушване ръси брашно на мястото което изпуска и го запуши с него. Така се губи доста ценен материал. Аз лично от 1-2 години ползвам трици от жито и малко брашно за запечатване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, Мартин85 и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима