Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 17:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Седем дни след залагането на мляното жито и пет дни след залагането на житен грис и царевичен грис с китайски КОДЗИ. Ферментацията върви успешно, всичко кипи, та пушек се вдига :? Житото при разбъркване вече не се усеща като утайка на дъното, явно е преработено на захари, при грисовете има все още по един-два пръста утайка. Материалът навсякъде е мътен на цвят, като извадя по малко в буркан, горната част се избистря, отдолу остава мътилка. Мирише здраво на алкохол, само житният грис, който беше изхвърлил хидрозатвора в началото, понамирисва на боза, притова леко вкиснала. Може би ще се наложи след ферментацията избистряне с бентонит. ще видим. Засега резултатите са обнадеждаващи. Температурата се поддържа с аквариумни нагреватели на 25-26 градуса, задължително на водна баня, иначе един вече ми изгърмя, след като се беше заровил в утайката на дъното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2016, 04:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
:thumbs1:
Остава да видим и крайния резултат. :)
На колона ли ще дестилираш и как мислиш да процедираш?
Ще прецеждаш ли материала или ще вариш всичко?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2016, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Май засега не съм решил, въпреки че времето наближава. Руснаците пишат, че правят двойна преварка, ама те са с едни смешни китайски тенджери, имитация на колони. Пишат още, че пречистването на материала с бентонит не помага особено. Засега мисля все пак да осветля материала с бентонит (не обичам да ми мирише на умрели дрожди, а в кодзито има и някакви плесени, уж благородни, но все пак)... Ще дистилирам на колона, със строго спазване на температурните граници. Ако стане някаква издънка, в смисъл някакъв страничен привкус, ще чистя с активен въглен и втора дестилация (само ако се наложи, разбира се). Ще пусна подробен отчет за това какво е излязло, от какви вложени суровини, себестойност, вкусови качества и линк към сайта, откъдето купувам КОДЗИ-то :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2016, 10:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Andrian10 написа:
а в кодзито има и някакви плесени, уж благородни, но все пак)...

То коджито са само плесени... Aspergillus oryzae

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2016, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
ilu6a написа:
То коджито са само плесени... Aspergillus oryzae

Това какво означава? Трябва ли да се очакват някакви неприятни аромати или гаден привкус?


Andrian10 написа:
Ще дистилирам на колона, със строго спазване на температурните граници.

Това добре, но как смяташ да "опаковаш" колоната? Аз при 50 сантиметров пълнеж съм изкарвал дестилат 93*. Интересно ще е да се пробва при 20 и 50 см. пълнеж.
Имам едно японско саке, което при отпиване е добре, но след това остава неприятен привкус. Може би е от ориза, но може и така да си го харесват японците и да дестилират на по-нисък градус за да запазят аромата :?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2016, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Бегло попрочетох из нета, оказва се, че тези плесени са пробиотик, и помагат почти за всички неразположения, от стомашни проблеми, кръвни и ставни, и какво ли не.
А относно колоната, моят дестилатор е много рядък модел, почти не се среща в България. Парите минават през система от тръби, с принудително охлаждане, и по пътя си нямат никакви пълнежи, втечняват се от охлаждането на тръбите. По лулата върви пара с точно определена температура, 80-82 градуса целзий, всичко, което кипи над тази температура, се втечнява в тръбите и тече обратно в казана. На практика мога да постигна всякакъв алкохолен градус на спирта, зависи с каква скорост искам да протече процеса на дестилация. Лошото е, че така се губят много от ароматите на плодовите и винени ракии, получава се нещо като съвсем леко овкусена водка. Разбира се, мога да го пусна без охлаждането, ще се получи ракия като от обикновен аламбик. И понеже има време до първите плодове, ще експериментирам по всички начини. Лошото е, че не мога да си намеря ръж и ечемик, а защо не и просо, да пробвам всички зърнени храни преварени на ракия :roll: Ще видим, има време. Засега все още очаквам първите резултати.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2016, 14:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Впечатлен съм :respekt:
А можеш ли да покажеш този рядък екземпляр дестилатор?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2016, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Мога да го снимам, разглобен или сглобен, но не знам как се качват снимки тук.
Ще разуча нещата и по-нататък ще го покажа:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2016, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Днес изварих материала от царевичния грис.Стори ми се, че е готов, въпреки че не беше се обистрил и пускаше по някое мехурче, ама пусто сърце юнашко, не трае да разбере резултата:)Материалът беше малко, около 6-7 литра течност. Два литра неразтворена царевица ми остана след прецеждането, не посмях да я сложа в казана, да не загори. Реших поне първата преварка да отсека само първака, останалото да го цедя до края, т.е до двайсетина градуса спирт. Резултата:
-100 мл първак на 75 градуса
-1600 мл ракия на 45 градуса
-300 мл патоки на 30 градуса
-300 мл патоки на 18 градуса
По груби сметки, от 2,5 кг царевичен грис и 22 грама кодзи са излезли 940 мл чист алкохол. което се равнява на 2л350мл 40 градусова ракия.
До какви изводи стигнах: Първо, материалът беше малко за моя казан, трябваше да е поне 35-40 литра. Второ: вари се всичко, заедно с твърдия остатък, на бавен огън. Трето: задължително преварка с прецизно отсичане на фракциите, желателно на качествен дестилатор, защото това, което излезе на първо варене, е леко замътено, прилича на руски самогон. Може би, поради малкото количество, алкохолът тръгна твърде късно (на 85 градуса в лулата), и го събирах почти до последно. Важното е, че Китайските кодзи работят с всякаква суровина, стига да се спазват правилата. След няколко дни ще напиша резултатите за житото и за пшеничния грис.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2016, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Много обнадеждаващо! :thumbs1:
Но за каква лула и какви преварки и замътвания говориш бе брат?
Нали щеше да вариш на сериозна колона?
Не каза нищо, как е на вкус и аромат?!?
Иначе, според мен, рандеманът е добър. Истината(по мое мнение) ще е в житния мат'рял.
Що не вземеш да събереш твърдия остатък от трите материала, да разтвориш захар в горещата винаса от последната варка, да го залееш и изферментираш повторно да видим какво ще излезе?
Най-вероятно някакъв зърнен алкохол ще се получи, но е интересно, какъв аромат ще докара, ако се дестилира на по нисък градус. :?

П.П. Ако поръчваш пак от "коджи"-то(ти или някой друг колега), включете ме и мен с един килограм, че нещо не се оправям с поръчките от Китай .

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2016, 23:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Пробвай ново зареждане с вече ферментиращ материал вместо директно с коджи...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 07:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Варих на сериозна колона, но при това количество на материала (6-7 литра), няма как да се отсичат фракциите, просто щях да събирам алкохола капка по капка много време. Когато напълня казана с 40 литра материал, тогава мога да си го позволя, ама с по-малко се изнервям :D Друго ми прави впечатление: Житният материал, включително житен грис и мляно жито, е ферментирал до степен да няма никакви твърди останки в него, само рядка боза и люспи от зърното, а царевичния грис не се беше разтворил напълно, имаше останала твърда част, която не посмях да преваря. Мисля пак да си поръчам КОДЗИ, но ако някой иска да пробва, мога да му пратя някакво количество, примерно стотина грама, да опита. Цената е около 20$ за половин килограм, варира от 18 до 30$, зависи дали имам събрани отстъпки в сайта. Според Китайците- количеството 500 грама е достатъчно за озахаряване и ферментация на 70-80 килограма зърно, което, смесено с по 3 литра вода на килограм, ще даде добро количество алкохол. Само дето доставката е почти два месеца. (употребявам Руската транскрипция за кодзи, а не коджи, защото дума с ДЖ в нея задължително е Турска или турцизъм, в Българския език няма такова звуково съчетание- чекмедже, оджак, наджак, санджак- все турцизми). А ракията мирише на нещо средно между хляб и качамак, има приятен вкус, не люти, не горчи, става за пиене даже и така, както е леко замътена, но предпочитам да я изваря заедно с житната, която вече е към 50 литра материал. За следваща ферментация със същия материал, примерно с гъстата утайка от царевицата не се сетих и я изхвърлих, но може следващия път да опитам. Не знам дали няма риск да вкисне, препоръчва се много чиста работа с кодзито, иначе може резултатите да са плачевни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 14:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
[b][/b]Букви и звукове в българския език:
Съгласни:
Делят се на звучни (б, в, г, д, ж, з , дж, дз).....надживявам да речем,джакпот,джазфест,джудо,джио-джицу,джус,джънк,...все думи които не идват от турски...пък има и български)))))
Та ,ползвай си спокойно коджито :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Дай адреса на сайта от който поръчваш моля . Иска ми се да пробвам какво е това и има ли то почва при мен .

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
http://ru.aliexpress.com/ru_home.htm
Пробвай оттук. Има ги и на други сайтове, само че има проблем с изпращането. Има ги и на Амазон, но са по-скъпи. И внимавай ит кои поръчваш, трябва да са универсални, не само оризови.Най-добри са с жълтата марка, поне който ги е пробвал го казва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: shubarkov и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима