Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 21:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 00:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То е ясно че най добрата ракия става от грозде, но джибрите от виното да ги хвърляме ли.
Да ви споделя моята рецепта.
Ако имаме 200кг бяло грозде , чепките се отделят зърната се смилат и се изцежда гроздовият сок. Пълним едно буре 100 л. остават около 90-100кг. джибри. Тесе оставят за 3-4 дни в качето зада могат винените дрожди да се размножит и да могат по бързо да преработят допълнително сложената захар. Хубаво е да не се прекалява с захарта но пък няма да оставим джибрите сухи за това към тях добавям горе долу същото количество захарен сироп, колйото е бил гроздовия сок 80л.вода и 20кг. захар. След прибавянето на шербета възникяа проблема с киселиноста, гроздовите дрожди обичат киселичкото иначе трудно работят, за това на всеки килограм захар добавяме едно пакетче лимонтозу 10гр.

Рецепта за джибра от бяло грозде:
необходими продукти - 90-100кг. гроздови джибри, 20кг. захар, 20 пакетчета лимонтозу, 80л. вода.
начин на преготвяне - след отделяне на чепките, смилане и изцеждане на сока за вино от гроздето джибрата се оставя в съд за 3-4 дни. На четвъртивт ден 20кг. захар и 20 пакетчета лимонтозу се разтварят в 80 л. вода. Температурата на захарният сироп преди да се добави в джибрата трябва да е около 30 градуса. Материала се бърка сутри и вечер една седмица след това се оставя, когато захарноста падне на нула е готов за варене.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2009, 13:19 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2009, 21:44
Мнения: 7
Местожителство: Търговище
днеска като бърках джибрите реших даги прехвърля в друк бидон и отделих и семките дали съм направил добре незнам :?


Последна промяна ejko на 04 Окт 2009, 22:29, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2009, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мисля че няма да има проблем

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 22:40 
Offline

Регистриран на: 05 Окт 2009, 21:34
Мнения: 2
petiomalchev написа:
То е ясно че най добрата ракия става от грозде, но джибрите от виното да ги хвърляме ли.
Да ви споделя моята рецепта.
Ако имаме 200кг бяло грозде , чепките се отделят зърната се смилат и се изцежда гроздовият сок. Пълним едно буре 100 л. остават около 90-100кг. джибри. Тесе оставят за 3-4 дни в качето зада могат винените дрожди да се размножит и да могат по бързо да преработят допълнително сложената захар. Хубаво е да не се прекалява с захарта но пък няма да оставим джибрите сухи за това към тях добавям горе долу същото количество захарен сироп, колйото е бил гроздовия сок 80л.вода и 20кг. захар. След прибавянето на шербета възникяа проблема с киселиноста, гроздовите дрожди обичат киселичкото иначе трудно работят, за това на всеки килограм захар добавяме едно пакетче лимонтозу 10гр.

Рецепта за джибра от бяло грозде:
необходими продукти - 90-100кг. гроздови джибри, 20кг. захар, 20 пакетчета лимонтозу, 80л. вода.
начин на преготвяне - след отделяне на чепките, смилане и изцеждане на сока за вино от гроздето джибрата се оставя в съд за 3-4 дни. На четвъртивт ден 20кг. захар и 20 пакетчета лимонтозу се разтварят в 80 л. вода. Температурата на захарният сироп преди да се добави в джибрата трябва да е около 30 градуса. Материала се бърка сутри и вечер една седмица след това се оставя, когато захарноста падне на нула е готов за варене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2009, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
petiomalchev написа:
Рецепта за джибра от бяло грозде:
необходими продукти - 90-100кг. гроздови джибри, 20кг. захар, 20 пакетчета лимонтозу, 80л. вода.

Здравейте. Същата ли ще е рецептата и за червено грозде?
От 150 кг. мавруд (поне за такова го купих) със захарност 22% (не съм добавял захар) източих 80-85 л. в друг съд за тихата ферментация. В джибрите съм долял същото количество вода (допълних съдовете до същото ниво) с 15 кг. захар. Захарността стана 10%. Достатъчно ли е? Дига се шапка, значи ферментацията върви. Лимонтозу не съм слагал, трябва ли му? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Зада изкараш добър краен продукт трябва количеството на джибрата да е около 100л.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
petiomalchev написа:
Зада изкараш добър краен продукт трябва количеството на джибрата да е около 100л.

Извинявай, но не разбирам. Не е трябвало да точа толкова, за да остане и за джибрата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
paro_k написа:
petiomalchev написа:
Зада изкараш добър краен продукт трябва количеството на джибрата да е около 100л.

Извинявай, но не разбирам. Не е трябвало да точа толкова, за да остане и за джибрата?

Петю иска да каже че вместо 80-85л. да вкараш 100л.,и вместо 15кг. захар да сложиш 25кг. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Технологията за правене на червено вино е различна от тази на бялото. При бялото вино шарата се цеди веднага след смилане на гроздето а при червеното се остава да престои с джибрата, тогава от шлюпките се отделят повече вещества в шарата. За това при джибрата от бяло грозде може да добавиш захарен сироп 20% (1/4 захар към вода) , от 2/3 до 1/1 от източената шара, но за джибрата от червено грозде трябва да се прибави по малко количество захарен сироп от 1/2 до 2/3 от количеството на източеното вино (защото джибрата от червено вино е по бедна на ароматни вещества).

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2009, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Благодаря за мненията. Излиза, че е трябвало да добавя между 10 и 13 кг. захар, ако правилно съм разбрал. Аз съм добавил 15. Трудно ще ми е да извадя излишното, оставям го така :).
Притесняваше ме, че захарността стигна само до 10%, но важното е, че ферментацията върви нормално.
Колебая се и за друго. Нямам собствен казан и разчитам на подаяния (ще ползвам казан от приятели, но не знам кога :afraid:). Та си мисля, след като материалът е готов, да го пресовам (доколкото мога) и да го затворя в 10 литрови бутилки от минерална вода. Надявам се да издържи до месец без да изветрее. Вие как мислите?
Поздрави и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2009, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Ако е в бидони, слагай капаците плътно и няма да имаш проблеми.Не слагай обръчите обаче.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2009, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Благодаря, Krass. Имам намерение да я пека без шлюпките, затова ще мачкам предварително. Няма да се прецака, ако изчака затворена 15-20 дена, нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2009, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Най много да се избистри и да ти досвидее ако си винар. :) От друг плод не бива да се чака, но от грозде е добре да минат още двайсетина дни след като падне на 0 градуса.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2009, 07:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
paro_k написа:
Благодаря за мненията. Излиза, че е трябвало да добавя между 10 и 13 кг. захар, ако правилно съм разбрал. Аз съм добавил 15. Трудно ще ми е да извадя излишното, оставям го така :).
Притесняваше ме, че захарността стигна само до 10%, но важното е, че ферментацията върви нормално.
Колебая се и за друго. Нямам собствен казан и разчитам на подаяния (ще ползвам казан от приятели, но не знам кога :afraid:). Та си мисля, след като материалът е готов, да го пресовам (доколкото мога) и да го затворя в 10 литрови бутилки от минерална вода. Надявам се да издържи до месец без да изветрее. Вие как мислите?
Поздрави и наздраве!

Не се притснявй ракия пак ще излезе, дръж обаче шлюпките до преди да я вариш /да може да се отделят повече аромати от тях/, за държенето на джибрата в пласмасови туби си имам едно на ум /в тях материяла се излага на светлина и мисля че се променя нещо във вкусъ на крайния продукт/. Остави джибрата в бидона до преди да вариш и тогава я прецеди. Аз бидона го държа затворен без обрач даже и при ферментацията /запазва се по висока вътрешната температура/. Ако дестина дни след приключване на ферментацията още не си го сварил сложи един наилон на бидона сложи капака и стегни с обръча.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2009, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Благодаря още веднъж. Успех на всички! :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима