Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Здравейте.
Попаднаха ми десетина килограма портокали и реших да се пробвам да сваря портокалова ракия. Пил съм такава, не беше лоша, но досега никога не съм опитвал да ферментирам портокали. Обелих корите на плодовете, изцедих ги на сок, показа ми около 10% захарност. Отделно разтворих 10 килограма захар в 35 литра топла вода и смесих с портокаловия сок в пластамасов бидон. На другия ден, когато температурата на разтвора стана 28-30 градуса, разтворих 250 грама хлебна мая, мисля че беше "Пакмайя форте" с част от разтвора (около литър) и после го добавих към целия разтвор. Ферментацията протече сравнително бързо, след 5-6 дни захарността от 22% спадна на нула. На вкус е сравнително добре, почти не се чувства сладост, леко нагарча, абе, готово за преварка. И за всеки случай реших да проверя алкохолно съдържание със спиртомера, показа ми НУЛА ПРОЦЕНТА АЛКОХОЛ. Варя ракия от 30 години насам, случвало ми се е да не ферментира напълно материала, поради недостатъчна киселинност, поради преохлаждане, или прегряване, но при напълно преработена захар да няма и грам алкохол, при положение, че през цялото време на ферментацията миришеше на спирт....? Къде ми е грешката?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 15:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Няма такива филми,да няма алкохол след ферментация.Спиртомера не е за такива разтвори.
Дестилирай спокойно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Спиртомера ми е професионален, от нула до 100 процента. Показва ми твърдо НУЛА процента алкохол, пък и като опитам материала, няма вкус на алкохол, нагарча и съвсем леко сладни. Да не е протекъл някакъв друг вид ферментация, млечнокисела или господ знае каква. В помещението пак си мирише на алкохол, а нищо не показва, че го има в сместа....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Етиловият спирт има различна плътност, сравнена с плътността на ферментирал сок. Грешката идва най-вече от това. Тук няма особена полза от спиртомера, макар и професионален. Едно виномерче от левче ще ти свърши работа.

ПП: Прегледай тези теми. Има полезна информация.
viewtopic.php?t=66
viewtopic.php?f=7&t=520


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Andrian10 написа:
Спиртомера ми е професионален, от нула до 100 процента.

От 0 до сто?
Колко да е професионален?
Едва ли.
Както писа Иво,виномерче за левче е по-добрия вариант за този случай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 684
Отново постваш с цел заяждане!Моля Админа за отношение или поне намеса относно компетентността на колегата спрямо спиртомерите.Аз.....този път ще си замълча! :(

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Извинявам се,не се заяждам.Под "професионален" разбирам прецизен.Мисля,че спиртомер с диапазон на измерване от 0 до 100 няма как да е прецизен и поради това "професионален" като израз не е точно.
http://www.teocom.eu/Stuklarii.htm


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
vtv написа:
Отново постваш с цел заяждане!

Това беше гадно.
За тази цел трябва виномер.Ако ще и 20 стотинки да е.
Не ме разбирайте погрешно,но никога не съм си мерил виното със спиртомер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 684
vnnaidenov написа:
Не ме разбирайте погрешно,но никога не съм си мерил виното със спиртомер.

Тук съм абсолютно съгласен и в добавка ще кажа,че професионалният спиртомер не е до колко градуса измерва мах.,а какъв е диапазонът градус от градус.Имам подобен и там този диапазон е около 1,5-2 см.+ вграден термометър ,така,че отчита и десетите.Дължината му е около 40 см и когато го поставя в колбата за измерване доста се колебае нагоре-надолу докато отчете градусите.Нищо лично,все пак,но да критикуваш всекиго за това какво е написал.........някак си дразни.Пък и виждам,че си фен на търсачките..........Изказвам мое мнение,все пак! :?

:prost:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2016, 04:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
vtv написа:
Пък и виждам,че си фен на търсачките

Правилно,нета съдържа необятна информация.
vtv написа:
критикуваш всекиго

Глупости,явно не успея да се изразявам.А и не мога да си мълча когато чета глупости :datz: за това и често се извинявам.
vtv написа:
професионалният спиртомер не е до колко градуса измерва мах.,а какъв е диапазонът градус от градус

Ето това съм искал да кажа с това:
vnnaidenov написа:
От 0 до сто?Колко да е професионален?

А ти трябваше да го обясниш на Andrian10,а не да се заяждаш с мен.
vtv написа:
Имам подобен и там този диапазон е около 1,5-2 см.+ вграден термометър ,така,че отчита и десетите.Дължината му е около 40 см

:? Ако се махне 10 см за термометъра и тежестите,твоя спиртомер трябва да измерва между 15 и 20 %
:idea: Другия вариант е да е метър и нещо :?
vtv написа:
Моля Админа за отношение или поне намеса относно компетентността на колегата спрямо спиртомерите.

Това пък какво беше :nixweiss:
В СПОРА СЕ РАЖДА ИСТИНАТА
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2016, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Моят въпрос не беше за качествата на спиртомера ми, а за това дали да дистилирам, или да изхвърля материала в канализацията. Ферментацията е завършила, на пръв поглед, мирише си на алкохол, на вкус е леко нагарчащо, прилича на това, което показват Руснаците във видеоклиповете. Просто ме озадачиха показанията на спиртомера, след като досега съм мерил вино, ракия и други материали, показва си около 10-12 алкохолни градуса. Сега показва твърдо НУЛА. След като го изваря, ще напиша какво се е получило...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2016, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
[quote="Andrian10"]Ферментацията протече сравнително бързо, след 5-6 дни захарността от 22% спадна на нула. [quote] Понеже горе те насочват към левчето, въпроса ми е с какво я измери от 22 на 0? И следващия Каква е била температурата в помещението, та говориш за 5-6 дни?

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2016, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Първоначалната захарност я мерих със захаромер, сравнително качествен, купувал съм го навремето от магазин за лабораторни уреди. Добавих маята при температура на сместа около 28-29 градуса, а след това в бидона пуснах един 300 ватов нагревател за соленоводен аквариум, настроен да включва и изключва на 26 градуса. Температурата в сместа се е поддържала в диапазона 25,5-26,5 градуса. Днес е седми ден, захаромерът показва нула процента захарност, все още се отделя малко СО2, но не така бурно, както първите дни, мирише си на алкохол, но още се пени, не се е "успокоил" материала. Просто ме смущават показанията на спиртомера, иначе всичко изглежда нормално.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2016, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
[quote="ilu6a"]Няма такива филми,да няма алкохол след ферментация.Спиртомера не е за такива разтвори.
Дестилирай спокойно.[/quote]

Еми колегата го каза още в началото, ама...

И аз смятам, че ферментацията е завършила при тези условия.
Любопитно ми е, какво показва захаромера, с който си мерил първоначалната захарност.
Цитирам: "Първоначалната захарност я мерих със захаромер..."
Аз използвам него да следя процеса във времето и края (на процеса). Не спиртомер.

А спора... ами готино ви се получи. Не стигнахте до бой. Язък!
Форум, дет вика един друг колега.

А за качеството на дестилата си имам отделно мнение: :furz:
Наздраве!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2016, 21:52 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 232
Добре де .... вземи едно джезве и налей 300 гр течност вътре ...загрей на котлона/ако може да не е газов/ и когато почне да ври драсни една клечка кибрит АКО гори ИМА алкохол ...ако не гори ....фърляй

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима