Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 05:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2016, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Днес в Руските форуми ми попадна описание на нов китайски продукт, който озахарява и ферментира всякакъв вид зърно в съкратени срокове, притова без допълнителни главоболия. Директно се внася в материала за ферментиране при температура 30 градуса и за две седмици, или някъде там, ферментира цялото количество. Има и снимков материал, че и резултати от дистилацията. Вече си поръчах една опаковка от Китай. Оказа се, че различният цвят на етикета показва за каква суровина е активаторът (червеният е за ориз, а жълтият- за всички видове зърно). Ако има някой, ползвал този продукт, моля да сподели впечатления. Руснаците ферментират ръж, елда, грах и макарони, аз мисля да пробвам с жито и царевица :) Чакам доставката на фермента.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2016, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 232
Дай ИНФО какво е това , от КОЙ точно Китаец го заръча ..... разбирай ЛИНКОВЕ за да се набутаме и ние : един вида да не си сам в далаверата .........

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2016, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ами веднага излизат
http://bokunomichi.com/kouji/
https://www.youtube.com/watch?v=ch-Bs4lxK78
http://samogon-i-vodka.ru/catalog/615/50677/
http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=41658.0
В ибей продават японско :? - http://www.ebay.com/itm/291473722543
Изглежда, че коджи е общо наименование, ще иска проучване - "In the general case koji is some kind of substrate with some kind of mold growing on it."
Някаква плесен върху някаква подложка.
Според мен биохимиците имат думата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2016, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Коджи съдържа основно Aspergillus oryzae, плесени секретиращи комплекси от ензими, разграждащи нишесте и др. полизахариди. Както пише чичо Г използва се при ферментация на ориз за саке или оризов оцет, соеви сосове и др.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2016, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:) Абе въртеше ми се, че вече е писано - viewtopic.php?f=7&t=1316


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2016, 12:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Може да се поръча от много места, просто ми се иска да го изчакам и да го пробвам, тогава ще пусна пълен отчет за продукта. Интересното е, че Китайците препоръчват ферментите с червен етикет за ориз, от който получават оризово вино (червено), и си го пият без дистилация, а жълтия етикет ферментира жито за дестилация. Не съм сила в китайския, а автоматичния преводач дава такива глупости, все едно четеш хумор на народите. Ще опитам Руските рецепти, които намерих, все пак с Руския език се разбираме на 100%. След месец-два ще имаме резултатите подробно и стъпка по стъпка. Доколкото си спомням, някъде препоръчват при заквасването на зърното да се ползва и антибиотик. В процес на проучване съм.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2016, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Andrian10 написа:
Днес в Руските форуми ми попадна описание на нов китайски продукт

Нов, нов - колко да е нов? В някои по-напреднали форуми 8-) хората са го коментирали и пробвали още през 2011


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Днес получих първата пратка, 500 грама КОДЗИ. Опаковката е перфектна, остава да наглася суровината и да започвам ферментацията. Ще пусна пълен отчет за целия процес, стига да ви е интересно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Започнах експероимента. Първа издънка, получените от Китай КОДЗИ в никакъв случай не са 500 грама, както е написано на опаковката, първоначалното теглене показа 410 грама заедно с амбалажа, алуминиево фолио... Заложих 10кг мляно жито, 30 литра вода на 32 градуса, 2 пакетчета лимонтузу и някакъв амониев фосфат, десетина грама за захранване на дрождите. В момента, два часа след смесването на съставките, никакъв ефект. Сместа мирише приятно, не бълбука, значи не ферментира. Утре сутрин ще разберем за какво става дума, сега ще опитаме гроздовата реколта 2010-та, отлежала в дъбово буре от Врачеш, малко силничка, 57 градуса. Разреждам я с изворна вода, в чашата, но малко си губи от вкуса... Май не си струва да се разрежда :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Аааа, забравих, в съставките влизат и 90 грама КОДЗИ, прецизно измерени, активирани във вода- 32 градуса и здраво размесени с материала. Атеист съм, но Господ да ни е на помощ... :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2016, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Цитат:
Аааа, забравих, в съставките влизат и 90 грама КОДЗИ, прецизно измерени, активирани във вода- 32 градуса... :D

Някакво развитие ???
А като активира КОДЗИ-то във водата, имаше ли някаква реакция...шупване, увеличаване на обема?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2016, 11:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Досега не е тръгнала ферментацията, хидрозатворът си мълчи. Половината от житото е изплувало на повърхността, останалото е на дъното. Образувала се е някаква шапка, и мирише на хляб, който втасва. В Руските сайтове пише, че ферментацията почва след 12, до максимум 24 часа. След 12 часа не беше започнало отделяне на СО2, ще видим довечера. Все пак има изменения на материала, надявам се всичко да протече нормално. Ще пиша след колко часа е започнала ферментацията. Температурата на сместа се поддържа на 26 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2016, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Еей,.... не казваш :mocken:
Започна ли ферментацията?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2016, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Извинявай, забравих да напиша. Ферментацията започна след 24 часа изчакване. Върви някак вяло, не е бурна, както пишат Китайците. Може би зърното беше смляно малко едро, и не успява да се разгради на захари достатъчно бързо. От днес ще започна да загрявам материала на 30 градуса на водна баня, дано се ускори. Засега мирише приятно, на втасващ хляб, но всички предупреждават за риск от вкисване. Затова не смея да отварям често капака, и вече търся прозрачни съдове за ферментация с херметично затварящ се капак. Каквото и да стане, аз не се предавам лесно, ще пробвам пак. Днес-утре ще запожа и няколко килограма царевичен грис по същата схема, да пробвам и царевицата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2016, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Както казват Руснаците: "Век живи, век учись". Снощи заложих две бутилки от минерална вода, в едната два и половина килограма царевичен грис, в другата-два и половина килограма пшеничен грис. Долях им по 7 литра вода, активирах за всяка бутилка по 20 грама кодзи в половин литър вода, сипах го, добавих по една лъжица лимонтузу и по малко амониев сулфат за всеки случай и сложих по една продупчена гумена ръкавица вместо воден клапан. Исках да наблюдавам ферментацията в прозрачните бутилки. И, понеже предишната, с мляното жито, тръгна чак след 24 часа, спокойно отидох да си пробвам ракията реколта 2011-та година :) Към 22 часа нещо ме жегна, слязох в склада да видя как вървят нещата. ИЗНЕНАДА!!! Ферментацията върви с пълна скорост, пшеничният грис се запенил, запушил боднатото на ръкавицата, изхвърлил я от гърлото на бутилката, всичко наоколо олято, бутилката си кипи, царевицата явно е закипяла по-късно, още не беше направила свинщини. Сложих наново ръкавиците, разширих им отворите, поразклатих тубите уж овладях положението. Тази сутрин всичко нормално, ври като за световно, сега ще чакам да свърши ферментацията и да дам отчет от кое колко е излязло, какъв е вкуса на продукта и има ли смисъл да се занимава човек с китайските добавки. Между другото, тази активация на Кодзито в топла вода май няма никакъв смисъл, може да се сипва направо в готовата смес. Никакви изменения не протичат във водата, просто се налива по-лесно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима