Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2016, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Вари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2016, 00:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Аз съм забелязал. че при дюлите така ми се получава. Не съм пробвал захарността на ферментиралите джибри, но метода с клечката, канчето и котлона е разочароващ, но въпреки това след като ги изваря си дава ракия. На мен загрятата в канчето на котлона ферментирала джибра от дюли ми гори много малко време и много мижаво - направо разочароващо. Но както казах ракия си дава. При другите джибри си се получава хубавия син пламък и продължително горене, но с дюлите не става така. Не знам каква е причината, но по-добре дестилирай материала, недей да го изхвърляш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2016, 07:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Щом захаромера е показал 0,вари.А дали виното е 5 или 15 %,вече няма никакво значение,не можеш да го коригираш.
Но,колкото повече се бавиш,повече губиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2016, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:13
Мнения: 16
Местожителство: Англия
Нямаш грешка дестилирай си спокойно и ще видиш че ще потече поне 65% .аз постоянно правя от портокали или мандарини


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2016, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Сварих материала най-после, че то в тези студове... Излезе 8 литра ракия, приблизително на 56 градуса (едва ли е точно, тъй като температурата на дистилата беше 14 градуса), Изхвърлих около 600 грама първак и събрах 2 литра патоки на 38-40 градуса. Явно спиртомера ме е излъгал, като показа отсъствие на спирт в материала. И веднага след сваряването- нов проблем. Няма абсолютно никаква миризма на портокали! Мирише си на спирт, леко се усеща паточна фракция, но миризмата на цитруси я няма никаква. А чета из форума, че ракия от портокали и мандарини миришела силно, като парфюм едва ли не. Та, дайте съвет как да я овкуся, че след втората преварка поне да се усеща, че е портокалова. То не че няма разни есенции, ама ми се вижда некоректно да я овкусявам с тях. Някой може ли да помогне?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2016, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Ще усетиш аромата като я разредиш.Не ти трябват есенции,защо да се самозалъгваме с тях.На колкото по-нисък градус я разредиш,аромата ще се усеща повече.Ако я преваряваш,губиш от аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2016, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Изгледах няколко часа видео в тубата, и най-после си разбрах грешката. Един Руснак казва, че в цитрусовите плодове се съдържа витамин С, който е КОНСЕРВАНТ (аскорбинова киселина). И, за да свариш ракия от портокали, мандарини или лимони, сокът от плодовете трябва да се свари десетина минути, за да се разгради аскорбиновата киселина и да протече правилната ферментация. Още по-добре е, ако сок от цитрусови се свари със съответното количество захар, която пък се инвертирала по някакъв начин. И чак след това се ферментира традиционно. Имало какво да научи човек от видеоклиповете.... Следващия път ще пробвам така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2016, 22:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
От 10кг захар и десетина кг портокали няма как да изкараш повече дестилат ,ако ще и да ги стерилизираш.Даже и това е много като количество-вероятно портокалите са били повече от 10 кг.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2016, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Е не, видях и патих с тези портокали :wallbash: Уж всичко беше наред, на третия ден ракията замириса на войнишки партенки. Преварих я втори път. Уж отделих половин литър първак и спрях дистилацията на 45 градуса, получи се около 5 литра ракия на 50-48 градуса, и пак мирише на партенки. Реших да я прекарам през активен въглен, и то два пъти. Накрая се получи нещо като водка, с поносима миризма на спирт, но нищо общо с портокалите. Установих си грешката, разбира се, трябвало е на първата преварка да не сипвам всичкия материал в казана, ами да чистя с бентонит и да преварявам бистрото, а мътилката да изхвърля. Сега се чудя да добавя ли аромат на портокали, да преварявам ли трети път, или да си пия водка със спомен от дъх на партенки? Варил съм много видове ракия, но такава издънка не съм правил никога. Затова първо се слушат по-умните и по-опитните, а после се правят експерименти със изваряването на умрели дрожди....


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима