Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Делят се на звучни (б, в, г, д, ж, з , дж, дз).....надживявам да речем,джакпот,джазфест,джудо,джио-джицу,джус,джънк,...все думи които не идват от турски...пък има и български)))))
Илюша, нито една от посочените по-горе думи не е Българска. Така че, КодЗи ми звучи по-патриотично ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Andrian10 , колега, дай по-добър линк, моля. С предишния ни хвърли в китайската музика. :shock:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
http://ru.aliexpress.com/item/Angel-Alc ... .16.SkhAfx
Тук, като поръчваш, гледай и отзивите за продавача. Някои може и да не ти изпратят стоката, и след два месеца ти връщат парите. Изобщо пазаруването от Алиекспрес си е приключение, но са много коректни като цяло. И имат всичко, което може да си представиш, + още много неща, които не си ги и представял :lol: А преводите им на руски са изумителни :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
В крайна сметка, каква е целта на това упражнение?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Ако прочетеш заглавието на темата, веднага ще ти просветне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Мога да чета, но не ми просветва. Явно за пореден път ще се открива топлата вода.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 08:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
lhristov написа:
китайската музика
Андриане, понеже си се впуснал в уроци по Български, не е ли по-правилно да се напише "Китайската"? ;)

falcon написа:
това от лафовете на дядо ми по комунистическо милиционера попитал един как се казва, че да му пише глоба - човека се казвал Джанков, онзи пак попитал как, как? =Джанков. -Слушай сега ще те пусна, ма да знаеш че на другото кръстовище има един който знае цялата азбука..


Предполагам, че ще правиш преварки, така че пиши дали ще ти се получи бистър дестилат.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Това, за китайската музика, не съм го писал аз. Всъщност, правилни са и двете форми, с главна, или с малка буква, все пак става дума за прилагателно. Руснаците, които казват на ъглошлайфа "болгарка", да не го пишат с главна буква?
А за преварката ще напиша, разбира се, само че предварително ще прочистя материала с активен въглен и тогава ще деля фракциите поградусно. Общо взето, използването на кодзи се оказа забавно, когато няма плодове за ферментиране, само дето резултатът малко не отговаря на нашите вкусове. По-прилича на водка, притова от добрите водки, ама аз като традиционалист си харесвам гроздовата... Въпреки това, сега са на път едни десетина килограма ориз, които ще "подквася" другата седмица. Да видим и това чудо, оризовката, как се прави:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2016, 16:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
За този месец приключих с експериментите. Днес реших да изваря житото, смесено с житния грис и ферментирало с Кодзи. То житото още си бълбукаше, ама вече минаха 18 дни, колко да му остават... Пък и е неделя, ден за варене на алкохол :)
Резултатите май не са нещо особено:
500 мл първак на 80градуса
1,5 литра на 65 гр
1,5 литра на 60 гр
0,9 литра на 59 гр
0,9 литра на 43 гр
0,9 литра на 38 гр
0,5 л на 33гр
Общо от 10 килограма черно жито- мляно на фуражомелка, 2,5 кг житен грис, останал ми от хранилките за риболов и 110 грама Кодзи, се получиха 3700 мл. абсолютен алкохол. Излиза някъде по 296 мл от килограм зърно.
Изводите, които направих, са следните:
1. Жито и царевица се залагат в съотношение със водата 1: 2,5 и 6-до 9 грама кодзи на килограм грис. Само за ориза съотношението зърно-вода е 1:3.
2. За да ферментира БЪРЗО, температурата на материала трябва да се поддържа около 30 градуса, иначе ферментацията протича много бавно.
3. На първа преварка се събира всичко, освен първата фракция, която си понамирисва на ацетон, полученото се пречиства с активен въглен, олио масло, краве мляко, калиев перманганат или какъвто там метод на пречистване си избереш, и се прави втора, прецизна преварка. Може би от ориза ще успея да отсека фракциите на първа преварка, очаквам алкохолното съдържание в литър материал да е по-високо, но при 8-9% спирт в материала, алкохолът тръгва чак на 85 градуса в дефлегматора и паточната съставка присъства от самото начало.
Като себестойност май това е най-евтината ракия, която съм варил, след като от 10 килограма жито за 4 лева и 90 грама кодзи за 5-6 лева се получават 3 литра чист спирт или литър водка на 50 градуса излиза под два лева. Сега започвам експериментите с преварката, отлежаването и овкусяването на произведеното:) Наздраве :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2016, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Тя ще ти излезе под 2 и ако вземеш да си купиш джанки от братята роми и сложиш захар..

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2016, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Може би си прав, има само един проблем: Къде, аджеба, да намеря джанки през март? Или през ноември?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2016, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
И през април няма джанки, но сега към края на месеца ще ми докарат цвят от акация и почвам да действам. А за ноември...е в началото на месеца сигурно все още се намира грозде.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2016, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Аз, нали съм си упорит, тази седмица заложих пет килограма ориз от по 99 стотинки килото, с 45 грама кодзи. Кипи като невиждало. Ама ми дойде на ума, ако не влагам толкова скъп материал за озахаряване и ферментация, ами си направя закваска от няколко грама кодзи, захар и ориз, дали после няма да успея да възбудя ферментация с много по-малко количество от ферментите. Утре ще пробвам с 200 грама сварен ориз, 600 мл вода и 2 грама кодзи, а след седмица ще се опитам с тази смес да възбудя ферментацията на три килограма ориз (примерно). Всичко, разбира се, при строго спазване на стерилност. Надявам се да се получи, те тези плесени също не се въдят от въздуха, би трябвало да се размножат достатъчно, както дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2016, 21:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Десетина поста по-нагоре ти предложих същото...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2016, 07:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Така е. В понеделник ще сложа двеста грама варен ориз с 600 грама вода и два грама кодзи. В литрова бутилка, с воден клапан и в аквариума с рибките на 26 градуса. Като мине една седмица ще се опитам да заквася паралелно по два-три килограма ориз, едната доза с тази закваска, другата по стандартния метод. Да видим коя ферментация как ще протече. Ако излезе успешно, ще спра да вливам пари в Китайската икономика:) Само не знам какви ще са сроковете и условията за съхранение на закваската, ама и това ще проучим....


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata, shubarkov и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима